Endelig kan vi glæde os til at indånde den samme luft i mødet med det levende teater. En dramatiker, en dramaturg og en instruktør guider os til, hvad vi skal holde øje med i den nye post-corona teatersæson 2021. I første omgang har jeg mødt dramatiker Anna Skov på Zoom til en snak om teatret, det at være dramatiker samt hvad hun glæder sig til, når fortæppet igen åbner sig.

Dramatikeren Anna Skov
Som dramatiker skriver Anna manuskripter til teaterscenen, for eksempel er hun lige nu i gang med at skrive sit andet stykke til Teater Katapult. “Stykket tager udgangspunkt i rigtige kvinders historier og handler om de kvinder, der gør voldeligt oprør eller på anden måde kæmper en væbnet kamp for det, de tror på,” fortæller hun. Dertil har hun næsten lige haft premiere på Insideren, der spiller under CPH Stage 2021.
For Anna handler hendes virke som dramatiker om at fortælle den gode historie på scenen. “Det bedste eksempel på en dramatiker er nok Shakespeare, ham konkurrerer jeg stadig med, selvom han har været død i nærmest 1000 år,” siger hun og griner. Udover dramatik, skriver hun også kortfilm, underviser, laver udviklingsprojekter og er medstifter af Dramatikkens Hus; en platform for ny dramatik, hvor både nye og garvede dramatikere kan præsentere deres nyskrevne tekster.
Anna er i sin skriveproces altid optaget af de kræfter, der arbejder bag om ryggen på os mennesker. I samfundets strukturer, kategorier og i systemernes magt ligger der noget, som nogle gange kan presse os ud steder, hvor det ikke er rart at at være. Men hun er også optaget af vores indre kræfter i form af seksualitet, vrede, vold og hvordan vi som mennesker kan være blinde over for vores mønstre.
“Jeg tror altid, jeg skriver om noget, jeg ikke forstår. Det at skrive er for mig en måde at forstå et menneske eller et fænomen på. Jeg har en forkærlighed for folk, der er blevet behandlet uretfærdigt – dem, vi ikke selv vil være, de grimme, de vrede, dem på ydersiden af en gruppe.”
– Anna Skov
Dramatiker under en global pandemi
Annas virke som dramatiker var især påvirket af coronasituationen. “Mit arbejde giver kun mening, når der er et publikum” siger hun. For Anna er det at gå i teatret og blive inspireret et vigtigt led i hendes skriveproces: “Selvom teatrene var lukket, skulle vi blive ved med at producere for at få adgang til corona-hjælpepakkerne. Det endte med, at kunstneriske kræfter bare gik til spilde.” Derfor tog Anna kontakt til nogle udenlandske dramatiker-kolleger; Dora Cheng fra Kina og Mathilde Seconds fra Frankrig.
“Vi mødtes på Zoom på en åben hjemmeside. Her kunne folk følge med i, hvad vi skrev. Vi skabte på den måde et fælles arbejdsrum at skrive i. I denne situation havde det også en stor betydning at have en aftale med nogen om at producere tekster hver dag.“ På hjemmesiden delte de blandt andet tekster om, hvordan de hver især klarede det under pandemien i de forskellige lande. “Når grænserne lukker omkring én, er det vigtigt at holde gang i udvekslingen mellem landes kunstscener.”
Dramatikerens blik på den kommende teatersæson
Hvad kan vi forvente i teatersæson 2021?
“Jeg tror, at det bliver en sæson, hvor teatret slikker sine sår post corona. Jeg kan også spotte, at temaer om natur og klima fylder meget såvel som opsætninger af bøger på de store teatre.”
Hvad glæder du dig personligt til?
“Jeg glæder mig til at se Den Kaukasiske Kridtcirkel skrevet af Bertold Brecht og iscenesat af Anja Behrens på Teater Republique. Det er en dyster og spændende tekst, der har udgangspunkt i en krigssituation, hvor et barn bliver reddet og handler om, hvem der har retten til barnet. Krig er et evigt aktuelt emne, og Brecht leverer med garanti altid en stærk tekst. Jeg er også spændt på forestilingen Hun er død på Revolver. Det er en musikforestilling, der tager et opgør med vores nordic noir og krimi-liderlighed, og som undersøger den myrdede kvindes perspektiv og synsvinkel. Amanda Ginman instruerer forestillingen, hun er enormt dygtig og har nogle spændende tanker om teater, og komponisten Rasmus Juncker har nogle både skæve og innovative greb på lyd, og man går aldrig skuffet hjem fra noget, han har lavet.”
Hvad vil du anbefale vores læsere at gå ind og se?
“Den ene begivenhed, jeg vil anbefale, er Afro to the Future af Black to Normal, som er en nyskrevet tekst, der tager udgangspunkt i afrofuturisme. Black to Normal opdyrker og præsenterer stemmer, der er afrodanskere. Jeg vil også anbefale en reading, Død over Troper, produceret af Teater danskdansk, der vil eliminere de stereotyper, vi ser om kvinder. Hvis man stadig er lidt hjemmeramt, kan forestillingen også streames. Til sidst vil jeg anbefale Generation 9/11, som er et samarbejde mellem Mungo Park og Betty Nansen Teatret. Teksten er skrevet af Nanna Tüchsen og handler om hendes personlige oplevelser med at være ung og pre-teen under 9/11, og hvad det har af konsekvenser. Jeg synes, det er fin tekst, som jeg glæder mig til at se, iscenesat af Anna Malzer.”
Nu er du forhåbentligt klædt bedre på til teatersæson 2021.
Følg med næste gang, hvor vi får dramaturgens anbefalinger til den nye sæson.