Byens små teatre: Teater FÅR302

For et par år siden spurgte min veninde, om jeg ikke ville med ind og se en forestilling på Teater FÅR302, og jeg troede med det samme, at hun havde lavet en sær og usædvanlig skrivefejl i beskeden. Teater FÅR302?

Teater FÅR302
//Illustration: Victor Thrane Kolling

Det gamle København

På en lille sidegade til Nyhavn ligger Teater FÅR302 i en gammel toværelseslejlighed. Lige til højre for indgangen til lejligheden træder jeg ned af et par trin og kommer halvt under fortovs-niveau til teaterets lille hyggelige foyer. Jeg skal i aften ind at se en gæsteforestilling af danske Location X og finske Studio Total kaldet Survivors. Her summer af stemmer, og foyeren fyldes op. I hjørnet er der en lille og stejl trætrappe, og pludselig kan jeg se for mig, hvordan dette rum måske har været en butik, og trappen fører op til enten et lille lager eller overliggende lejlighed. Dét, og synet af sko der vandrer forbi på gaden udenfor, vidner om, at dette er det gamle København.

Navnet

Ja, vi må hellere runde navnet, for hvorfor lige FÅR og endnu mere opsigtsvækkede – hvorfor lige præcis 302? Historien går på, at da de ni skuespillerne grundlagde teateret tilbage i 1987, tog de på en arbejdstur på en fårefarm på Sydsjælland. Her skulle de udarbejde, hvad teateret skulle bestå af og naturligvis også finde på navnet. På fårefarmen lagde de dog mærke til et særligt får: et får uden navn men blot et nummer i øret: 302. ”Fåret stillede sig konstant i vejen, var nysgerrig og søgte kontakt – det rummede en dyrisk menneskelighed og humor. ”What’s in your way, is the way”” beskriver de selv på deres hjemmeside.

HVAD: Teater FÅR302

HVOR: Toldbodgade 6, 1253 København K

SIDEN HVORNÅR: 1987

HVORFOR DU SKAL TAGE DERIND

Teater FÅR302’s intime scenerum med plads til 47 publikummer ligger fra det øjeblik, du træder ind op til, at der skal ske noget særligt. Det er noget, man ikke bare træder ind i andre sale og oplever. I deres mission skriver de, at de ”udfordrer teaterkunsten, eksperimenterer i form og indhold og tænker i utraditionelle kunstneriske samarbejder.” Der udover har de også fokus på at være ”en væsentlig importør af ny nordisk dramatik og gæstespil fra Norden”.

Den forestilling, jeg endte med at se sammen med min veninde for de par år siden, har jeg desværre glemt navnet på. Men jeg husker tydeligt forestillingen, hvor de tre skuespillere klædt i hvidt gik rundt i den også helt hvidmalede scenografi. Som en del af forestillingen, stod en skuespiller og talte ind i en mikrofon, der langsomt fik mere og mere rumklang og ekko på. Han slutter med et Janis Joplin-citat der rungede og hang i luften i adskillige sekunder efter: ”Tomorrow never happens, it’s all the same fucking day, man”.

På Teater FÅR302 er du først og fremmest sikret en teatertur, du ikke oplever andre steder. Det lille og skæve scenerum rykker naturligt ved teaterformen, både fordi det lægger op til mere skæve stykker, og fordi du som publikummer ikke kan undgå at trækkes lige midt ind i hvad der sker. Frygt dog ikke – du sidder som publikummer godt pakket ind, godt og vel helt op under loftet, og om du er til Teater FÅR302’s importerede teater eller ej, er scenen i alle tilfælde et besøg værd.

Læs med når vi laver flere portrætter af byens små teatre her

Lige nu og frem til 1. november kan du på FÅR302 opleve dans og performance forestillingen ID, et gæstespil af Salon New Love.

Survivors spiller 18.-19.11.2021 på Dynamo i Odense og 20.-21.4.2022 på Bora Bora i Aarhus.  

Skriv en kommentar

kommentarer

Teaterredaktør // Skuespiller, dramatiker, forfatter og journaliststuderende.