MUSIK: EN NYTTIG OVERSPRINGSHANDLING

Studiemusik
En hjælp til at udvælge studiemusik // Illustration: Lærke Wahid.

Endnu et semester er snart slut, og endnu en gang føler jeg mig overrumplet og taget med bukserne nede af de eksamener, der ligger foran mig den næste måneds tid. Savnet af studieliv og fredagsøller gør det ikke lettere, at tænke på de mange siders pensum, der skal læses. Tankerne spacer ud til solskinnet udenfor ved hvert et punktum jeg når. Et gab sniger sig op i kæben, og jeg giver mig selv en pause, der bliver til en lidt for lang en af slagsen. Jeg tænker det ikke kan være rigtigt, at det skal være sådan her, hver gang jeg skal læse. Derfor har jeg nu som en overspringshandling sat mig for at finde ud af, hvad man kan gøre for at finde god studiemusik, som kan styrke ens koncentrationsevne, når man læser.

Musik som ikke distraherer, men fokuserer

Måske lyder det åbenlyst, men det, der har allermest indflydelse på din koncentrationsevne, er det miljø, du befinder dig i. Det handler om at finde den perfekte balance mellem støj og stilhed – både visuelt og auditivt.

Som musikelsker og med en generel interesse inde for studier af forholdet mellem musik og mennesker giver jeg mig til at undersøge, hvilken lyd der er bedst at læse til og som vil styrke min personlige effektivitet. Jeg har selv forsøgt mig med meget forskelligt musik, men endnu ikke fundet frem til, hvad jeg kan høre uden at blive distraheret.

Det ender ofte med, at jeg sidder og bruger alt for lang tid på at finde det måske perfekte album eller smide en playliste sammen. Men jeg ved at musik stimulerer hjernen – hvis den rigtige studiemusik bruges.

Stilhed er ikke altid optimalt

Det første der slår mig, når jeg giver mig til at udforske nettets gode råd, er, at ligeså åbenlyst som at for høj og intens musik kan distrahere dig, kan for meget stilhed faktisk gøre det samme.

I et rum, hvor det er totalt lyddæmpet og med ingen andre end dig i lokalet, vil du hurtigt blive opmærksom på de lyde, du selv laver, som friktionen af dit tøjs materiale til lyden af en maverumlen hist og her. En tilstand som denne kan gøre dig alt for afslappet til at koncentrere dig om materialet, eller den kan gøre din kedsomhed endnu værre, end den måske i forvejen er. Højst sandsynligt vil dine tanker hurtigt løbe fra dig.

For at give et ekstremt eksempel har Guinnes World Records flere gange kåret forsøgsrummet ”Anechoic Chamber” i Orfields Laboratories (USA) som verdens mest lydtætte rum. I dette rum bliver stilheden efter sigende uudholdelig, og der går rygter om, at folk bliver sindssyge og desorienterede af at være for længe i det (men det er vist kun rygter). Man skal altså passe på med, hvor roligt et miljø man læser i.

Flere undersøgelser viser, at rigtig mange mennesker lytter til musik, når de fx skal læse til eksamen og koncentrere sig. Oftest er det bare den ’forkerte’ musik, der anvendes. Populær musik er der nok mange, der benytter, men den kan faktisk sænke din koncentrationsevne. Det siger sig selv, at musikken er skrevet med henblik på at fange lytterens opmærksomhed – herunder både lytterens følelser og forstand. Der vil altså højst sandsynligt være elementer i populær musik, der vil distrahere dig fra din læsning.

De typiske ting man helst skal undgå i sin studiemusik

  1. En tydelig vokal eller instrumental solo, da vi reagerer på menneskelige stemmer eller instrumenter der imiterer dem. Det kan dog afhænge af, hvad du er i færd med. I de fag, hvor du ikke bruger sproget til at skrive eller læse, for eksempel matematik (specifikt regning), vil en stemme sandsynligvis ikke have den store betydning, da du ikke bruger de dele af hjernen, der behandler sprog.
  2. Tydelige signaler der måske gentages, som eksempelvis de forskellige gimmicks af en pengekasse der smækker, eller papir der rives over i Pink Floyds ”Money”.
  3. Musik der overrasker og pirrer din forventning. Du er skabt til at kunne forudse, hvad der kommer til at ske lige om lidt. Hvis et nummer er skrevet på det grundlag, vil du bruge tid på at koncentrere dig om det, og det vil virke forstyrrende. For eksempel som at finde ud af hvilken rytme Stings ”St. Augustine in Hell” går i.

Sidst men ikke mindst stjæler musikken selvfølgelig lettere din koncentration, jo højere den er.

Hvis du vil undgå YouTubes generiske playlists

YouTube har utallige videoer med over flere timer lange playlister med ”Music For Studying”. De fleste at dem følger de ovenstående punkter. Men blot at vælge en YouTube playliste kan virke uinspirerende og ofte for ensformigt. Man kan faktisk finde færdiggjorte professionelle albums, som netop har det formål at få lytteren til at koncentrere sig om noget andet.

Tænk på filmmusik eller musik designet til spil. Musikken skal her få lytteren til at fokusere på filmens eller spillets handling og undgå en uønsket akavet stilhed. Selvfølgelig findes der film- og spilmusik med overraskelsesmomenter (her tænker jeg umiddelbart gyser/thriller/gore-genrerne), men oftest er filmmusik blot et virkemiddel, der skal styrke dit fokus uden at drage for meget opmærksomhed.

Der findes også mange sider, som specialiserer sig i at lave studiemusik, man kan koncentrere sig til. En af dem, som jeg finder mest interessant, er Focus@Will. I den gratis version giver siden dig mulighed for at lytte til musik, du selv vælger, i 60 min. Men du kan også vælge at betale 80 kroner om måneden for at få ubegrænset studiemusik specificeret til dine behov.

Andre metoder, som har vist sig effektive hos nogle, er at lytte til genkendelige og mindre specifikke lydbilleder. Sider som rainymood.com, der spiller afslappende piblende regn, eller coffitivity.com, hvor du kan vælge baggrundsstøj som på en café eller i Paris’ gader, er blot nogle eksempler på, hvad du ellers kan lytte til for at øge din koncentration.

Men husk at musik påvirker os forskelligt. Jeg skal ikke sidde her og spå om, hvilken musik der gør dig mest effektiv. Det er noget, kun du selv kan finde ud af. Det er i hvert fald forsøget værd at undersøge, for hvis det virker, kan musikken gøre din eksamenslæsning lettere og måske ligefrem sjovere.

LÆS FLERE ARTIKLER AF LÆRKE HÉR