Skarpskåret håndværk: På besøg hos Nordsø Records

For bare få år siden var vinylpladen stort set dømt ude. Nu er den i gang med et comeback af de store, og i takt med at flere fylder reolerne med de kvadratiske indpakninger, popper også flere vinylfabrikker op. En af dem ligger på den yderste spids i Nordhavn og hedder Nordsø Records. VINK hoppede på cyklen og besøgte Københavns lokale vinylpressefabrik for at blive klogere på, hvordan man egentlig laver de populære skiver.

Det første vinylpresseri i Danmark i 30 år

Midt på Nordsøvej ligger Nordsø Records. Her er øde og forblæst, men indenfor står vinylfabrikken i skærende kontrast til de industrielle omgivelser. Musik banker ud ad højttalerne, jævnligt overdøvet af de høje smæld fra pressemaskinerne. Store kunstværker hænger på væggene, og midt i rummet står et trommesæt på en lille scene. Det er som at træde ind i et hipster art space i en baggård i Brooklyn.

Nordsø Records
//Foto: Jacob Rasmussen

Det er de to danske iværksættere, Michael Hjort og Henrik Krogh Damm, der er gået sammen om at skabe en vinylpressefabrik. Da de første plader blev presset i 2016, var Nordsø Records den første af sin slags i Danmark i mere end 30 år. Idéen opstod på Roskilde Festival i 2010, hvor Michael skar koncerter med punkrockbandet Dansk Fløde direkte ned på vinyl. Det vakte Henriks interesse, og i dag kører vinylpressen for fulde omdrejninger, og ordrebogen er fuld.

//Foto: Jacob Rasmussen

Fra puck til plade

Det er ikke bare, når man sætter vinylpladen på anlægget derhjemme, at den kræver lidt ekstra arbejde. Det samme gælder i tilblivelsen, hvor der bliver kælet for detaljen på alle stadier i processen.

Inden Henrik og Michael kan gå i gang med at presse vinylerne, får de produceret en såkaldt stamper i Tyskland. Stamperen er en metalplade af nikkel, hvor musikken er indlejret, så den kan danne rillerne i vinylen, som opfanges af grammofonens pickup. Det er altså denne stamper, der fungerer som master for produktionen af selve vinylerne i pressemaskinen.

Nordsø Records
//Foto: Jacob Rasmussen

Ved siden af pressemaskinerne står plasticglas med små sorte piller, der ligner lakrids. Det er polyvinylchloridplast, og det er fra dette materiale, at vinylpladen har fået sit navn. Vinylpillerne ledes ind i pladepressen, også kaldet extruderen, hvor de opvarmes, smeltes og formes til noget, der minder om en ishockeypuck. Den varme puck anbringes mellem to stampere, hvorefter maskinen med et pres på 120 tons presser pucken til en plade i løbet af blot ca. 40 sekunder. Resultatet er en vinylplade med riller og papiretiket, der sendes videre til klippemaskinen, hvor kanterne skæres af. Nu er den sådan set klar til afspilning på grammofonen.

//Foto: Jacob Rasmussen

Den færdige vinylplade lægges over i bunken, og når der er presset 75 styk, er det tid til en testlytning. Der skal nemlig menneskeører til at bedømme, hvordan vinylen skal presses. Bare en mikroskopisk spytklat i maskinen er nok til at forårsage uønsket støj på en plade, så det er vigtigt løbende at teste, at alt lyder som det skal.

//Foto: Jacob Rasmussen

Kærlighed til vinyl

Nordsø Records er mere end bare en vinylpressefabrik. Nogle gange trækkes stikket på pressemaskinerne, og der bliver budt indenfor til koncerter og drinks. Man kan naturligvis også købe eksemplarer af de plader, der bliver presset, og står man og mangler en pladeafspiller, er der også råd for det. I det særlige lytterum spinner vinylerne ikke kun på pladespilleren – de pryder også væggen som unikke værker udskåret af kunstner og ven af huset Gregers Albrechtsen.

Man fornemmer tydeligt, at Nordsø Records er et sted, hvor vinylen får den kærlighed og opmærksomhed, den har måttet undvære de sidste årtier. Og det er netop det nærvær og den sanselighed, der gør vinylen til noget særligt – fra fabrikant til forbruger.

Nordsø Records
//Foto: Jacob Rasmussen

Kom til musikalsk havefest

Hvis du gerne vil fejre din kærlighed til musik og vinyler, så sæt kryds i kalenderen lørdag den 8. juni, hvor Nordsø Records i samarbejde med Musikforeningen Vesterbro inviterer til gratis havefest med masser af musikalske oplevelser fra kl. 14-01.

Nordsø Records
//Foto: Jacob Rasmussen

LÆS FLERE ARTIKLER AF JULIE HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

Ingen tone i livet (desværre). Kæmpe kærlighed til musik og koncerter på trods. Især festivaller, der kombinerer musik med to andre lidenskaber: Camping og dåseøl.