Datingprogram for unge i Teaterhuset

INDTRYK: Har du savnet magien ved at nyde en aften i de bløde sæder med udsigt til de skrå brædder lige så meget som os fra teaterredaktionen på VINK? Jeg besøgte Teaterhuset den 7. maj og så forestillingen “Vind mit hjerte” kort efter genåbningen. Læs med her for at blive klogere på ungdomsteatret, inspireret til at se noget anderledes eller bare for at få indblik i mit glædelige gensyn med teatret og de glade teatergæster.

Teaterhuset
De seks håbefulde deltagere og den lunefulde vært i Teaterhuset //Foto: Madeleine Carstensen

Gensyn med teatret

Sidste gang jeg var i teatret,var i slutningen af 2020. Derfor var det med stor glæde og spænding i kroppen, at jeg fejrede genåbningen og teatrets magiske rum med en aften i Teaterhuset. Teatergruppen Teater PULS laver teater for unge om nutidige emner, og “Vind mit hjerte” er deres kritiske syn på nutidens dating og vores konstante higen efter “ægte” kærlighed. Forestillingen var derfor bygget op som et datingprogram, som ved hjælp af en klassisk Score Kaj-vært, udfordringer, ratings og iskolde fakta omkring deltagernes datinghistorik, skulle hjælpe seks unge på vejen til det ”perfekte match”. 

Gammelt tema med nyt twist

Temaet om frustrerede unges jagt på den store krælighed er ikke ligefrem nyt. Men ikke desto mindre,blev nutidens datingkultur debatteret på en ny og spændende måde. Teater PULS havde nemlig gjort det muligt for publikum at udfordre, rate og kommentere på deltagerne under forestilling ved at sende en besked til værten over Instagram. Det gav publikum en anderledes rolle, end jeg ellers har oplevet det før, og skellet mellem virkelighed og fiktion smeltede sammen. 

Savnet til publikummet

At mærke publikummets tilstedeværelse var en anden af teatrets byggesten, som jeg havde savnet. Publikum var overvejende unge, og jeg kan love for, at der var god stemning. Der blev klappet, hujet og piftet, hvilket gav en særlig følelse af forbindelse mellem publikum og skuespillere. En af deltagerne blev undervejs udfordret til at smide tøjet og fremstå sexet, og da hun begyndte at afklæde sig, var det tydeligt, at det var grænseoverskridende for hende. Derfor kommenterede flere fra publikum, at hun skulle stoppe og råbte ”lade være!” Jeg fik lyst til også selv at råbe op og bryde med datingsprogrammets grænseoverskridende og ubehagelige præmisser. Den hjertevarme og forståelse, publikum gav skuespillerne, skabte et rart fællesskab, som jeg nød at være en del af i den time, forestillingen varede. 

Forhold handler ikke kun om sex!

Det eneste, jeg er ærgerlig over,er Teater PULS’ fremstilling af kærlighed. De lagde enorm vægt på det seksuelle aspekt af kærlighed og ikke så meget det romantiske. Jeg er selv nok det, man ville kalde en håbløs romantiker, og jeg falder derfor altid pladask for de store romantiske fortællinger og den livslange kærlighed. De seks deltagere på jagt efter kærligheden var udelukkende fokuserede på, hvor mange tidligere sexpartnere, de havde haft, og om de var gode eller dårlige i sengen. Denne sexfikserede tilgang til kærlighed ærgrer mig, hvis det overskygger det romantiske og lidenskablige aspekt i et forhold. Selvom det nok er Teater PULS’ pointe, ærgrer det mig stadig, da det giver en unuanceret og en smule misvisende forestilling om unges datingliv generelt. Jeg havde i højere grad trængt til noget ægte, blomstrende og spirende kærlighed, nu hvor datinglivet udelukkende har overlevet ved hjælp af Tinder og andre dating-apps. Trængt til at opleve gnisten mellem to nyforelskede og få sommerfugle i maven over et andet menneskes nærvær.

Prøv selv kræfter med ungdomsteatret

Ikke desto mindre har “Vind mit hjerte” og Teater PULS’ vakt min interesse og udvidet min forståelse af, hvordan teater kan formidles. Med deres udfordrende og eksperimenterende brug af publikum og inddragelse af salens kommentarer, skaber Teater PULS et rum, hvor publikum ikke blot er tilskuere,men også medskyldige. Derfor en kæmpe begejstring over, at teatrene nu endelig er åbnet igen, og en endnu større opfordring til at se ungdomsteater – simpelthen fordi det bare kan noget andet, end de større institutioner. Både pris-, betydnings-, stemnings-, publikums- og følelsesmæssigt.

Ses vi på 3. sal i Teaterhuset?

LÆS FLERE ARTIKLER AF KLARA HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

Snart sproglig student med forkærlighed for strikketøj, teater og glimmer.