Mangler du inspiration til dine juleaftaler? Teatret redder dig!

Du har glemt, at du lovede din flirt, at du ville stå for jeres næste date. I går ringede din faster for at høre, hvor du tager niecen med hen på lørdag. Ja, hende lovede du jo en rigtig jule-hyggedag for to måneder siden. Familien og vennerne vil du egentlig også gerne se… Bare rolig. Spis en vaniljekrans mere, og læn dig tilbage: we (og teateret) got you!

Guide teater
Illustration // Victor Thrane Kolling

HJÆLP! Jeg skal finde på en date!

Du sidder og kigger uinspireret ud på kolde, våde København, og så kommer du i tanke, om det der uden sammenligning, er den mest perfekte date af dem alle: at gå i teateret! At pakke sig ind i en vinterjakke for at træde ind i en varm, summende foyer og derefter sætte sig i et blødt teatersæde. Der er eventyr, intriger og magi  – og en masse at tale om bagefter over en god, stærk kop glögg.

Guide teater
Illustration // Victor Thrane Kolling

Nørrebro

Hiv din udkårne med på Nørrebro Teater for at se Et Juleeventyr, og lev jer ind i Charles Dickens elskede klassiker. Forestillingen vil paradoksalt nok tale både til den juleelskende og den julehadende, men mest af alt er det en sjov og poetisk fortælling.  I ny og næ er den også lidt uhyggelig, så du har en god undskyldning for at snige dig lidt tættere på din søde date.

Nørrebro Teater har også din ryg, hvis julebudgettet strammer, og du skal finde på en billig date. En tur i Lydbad til 75 kroner og en gratis øl/vand, hvis I er under 25 år. Kom ud af vinterkulden, og hop i (lyd)bad sammen!

Indre By

Skal aftenen være sjov? På grænsen til absurd? Så skal I ind og se London Toast Theatres julecabaret Tell Me About It! Hvert år sætter de en ny musikalsk, morsom og skør cabaret op i Tivolis Glassal og i år – omikron eller ej – er ingen undtagelse! I får i hvert fald nok at snakke om til den efterfølgende gåtur rundt i Tivoli.

Hvis det ikke behøver at være julet, og du måske gerne vil udfordre din date lidt, kan I smutte på teater FÅR302, som lige nu har gæstespillet Heroin på plakaten. En barsk, smuk, bevægende og sjov kærlighedshistorie mellem Martin og Marcus, der i deres vilde forelskelse bliver som heroin for hinanden. Berusende og vildt, ikk’?

Pst! Hvis du vil læse mere om teater FÅR302, har vi skrevet et portræt HER

HJÆLP! Jeg skal underholde et barn!

Okay okay okay, bare rolig. Børn er nemme at underholde. De kræver faktisk kun det samme, som de fleste voksne gør: en god historie og en chokoladebar, hvis blodsukkeret daler. Heldigvis er der altid rig mulighed for børneteater i København, og julen er ingen undtagelse!

Illustration // Victor Thrane Kolling

Klampenborg

Ingen ringere end Nissebandens far, Flemming Jensen, har skrevet Nissebanden i Julemandens Land, som spiller fredag, lørdag og søndag op til jul i Teltet på Bakken. En familiemusical fyldt med julestemning, som også vil fylde dig med nostalgi og bringe minder frem fra dengang, da du sad og så Nissebanden som barn.

Valby

Hvis det er et lidt yngre barn (fra 3 år), du har med dig, kan I tage til Valby, hvor Teater NEXT gæster Teater V med forestillingen God Jul, Cirkeline.  Gode gamle Cirkeline og hendes venner, Frederik og Ingolf, står for en sprudlende stemning, og  skal nok sørge for, at det bliver jul.  

Indre By

Hvis I hellere vil se en forestilling, der vil varme om jeres hjerter, skal I på Folketeateret se Englene i Sneen. Et smukt og rørende juleeventyr om to søstre, der sætter ud for at finde hjælp til deres fødende mor. Stykket vil med sikkerhed sende jer ud i kolde København med varme og håb i kroppen.  

Frederiksberg

Intet børneteater uden noget H.C. Andersen! Riddersalens Vintersilhuetter er en poetisk og festlig forestilling, der fletter fem af H.C. Andersens eventyr sammen. Blandt andre møder et drømmende grantræ, en forelsket snemand og en frostbidt, lille pige hinanden i en magisk og smuk forestilling.

Nørrebro

Ritas Jul var oprindeligt DR’s radio julekalender i 1980 og handler om at få Ritas julehadende far i julehumør.  Zangenbergs Teater på Nørrebro opsætter historien i en skæg og sprællende forestilling  med ”masser af gakkede optrin, intergalaktiske juletræer, køkkeneksplosioner og bankende, varme julehjerter til en skørskøn familiefortælling, der får selv den allersureste julehader til at forlade teatret med et smil,” som teateret skriver på deres hjemmeside.

Amager

Hvis du har et barn med, som måske har svært ved at sidde stille i en teatersal, har teater ZeBU den perfekte løsning med deres forestilling 24 Hemmeligheder! En vandreforestilling, hvor I selv bestemmer tempoet og endda kan sætte jer og få nogle æbleskiver undervejs. Lækkert!

HJÆLP! Jeg skal være sammen med hele familien!

Egentlig har du travlt med eksamen, eller også render du rundt til alle de ”lad os da lige mødes til æbleskiver i december”-aftaler, du optimistisk lavede i november.  Men selvfølgelig skal der også være plads til familietid, og hvad skal I se, så alle er underholdt? I skal se nogle uomtvistelige klassikere selvfølgelig!

Guide teater
Illustration // Victor Thrane Kolling

Indre By

Ak ja, Tivoli i julen med hele familien! Mor og far betaler for en omgang dyre churros, og smukke lys glimter i hver en krog. Det er altså bare hyggeligt! Nu I er der, skal I også ind og se den fortryllende ballet over H.C Andersens tidsløse klassiker, Snedronningen. Et eventyr for børn og voksne, med kostumer og scenografi af selveste Dronning Margrethe.

Hvis det skal være lidt mindre højtidligt, men I stadig vil se en forestilling, der emmer af julehygge, skal I på Folketeateret og se Jul i Gammelby. En nostalgisk og hyggelig fortælling, der nok skal sikre jule(familie)freden.

HJÆLP! Det behøver ikke nødvendigvis at være julet, men det skal være en oplevelse!

Vi forstår dig godt; det kan sgu også blive lidt for julet det hele. Selvom klejner og juletunes er lækre, kan man i december også få brug for at bryde ud af den sentimentale julestemning og bare have det sjovt. Her er nogle bud på, hvor du skal tage hen med vennerne for en grineren eller i hvert fald oplevelsesrig aften – nogle julede andre knap så julede:

Illustration // Victor Thrane Kolling

Indre By

En julecabaret er altid et godt bud på en sjov og uventet aften. Den 17. og den 18. december gæster Ramona Macho og The Swingers Folketeaterets pyntede foyer og optræder med en ”skøn, skæv og skør blanding af kendte hits og nye julesange med jule-sul og hjertesmerte i rigelige mængder,” som teateret selv skriver på jeres hjemmeside.

Hvis I mere er til en julecabaret med skarp satirisk kant, skal I ind på Cafe Liva og se Julespin og Englenisser. En cabaret om, hvad der sker, når vi tvinges til at være sammen med ”én af menneskehedens mest skræmmende institutioner: nemlig familien,” som Cafe Liva bekriver det. Oven på endnu et år med en pandemi, #MeToo-sager, klimadebatter og alverdens absurditeter, er vi klar til at fordøje 2021 med en god omgang selvironi!

Vesterbro

Under hele Sort/Hvids Goldberg Variationer ligger I på madrasser og kigger op på et himmelhvælv af videoscenografi, mens Ursula Andkjær Olsens billedrige lyrik vokser sammen med komponisten Bachs musik. En forestilling der stimulerer alle sanserne og trækker jer ind i tilstanden mellem drøm og virkelighed. Og hvis I nu skulle have brug for at vågne over en øl bagefter, er det ret belejligt at S/H ligger lige midt i Kødbyen.

Allerød

Hvis der er noget man altid kan se, er det en forestilling om hjertesorg. I skal hoppe på A-toget op til Mungo Park i Allerød og se SMASK: en uromantisk komedie om hjertesorg, om at blive forladt, skilt eller afvist. Det lyder jo ikke umiddelbart vildt sjovt, men har vi ikke alle brug for at komisk indblik i den absurde tragedie hjertesorg kan være?

Som du kan se, er det næsten ingen ende på, hvilken teatertur du kan strikke sammen! Hvis du mangler mere inspiration, kan du læse eller genlæse DRAMATURGENS GUIDE TIL TEATERSÆSONEN 2021-2022

Skriv en kommentar

kommentarer

Teaterredaktør // Skuespiller, dramatiker, forfatter og journaliststuderende.