WEEKENDGUIDE: Julerier, gløgg og alternativ opera

Denne måneds første weekendguide topper juleskalaen. Jeg kunne have valgt at lave en anti-julet guide til ølbarer, der ikke har julebryg og markeder der sælger alt andet end juletræsformet og lasercuttet krydsfinér. Men det er den første weekend i december, og jeg må indrømme, at jeg stadig er et par timers julemusik og et par hundrede pebernødder fra at blive juletræt. Derfor er denne uges weekendguide dedikeret til gløgg, brunkager og krims-krams, til højtiden vi elsker og hader og til dig, der vil købe unikke julegaver i god tid. Værsågod.

TORSDAG 5. DECEMBER

//Foto: Jørgen True / Cinemateket

FILM OG FOREDRAG @ CINEMATEKET
Hvornår: 20.30 Mønt: 65-95 kr.

Selvom det ikke er ’Die Hard’, som jo ellers er den ultimative julefilm for nogle, er det alligevel det værd at bruge en aften på Cinemateket. Om du er Joker- eller Batman-fan, filmnørd eller ej er underordnet. I et foredrag, som Cinemateket selv beskriver som ”rigt illustreret” vil Carsten Fogh Nielsen analysere Joker-karakteren og dens udvikling i løbet af Batmanseriens historie. I samme omgang vises Martin Scorseses ‘The King of Comedy’, som sættes i reference til Todd Philips ‘Joker’.

UNG JAZZ @LITERATURHAUS
Hvornår: 20.00 – 23.00 Mønt: 100 kr. i døren

Selvom du ikke er jazz-connaisseur og ikke kender til de nye navne på jazzscenen, skal du alligevel tage til Marie Mørcks releasekoncert torsdag aften. Hun har inviteret en gruppe unge musikere til at spille med, og du kan købe en kold drik i baren og nyde de dybe toner, inden du skal hjem i seng.

FREDAG 6. DECEMBER

//Foto: Nikolina Olsen-Rule / Designmuseet

JULEMARKED OG JULESNACKS @ DESIGNMUSEET
Hvornår: 12.00 – 17.00 Mønt: Gratis entré, indkøb på eget ansvar

Du kan købe årets første julegaver hos de næsten 70 kunsthåndværkere og designere, der sælger alt du kan forestille dig på Designmuseets julemarked. I et telt i den hyggelige have er stande stillet frem for at byde dig velkommen til årets (måske) første december-julemarked. På Café Klint kan du købe gløgg og æbleskiver, og hvis vejret og overtøjet holder, kan du nyde dem i museets hyggelige have.

OPERA OG DJs @ CHRISTIANIAS JAZZKLUB
Hvornår: 20.00 – 02.00 Mønt: Gratis entré

Gruppen LOL Beslutning, eller Synd og Skam, som de også er kendt som, har spændt over flere genrer og har også kastet sig over en opera, ’Destina & Destine’. Vi følger to teenagere, hvis veje krydses, og alt hvad der hører til i et teenageliv – og, nå ja, et dobbeltmord. Når forestillingen er slut, er der DJs på, så du kan danse tidligere indtaget gløgg og æbleskiver ud af systemet.

LØRDAG 7. DECEMBER

//Foto: Fovl

JULEMARKED @ VÆRNEDAMSVEJ/TULLINSGADE
Hvornår: 09.00 – 16.00 Mønt: Ingen entré

Der er også jul på Vesterbro, nærmere bestemt den måske hyggeligste vej i området, Værnedamsvej. Vejen er i forvejen kendt for at være i det gastronomiske højsæde, og til dette julemarked går madøret i dig ej heller forgæves. Drik noget mere gløgg, spis nogle flere æbleskiver eller kast dig ud i en udenlandsk julespecialitet.

AFTENSMAD OG GLØGG @ FOVL
Hvornår: 17.30 -21.00 Mønt: Aftensmad 95-105 kr. gløgg 65 kr.

Det er ikke første gang Fovl bliver nævnt hos VINK. Det er der virkelig en grund til. Enkel, vellavet mad, god vin, og nu også hjemmelavet gløgg i intime og hjemlige omgivelser. Hvad mere skal man bruge en lørdag aften i december? Spis Pasta al Limone (rigtig lækkert med rosapeber, mynte og mandler), drik et glas naturvin og få gløgg til dessert, så er både krop og hjerte varmet godt op til jul. Et lille ekstra tip til hvis du mangler en advents- eller mandelgave er at Fovl sælger hjemmelavet gløggekstrakt på genbrugsflasker med fine, håndmalede etiketter til 75 kr.

SØNDAG 8. DECEMBER

//Foto: Ana Cecilia Gonzalez

KUNSTJULEMARKED @ NORDVEST
Hvornår: 12.00 – 17.00 Mønt: Gratis entré

Det sidste julemarked du behøver. Her kan du anskaffe julegaver i form af fotografi, kunst og litteratur. Blandt andet kan du købe flotte fotobøger fra DISKO BAY eller fotoplakater af Kasper Palsnov. Også selvom du ikke har planer om at købe noget, skal du tage af sted for at opdage nye kunstnere.

OKKULT JUL @ GLYPTOTEKET
Hvornår: 12.00 – 13.00 Mønt: Der skal kun betales adgang til museet. 115 kr. for en voksen eller 85 kr. for studerende

Når du tænker ældgamle fortællinger om julen, tænker du måske på Jesus i krybben eller noget med en Sankt Nikolaus, der vist nok er ham der i dag er kendt som julemanden… Glyptoteket vil gerne have dig til at tænke dig om, og det hjælper de med via en speciel rundvisning på museet. Her vil de fortælle om julen i de rigtig gamle dage i Romerriget, Ægypten og Persien. Du kan bagefter varme sjælen på en Lumumba (hvis altså du er træt af gløgg) og kigge ud over Vinterhaven.

Skriv en kommentar

kommentarer

Har det svært ved at skrive biografiske informationer, uden at det kommer til at lyde som teksten på en datingprofil.