En dramatiker, en dramaturg og en instruktør guider os til, hvad vi skal holde øje med i den nye post-corona teatersæson 2021-2022. Denne gang giver dramaturgen Mads Andersen sit bud på, hvad vi kan glæde os til at se på både de store og små skrå brædder rundt omkring i København.

Dramaturg Mads Andersen
Mads Andersen er dramaturg og projektmedarbejder på Nørrebro Teater. Mads er som klassisk dramaturg med til at udvælge Nørrebro Teaters repertoire. Han arbejder med stykkernes teaterhistorie og researcher også til nye forestillinger samt bearbejder og oversætter manuskripter. Mads fungerer desuden som produktionsdramaturg, hvor han sidder med til prøver og gennemspilninger i teatersalen. “Jeg har jo ofte været med til at bearbejde manuskriptet, og jeg ved hvad instruktørens visioner med forestillingen er. Men fordi jeg står uden for den kreative proces og gruppe, kan jeg bedre forholde mig kritisk til stykket som beskuer. På denne baggrund giver jeg instruktøren mine dramaturgiske noter.”
Lige nu er Mads blandt andet med til at udvikle forestillingen “SAMMEN HVER FOR SIG,” som er et samarbejde mellem Nørrebro Teater, Nationalmuseet og Danmark Fortæller, der tager udgangspunkt i danskernes corona-historier. “Vi indsamler danskernes corona-historier og tester materialet både live og digitalt ved readings og udvikler løbende en kommende forestilling.” Dertil er han også med til at udvikle forestillingen “JYTTE FRA MARKETING ER DESVÆRRE GÅET FOR I DAG,” der dramatiseres og instrueres af Anastasia Nørlund, baseret på Morten Münsters kendte bog af samme titel.
Har du et bud på, hvad vi kan forvente i den kommende teatersæson 2021-2022?
Jeg kan se nogle gennemgående temaer om terror og ekstremisme. Jeg ser også en del opsætninger af folkefortællinger og – komedier. Vi kommer til at opleve en sæson med mange genopsætninger og forestillinger, der endelig får lov at se lyset post coronanedlukningen. Der er også et traume, der skal bearbejdes i forhold til corona-situationen, men det er meget subtilt i denne sæson. Jeg kunne dog forestille mig, at vi kommer til at se det mere tydeligt i senere sæsoner.
Hvad glæder du dig til?
Jeg synes først og fremmest, man skal holde øje med Teater Grob hvor Sargun Oshana er ny direktør. Jeg er stor fan af Sargun og synes, man skal se alt det, han laver. Jeg er selv meget spændt på at se “Xistens” – en forestilling, der for første gang i dansk teaterhistorie er skrevet af kunstig intelligens. Vi er omgivet af data og kunstig intelligens overalt i vores hverdag, så det bliver spændende at se hvilket udtryk, det har på scenen. Jeg glæder mig også til at se “Den Kaukasiske Kridtcirkel” af Bertold Brecht, der iscenesættes af Anja Behrens på Teater Republique. Det er et politisk stykke, der handler om krig og kærlighed og kaster lys over det grimmeste og smukkeste i mennesket. Brechts arvinger sidder tungt på rettighederne til hans stykker, så der ligger et stort forhandlingsarbejde i at få lov at sætte det op. I et dramaturgisk perspektiv er det interessant at se hvilke friheder, de har fået med opsætningen.
Hvad vil du anbefale vores læsere at gå ind og se?
Jeg vil anbefale Fix&Foxys “Vi de 1%” som tager udgangspunkt i de rigeste mennesker i vores samfund. De bruger altid rigtige mennesker og historier i deres forestillinger. Jeg elsker Fix&Foxy og har altid haft nogle både rørende, nærværende og helt vilde oplevelser med deres måde at lave teater på. Jeg vil også anbefale “ANIMAL FARM” en fabel af George Orwell, som bliver instrueret af Elisa Kragerup på Betty Nansen Teatret. Det er en politisk satire om nogle dyr på en gård, der gør oprør mod menneskene og som ender med et dyre-styret diktatur. Oprindeligt var det skrevet som en allegori over det stalinistiske styre. Hvis vi skal trække tråde fra stykket til i dag, så lever vi stadig i en verden styret overvejende af magtfulde mænd, der spiller levende stratego med verdensfreden. Det er interessant at se hvor nutidigt, de har arbejdet med stykket, hvis vi også tænker på Trump, fake news og de sociale medier. Det er et kendt værk, der er lavet som både film og tegnefilm og som oftest spilles på amatørscenerne rundt omkring i verden, men det er mange år siden, at den er blevet sat professionelt op i Danmark. Til sidst vil jeg anbefale “Spejlmanden,” som de genopsætter på Mungo Park. Den er skrevet og iscenesat af Viktor Tjerneld, som jeg også er stor fan af. Det er den bedste forestilling, jeg har set denne sæson. Den tager udgangspunkt i en virkelig historie, men lægger sig mellem fiktion og virkelighed. Jeg vil ikke spoile for meget, for den tager virkelig fusen på en.
Sådan slutter Mads med en cliffhanger tungt hængende i luften. Forhåbentligt er du nu endnu bedre klædt på til den kommende teatersæson 2021! Hvis du higer efter endnu mere inspiration til hvad du skal tage ind og se i teatret, kan du læse dramatiker Anna Skovs anbefalinger her.