Roskilde Festival 2019 står for døren, og selvom du sikkert allerede har kigget programmet igennem forfra og bagfra, sat krydser, lagt planer og udvalgt koncerter, synes tvivlen alligevel altid at melde sig, når du pludselig står med et krøllet program, en kvart fadøl, og en vennegruppe, hvor den ene halvdel vil spille ølbowling, og den anden vil høre indokinesisk sækkepibemusik – hvad i alverden skal man vælge? Fortvivl ej. VINKs musikredaktion hjælper dig med at træffe valget.

Sisse anbefaler: Åbningsfest i Central Park-området
Hvor: Countdown-scenen
Hvornår: Lørdag 29. juni kl. 20:00
Radiovært og DJ Pelle Peter Jensen spiller allerede lørdag den 29. juni (ja, den dag, festivalen åbner!) op til fest mellem 20:00 og 24:00. I fire stive timer hiver han hiphop-gæster med på scenen. Oplev blandt andre Emil Kruse, Eloq og Future Animals. Hvis ikke det er den bedste måde at starte Roskilde Festival 2019 på, så ved jeg ikke, hvad der er. Central Park-området er helt nyt, og Roskilde Festival kalder det derfor meget oplagt Central Park Housewarming. Selve koncerten finder sted på Countdown-scenen.
Sisse anbefaler: KOPS
Hvor: Countdown-scenen
Hvornår: Søndag 30. juni kl. 22:30
Den unge, danske upcoming popstjerne KOPS er en oplagt måde at starte din søndagsfest på. Det er popmusik med dybde og med tekster, der er værd at lytte til. Hvis du trænger til at danse og til en pause fra ølbowling i campen, så sæt kursen mod Countdown søndag 30. juni kl. 22:30.
Sisse anbefaler: Jada
Hvor: Avalon
Hvornår: Fredag 5. juli kl. 13:00
Jada annoncerede torsdag 27. juli, at hendes debutalbum ville udkomme dagen efter. Det kan altså kaldes lidt af en surprise, og samtidig er det superaktuelt, da Jada giver koncert på Avalon fredag 5. juli kl. 13:00. Debutalbummet ved navn I Cry A Lot indeholder hele 13 numre, og du kender sandsynligvis allerede et par af hendes hitsingler. Jada skal opleves på grund af sit brede genrespektrum, sin stærke vokal og fængende og ydmyge fremtræden, og fordi det er første gang, hun skal performe live efter udgivelsen af debutalbummet.
Julie anbefaler: Maggie Rogers
Hvornår: Onsdag 3. juli kl. 17:30
Hvor: Avalon
Maggie Rogers er den unge kvinde, der fik Pharell Williams til at græde, da han hørte hendes musik for første gang. Det kickstartede karrieren, og den amerikanske pop-darling gør nu sit tredje visit i Danmark. Maggie Rogers’ mix af pop, folk og dance smager af USA på den helt rigtige måde, og jeg kan ikke komme på en bedre måde at starte festivalen på.
Julie anbefaler: Christine & The Queens
Hvornår: Onsdag 3. juli kl. 00:30
Hvor: Arena
Bag navnet gemmer sig den franske sangerinde og sangskriver Héloïsse Letissier, hvis image og tekster går på tværs af køn og musikgenrer. Med elementer af electro-pop og subtile hiphop-beats har Christine/Héloïsse sin helt egen nedtonede, men catchy stil. Jeg glæder mig til et storstilet dronninge-danse-show på Arena i de sene nattetimer.
Julie anbefaler: Vampire Weekend
Hvornår: Fredag 5. juli kl. 19:30
Hvor: Orange
I 2010 spillede indiebandet Vampire Weekend på Arena. Nu er de tilbage – denne gang på Orange med et spritnyt album i bagagen. Vampire Weekend startede som indie-moderniseringen af 80’er-forgængere som Paul Simon, og med upbeat, afropop-inspirerede melodier og farverige elementer fra rock, pop, hiphop og verdensmusik kan man ikke kalde bandet for minimalister. Det bliver en hyperaktiv Orange-fest!
Lærke anbefaler: Operacyklen
Hvornår: Mandag 1. juli fra klokken 11:00
Hvor: C-området
Operacyklen er en slags opera-flashmob. To operasangere og en akkordeonist (altså en person, der spiller harmonika) dukker op på cykel ud af det blå og giver nogle numre. Det er ikke hver dag, man får lov til at opleve så dygtige sangere helt tæt på, og det er altså en oplevelse, man bør unde sig selv. De cykler rundt i C-området fra klokken 11, så det gælder om at holde øjne og ører åbne.
Lærke anbefaler: Rosalia
Hvornår: Onsdag 3. juli klokken 21:30
Hvor: Avalon
Rosalia blander to så forskellige genrer som flamenco og pop, som om det var det mest naturlige i hele verden. Det lyder overraskende godt, og den 25-årige sangerinde serverer sine sange med overbevisende attitude og overvældende coolness.
Lærke anbefaler: Collider
Hvornår: Torsdag 2. juli klokken 21:30
Hvor: Rising
Collider spiller kompleks, vild, drømmende, eksperimenterende og vildt smuk shoegaze-rock. Kvartetten er bosat i København, og nogle af dem har en konservatoriebaggrund. Det kommer til udtryk ved en lyst til det komplicerede, og ved, at de hver især er vildt dygtige musikere. Sammen skaber kvartetten en helt unik lyd, der både er støjende og iørefaldende.
Jacob anbefaler: Lowly
Hvornår: Fredag 5. juli kl. 14:00
Hvor: Pavilion
Aarhusianske Lowly er ét af de bands, som bare skal opleves. Simpelthen. Med debutalbummet Heba (2017) og deres seneste udspil Hifalutin (2019) synes bandet at have slået sig fast som en del af den absolutte elite af dansk musikalsk talent, både på den danske scene såvel som internationalt. Deres distinkte indie-dreampop byder på smukke, svævende melodier, som stålsat bæres frem på et fundament af altomsvøbende synthesizers og energiske indietrommer, hvilket i sin helhed lader lytteren svøbe blidt i sfærisk, men dog stadig særdeles skarptskåret melankoli og kulminerer i en musikalsk åbenbaring af storslåethed og inderligt nærvær. Lowly er en oplevelse, du for enhver pris ikke må gå glip af.
Jacob anbefaler: Jungle
Hvornår: Fredag 5. juli kl. 16:00
Hvor: Arena
Britiske Jungle leverer grooves i så dansabel grad, at selv de mest dedikerede bænkevarmere må se sig nødsaget til at slippe hæmningerne og overgive sig til de pulserende rytmer. Upbeat funkiness, sexede melodier og en eksplosiv live-energi kendetegner den talentfulde duo, der i koncertsammenhænge udvides til et syvpersoners orkester. Kridt danseskoene og smid hæmningerne til en musikalsk oplevelse, der stensikkert kommer til at få dit blod til at bruse af bekymringsfri lykke.
Jacob anbefaler: Jon Hopkins
Hvornår: Torsdag 4. juli kl. 23:30
Hvor: Avalon
Navnet Jon Hopkins er ensbetydende med en kompleks blanding af musikalske inspirationer, genrer og lyde. Hans opvækst med den klassiske musik har i særdeleshed smittet af på hans nuværende lydlige univers, og hans elektroniske ekvilibrisme byder dermed på dybe musikalske refleksioner og melankoli, serveret på et fundament af gennemtrængende bas. Hopkins seneste udspil, Singularity (2018), smager af minimalistisk electronica, der både lover dansable beats og eftertænksomme kompositioner. Én ting er sikkert: Hvad enten du er til euforisk rave, minimalistisk techno eller ambient electronica, så rammer Hopkins sine lyttere lige i hjertet, og excellerer i medrivende peaks, såvel som svævende rumklangsuniverser.
Det var musikredaktionens anbefalinger. Vi håber du nu er klædt godt på til Roskilde Festival 2019!