Stine Klingsten: Jeg kan mærke livet – og nu er der ingen vej tilbage

Upcoming sanger og sangskriver Stine Klingsten havde huset, kæresten og fremtidsplanerne om et “lykkeligt til deres dages ende”. Som 30-årig valgte hun at give slip på hele tilværelsen inklusiv sit 12-årige parforhold, for at satse alt på sig selv og på musikken – i 2022 udgiver hun sit debutalbum.

Stine Klingsten
Stine Klingsten //Foto: Malthe Dahl Bennedsen

Det er ikke mange, der har modet til at trykke på reset-knappen i starten af 30’erne. Det er dér, man helst skal have styr på kærligheden, karrieren og børn for at opnå, hvad der normativt opfattes som det perfekte liv.

Stine Klingsten havde, hvad de fleste kaster lange misundelige blikke efter med kæreste, hus og et håb om i fremtiden at få børn og gifte sig, som de fleste andre par. Tilværelsen virkede fuldendt, men som 30-årig når Stine et punkt, hvor hun ikke længere kan genkende sig selv i deres fælles planer. Hun tager beslutningen om at vinke farvel til det hele og flytter ind på det værelse i Aarhus, der bliver hendes base i jagten på en plads i musikverdenen.

“Jeg gik fra det – smed det hele på jorden, fordi jeg kunne mærke på mig selv, at det ikke var rigtigt. Jeg var nødt til at kunne stå ved mig selv. Så jeg startede på en frisk i alt!”

For Stine handlede det dog ikke så meget om dét at få børn eller blive gift. Hun fortæller, at hun rigtig gerne vil være mor en dag. Den forkerte fornemmelse, der voksede inde i hende, opstod, fordi hun følte, at det ikke foregik på hendes præmisser. Det, at få børn, skal ikke udelukke drømmene – der skal være plads til begge dele i hendes liv.

“Ens mål er, at man skal have hus og børn og familie hurtigst muligt – helst inden man fylder 30. Men jeg tror, det er vigtigt, at vi også husker at sige til os selv: Prøv at hør – det er faktisk okay at gå efter det, DU gerne vil. Så skal børnene nok komme på den ene eller anden måde”

Det er ikke kun samfundet, der har en tendens til at presse kvinder omkring 30-årsalderen ud i familielivet. Stine Klingsten forstår godt, at kvinder kan føle sig presset over det biologiske ur, der tikker som en bombe. Og at man som kvinde, derfor har en hang til kun at fokusere på det, der virkelig haster.

“Kvinder er fandme lige så seje, som mænd er. Vi må ikke nedprioritere os selv, fordi vi er sat på den her jord for at føde børn. Jeg ved godt, det er det, vi kan. Men vi kan også SÅ meget mere!”

Musikken tager over

Kort tid efter Stine flytter til Aarhus møder hun producer og sangskriver Thomas Fleron på en sangskriver workshop arrangeret af Poul Krebs og hans datter. Hun beskriver det som et lykketræf og udtrykker, at det på en måde virker som om, at det var meningen, de skulle mødes.   

Thomas bliver en god ven og makker, og sammen udgør de et godt team. Stine skriver det meste af sangene, og sammen afslutter de dem og arrangerer musikken dertil. Thomas er dygtig til at skabe den røde tråd gennem musikken, og det er netop i studiet med Thomas, at alting falder på plads for Stine. 

“Lige pludselig fandt jeg ud af, at jeg virkelig brænder for det her. Man kan kalde det en form for drug, men det er i virkeligheden en følelse af at være i live. Jeg tror, det er derfor, jeg ikke kan lade være. Jeg kan mærke livet – og nu er der ingen vej tilbage.”

Noget på hjerte

I dag er Stine Klingsten 33 år, hun udgav for nyligt sin femte single ‘Dage’, og i 2022 udkommer hendes debutalbum. Rejsen som singer/songwriter er først lige begyndt for hende, men selvom hun er startet i en senere alder, prøver hun at finde styrken i det.

Hun nævner, at hvis hun var startet tidligere, så ville hun på ingen måde have haft den kerne, som hun har i dag. Kernen, der betyder, at hun kan stå ved sig selv, tage sig selv seriøst og være selvreflekterende. Egenskaber, der er vigtige, når man skal formidle sårbarhed i sin sangskrivning. Alderen gør også, at hun har historier at fortælle, som hun ellers ikke ville have haft. Og hun har en anden forståelse for at kunne sætte ord på tungere emner som sorg, ensomhed og kærlighed. 

Stines sang ‘Dage’ handler om at miste. Som otteårig mistede hun sin mor, og noget af det sværeste, hun oplevede, var, at dagene bare fortsatte, mens hele hendes verden var gået i stå. At hun nu skulle leve uden en mor at kunne se op til og identificere sig med. Stine spillede violin med sin mor som fireårig. Det var en ting, de havde sammen, men noget Stine lagde på hylden efterfølgende, da savnet blev for stort.

‘Dage’ handler dog ikke specifikt om, da Stine mistede sin mor, men blev til, fordi en af Stines kollegaer mistede sin søn meget pludseligt sidste år, og følelsen kunne Stine genkende med det samme. Følelsen af at miste nogen fra den ene dag til den anden, samtidig med at dagene bare går videre – fordi man kan ikke stoppe tiden. 

“Den handler også om at sorg ikke er noget, vi kommer af med, men vi bærer den med os gennem hele livet. Det kan være utroligt hårdt, men det kan også være en kæmpe styrke.”

Alle Stines sange bliver skabt ud fra en følelse og en fortælling. Det er vigtigt for hende, at de historier, hun formidler, kommer fra hjertet, og at det er noget, hun selv kan mærke. Hun håber at folk kan identificere sig med sangene og bruge dem i deres eget liv.

“Det er vigtigt for mig, at sangene lyder godt, men tankerne bag er lige så essentielle.”

Det er aldrig for sent

Selvom Stine Klingsten startede som 30-årig, understreger hun, at hun ville ønske, at hendes musikkarriere var startet tidligere i livet. Det kan nemlig være nemmere at komme ind i branchen, når man er yngre – hvilket hun mener, at flere kvinder i musikbranchen kan genkende. For Stine er det derfor vigtigt at sige højt, at det godt kan lykkes. Hun har dog ikke selv opskriften på hvordan, da hun stadig selv er ved at finde vejen. Der er jo ingen, der har sagt, at det skal være let. Men for hende, er det troen på, at det kan lade sig gøre, som er det vigtigste. 

“Det er ligegyldigt, hvad andre tænker. Så længe du har dig selv med, så kan du kun gå i den rigtige retning. For det er din retning.”

For Stine handler det om mindset, og om at huske på, at alderen kan bidrage med en anden tilgang. Man finder sig måske ikke i lige så meget, som hvis man var 16. Og det kan i mange situationer være nyttigt i en branche med mange spidse albuer.  

“Jeg tror, at der er mange, der føler, at man ikke kan starte på noget nyt, når man er over 30. Og slet ikke i musikbranchen, men det kan man godt. Der vil altid være kampe, man skal tage – det er bare nogle andre kampe, man tager, når man er over 30, end når man starter som helt ung.”

Stine er blevet bevidst om, at alle de ting hun har med sig i bagagen, har været med til at gøre hende til den, hun er i dag. Og at det kan høres i sangene, hvilket hun aldrig ville have været foruden.

Stine Klingstens seneste single ‘Dage’

Først lige begyndt

De sidste tre år har Stines personlige udvikling og den musikalske udvikling fulgtes ad i takt med hinanden. Hendes selvstændighed er vokset, og hun føler sig stærkere som person. Planerne er stadig mange og drømmene er store for den upcoming sanger og sangskriver, men vigtigst af alt vil hun gøre sit bedste for hverken at lade sin alder, samfundet eller forventningspresset stoppe hende i at leve det liv, der gør hende mest muligt glad.

​​”100% lykkelige tror jeg aldrig, vi kan blive – men vi kan være tilfredse i det, vi er i og finde glæden ved livet. Som min storebror altid har sagt til mig: Vi dør kun én gang, men vi lever hver eneste dag – så lev.”

Stine Klingstens seneste single ‘Dage’ er at finde på diverse streamingtjenester som Spotify, Apple Music og Youtube.

LÆS FLERE ARTIKLER AF MARIA HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

26-årig kreativ konceptudvikler med forkærlighed for upcoming-miljøer, live-performances og sangskrivning. Vild med uventede drejninger og lykkelige slutninger og er dybt afhængig af en konstant strøm af ny inspiration.