Byens små teatre: Mungo Park

Små 30 minutter fra København, tæt på Allerød station, ligger egnsteatret Mungo Park. Siden 2019 er teatret ledet af teaterdirektør Anna Malzer, der både skriver og instruerer mange af forestillingerne. Hvis der skulle klistres nogle ord på Mungo Parks repertoire, tænker jeg straks på nyskabende, underholdende og opløftende, som rammer plet på teatrets egen ’grundlov’. Nogle af paragrafferne bliver præsenteret i artiklen, hvilket beskriver den type teater, de gerne vil lave.

STEDET

Ude foran teatret er der rigeligt af plads, der er perfekt til de lune sommeraftener, hvis man vil nyde af baren inden og/eller efter forestillingen. Med en rummelig foyer og tilhørende bar adskiller stemningen sig ikke meget fra det københavnske. De flerfarvede glaspærer og retromøblerne giver foyeren en Nørrebro-vibe og i resten af rummet står caféborde og stole, hvor der nydes alt godt fra baren.

HVAD: Mungo Park

HVOR: Fritz Hansens Vej 23, 3450 Allerød

SIDEN HVORNÅR: 1992

HVORFOR SKAL MAN TAGE DERIND

Dét, der gør Mungo Park til et særligt teater, er, at de har stiftet deres egen grundlov, bestående af 12 paragraffer, hvor nogle af dem lyder: ”Teater til publikum”, ”Teater om og fra den globale virkelighed” samt ”Vi forener pop og politik”. Paragrafferne giver et praj, om hvilken type teater, du kan forvente at se på Mungo Park. Det er den kunstneriske leders retning for det kreative arbejde og med disse pejlemærker, skabes der dynamiske og publikumsvenlige forestillinger. Forestillingerne rammer det brede publikum, så uanset om du kommer fra Vesterbro, Brøndby eller Nordsjælland, finder du en oplevelse for dig. Skuespillerne (kendte som aspirerende, gammel som ung) kommer med hver deres krydderi til at gøre netop dén forestilling, de medvirker i, til deres egen.

For nogle teatergængere kan det være svært at hive sig selv ud over den københavnske bygrænse, og jeg er desværre nok selv én af dem, men togturen er klart dét værd for forestillingerne på Mungo Park. Hvis man så alligevel ikke kan finde penge på sit rejsekort, så hold øje med plakaterne i byen. Mungo Park kører konceptet ’Turné teater’, der altid er en del af deres repertoire som årligt spiller 40-50 gange på turné.

POLITISK TEATER

Udover de eksperimenterende og nyskabende forestillinger er Mungo Park et teater med en holdning til kunsten, jævnfør deres paragraf ”Teater om og fra den globale virkelighed”. Dette gælder ikke kun på teaterscenen, men et eksempel på, hvordan Mungo Park favner alle kunstens grene, er udstillingen GRANNY af ukrainske Olena Morozova, som i april måned fik sin premiere på Mungo Park. Udstillingen handlede om Olenas bedstemoders demenssygdom og rejsen gennem synsforstyrrelserne. Billedserien GRANNY var for at hjælpe den ukrainske fotograf, der aldrig fik sin premiere grundet invasionen i Ukraine. Mange af forestillingerne på Mungo Park har politiske budskaber eller omhandler en politisk begivenhed, men teatret huser samtidig for gæstespil. Teatrets egen forestilling, ”De Hovedløse”, handler om demonstranterne De Gule Veste i Frankrig. ”De Hovedløse” tager ikke stilling til de politiske problematikker, men forsøger derimod at dokumentere det politiske år i Frankrig. Hvis du sidder og tænker, at det bliver en anelse for tørt, så frygt ej. I Mungo Parks grundlov ”Vi forener pop og politik” er det i bogstavelig forstand. Med 00’ernes pop-touch i forestillingerne vejer comic relief stort i de ellers alvorlige tematikker. Mungo Park er derfor et godt læringssted på en frisk og underholdende måde. ”De Hovedløse” har desuden repremiere d. 22. juni med et nyt cast, og henover sommeren kan du se ’teater for en hund’ – 100 kroner pr. billet. Så afsted med dig!

TEATERDIREKTØREN

Agerende teaterdirektør har de sidste tre år været Anna Malzer, der i en alder af 27 år fik jobbet som teaterdirektør på Mungo Park. I Malzers forestillinger ses altid en variation af skuespillerne. Dette gælder køn, alder, navn og etnicitet, hvilket er befriende at beskue som publikum. Med relativt nye navne på scenen giver det et friskt pust og minder os om, hvor mange talenter der er værdige til at stå på en professionel scene. På trods af den unge alder er Anna Malzer forud med sin pondus og har allerede medvirket i medierne som kunstens stemme. Senest i P1, hvor hun advokerer politikerne til at droppe boykotten af de systemkritiske, russiske kunstnere, da de er lige så meget på flugt som ukrainere. I kunstens kriser, heriblandt kunstnere på flugt uden indkomst, træder Anna Malzer til og hjælper hvor hun kan i sin position. Dette gør hun ved at huse ”Aftener for Ukraine” samt udstillingen GRANNY, der ellers ikke ville få sin premiere. Det er vigtigt at have en stærk, kulturdrevet kvinde som Anna Malzer som en slags ambassadør for alle kunstnere. Gudskelov for, at hun fortsætter på Mungo Park de næste fire år. Hvis du tager ind og ser forestillinger instrueret af Anna Malzer, er du garanteret en kunstnerisk mavepuster, hvor man bliver tvunget til at tage stilling til de store spørgsmål i tilværelsen, men på en opløftende måde. Det bliver interessant at se mere banebrydende teater fra Mungo Park i den nærmeste fremtid. 

Vil du vide mere om Mungo Park, kan du finde det her.

Skriv en kommentar

kommentarer