Slang og overtro i teateret: 30 udtryk du skal kende

Teateret har, som enhver anden branche, sin egen jargon. Vi giver dig her 30 udtryk, du skal kende fra teaterets verden nu teatrene er åbne igen, og du kan boltre dig i kunst på de skrå brædder. Samtidig giver vi dig en påmindelse om hvilken overtro der bor på teateret – en overtro, der nogle gange dikterer, hvordan scenekunstnere må eller ikke må opføre sig på scenen.

Overtro i teateret
Slang og overtro i teateret. llustration // Nicole Blicher Jonasson

De klassiske

Akt – et skuespil  er opdelt i akter og der under opdelt i scener. En akt er altså en større del af et skuespil,  de opdeles forholdsvis lige tidsmæssigt og dramatisk. Et skuespil består typisk af 3-5 akter.

Scenografi – det visuelle af en forestilling, dvs. kulisser, sceneform, lys og lyd.

Dramatiker – teaterstykkets forfatter.

Dramaturg – dramaturgen er ekspert i dramaets teori, altså historiens sammensætning. Dramaturgen samarbejder med og rådgiver instruktøren og dramatikeren.

Arrangement – skuespillerens fysiske bevægelser rundt på scenen i løbet af forestillingen. Skuespillerens arrangement kan enten være helt eller delvist aftalt i prøveforløbet.

Artikulation – hvor godt (eller dårligt) en skuespiller gør sine ord forståelige. Hvis en skuespiller mumler sine replikker, skal han eller hun øve sin artikulation.

Monolog – når én skuespiller taler.

Duolog – når to skuespillere taler.

Dialog – når to eller flere skuespillere taler. 

Regi – alt det der vedrører forestillingens ydreopsætning med scenearrangement, prøveplaner og alt det praktiske. Regissøren er den der har ansvaret for, at alt hvad instruktøren beslutter bliver gjort og noteret.

Regibemærkninger – dramatikerens noter i manuskriptet om fx hvordan en skuespiller bevæger sig, udtrykker sig, eller hvordan scenografien ser ud.

Orkestergraven – ’graven’ mellem scenen og publikum, hvor orkesteret sidder.

Bagscene – rummet bagscenen hvor skuespillere og teknikere kan opholde sig, og hvor rekvisitter og  evt. kostumer til hurtige skift står klar.

Damesiden – højre side af scenen set fra publikum.

Kongesiden – venstre side af scenen set fra publikum.

Fremkaldelse – når skuespillerene kommer ind for at modtage applaus.

Parket – pladserne lige foran scenen og orkesteret. Kan være inddelt i første og anden parket og hedder nogle steder blot ”Gulvet”.

Huset – publikumsrækkerne eller publikum. Hvis nogen spørger: ”hvor stort er huset i aften?” spørger de til, hvor mange publikummer ,der kommer.

Mise-en-scéne – instruktørens iscenesættelse af en forestilling, altså hvordan instruktøren har valgt at opsætte stykket.

Engelske udtryk

Corpsing – når en skuespiller kommer til at grine i en ellers alvorlig scene.

Upstage – bagerst på scenen.

Downstage – forrest på scenen.

Wings – siderne på scenen hvor skuespillerne går ind og ud, og hvor de hurtige kostumeskift sker.

Understudy – en skuespiller der træder til på en rolle hvis rolleindehaveren er syg.

Swing – en skuespiller, der er understudy for flere roller og kan hoppe ind og ud af forskellige roller.

Blackbox – et lille og fleksibelt teaterrum, der enten er malet helt sort eller er draperet i sorte gardiner.

Overtro i teateret:

Knæk og bræk/Break a Leg – ønsk aldrig en skuespiller ”held og lykke” med en forestilling. Altid ønsk dem ”knæk og bræk” eller ”break a leg” – alt andet siges at bringe uheld!

Macbeth – skuespillere skal undgå at sige navnet på Shakespeares skotske karakter Macbeth, da det siges, at navnet er forbandet. 

Spørgelseslys/Ghostlight – der skal altid efterlades mindst ét lys tændt på et tomt teater. Det kommer af overtroen om at der altid residerer et spøgelse på et teater.

At fløjte – det siges i dag at bringe uheld, hvis en skuespiller fløjter på scenen. Det kommer af, at det i gamle dage var sømænd der fungerede som teknikere under en forestilling, og at de kommunikerede ved at fløjte. Så hvis en skuespiller pludselig fløjtede, kunne de risikere, at tæppet gik ned midt i en scene. I dag kommunikerer teknikerne dog enten i headsets eller har et fastlagt skema med cues om, hvornår hvilke lys skal tændes og slukkes, og hvornår tæppet skal gå.

Mangler du lidt inspiration til din teatertur? Læs eller genlæs DRAMATURGENS GUIDE TIL TEATERSÆSON 2021-2022

Hvis du vil nørde flere skuespil-termer, kan du dykke ned denne liste.

Skriv en kommentar

kommentarer

Teaterredaktør // Skuespiller, dramatiker, forfatter og journaliststuderende.