Lyden af uhygge

Græskar er i sæson, og det bliver mørkt allerede klokken 18. Det er ved at være Halloween. Derfor skal du selvfølgelig have den perfekte uhyggelige spilleliste og gode idéer til, hvordan du kan tilbringe din Halloween-weekend.

Uhygge
//Illustration: VINK

Det uhyggeligste instrument

Hvordan lyder uhygge egentlig? Som de skarpe violiner fra temaet til Psycho? Som et tungt dødsmetalriff? Skæve skalaer? Knytter den uhyggelige musik sig til skumle personer? Gemmer den sig i uhyggelige instrumenter?

Lyden af en skingert klagende sav, voldsom perkussion eller dyrisk growling kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på de fleste. Selvom Halloween ikke har noget at gøre med kirken, hvor man fejrer Allehelgensdag i november, kan man finde masser af uhyggelig musik, der gør brug af kirkens vigtigste instrument: orgelet.

At orgelmusik og kirkeklokker er lig med gotisk uhygge er blevet en kliche. Bare tænk Nick Cave and the Bad Seeds’ ”Red Right Hand.” Her blandes en del af kirkemusikken med rytmisk musik og dermed det profane med det sakrale, og lydbilledet forvrænges til noget både genkendeligt og ubehageligt på samme tid.

”Red Right Hand” handler om en virkelig uhyggelig, magtfuld og hævntørstig mand, der lurer i skyggerne. Musikken bliver sat i gang af en dyb klokke der hurtigt placerer lytteren i et kirkegårdsagtigt univers og bruger både orgel til at spille melodi og til at slå akkorder an i ægte gotisk stil.

Hvis du vil fylde din halloween med lidt gammeldags uhygge, kan du finde orgelkoncerter i både Godthaabskirken og Helligaandskirken, hvor du kan høre klassiske værker fra orgelrepertoiret.

Hvor? Helligaandskirken, der ligger ved Amagertorv og Godthaabskirken på Frederiksberg

Hvornår? Begge koncerter er den 31. oktober klokken 16

Pris: Begge koncerter er gratis

Flere metalbands gør også brug af kristne kendetegn til at vække uhygge. Det kan både være instrumenter, klassisk sang, bestemte ord i tekster og kristne symboler på pladecovers og i sceneshows. Selvom der findes mange forskellige undergenrer af metal, har genren generelt et ret afslappet forhold til det uhyggelige. Grænser mellem krop og omgivelser samt menneske og natur bliver nedbrudt, når blod og andre kropsvæsker flyder, mens sangerne growler som dyr.

Hvis du vil dykke ned i makaber metal, kan du starte med at lytte til Behemoths ”Blow Your Trumpets Gabriel.” Her er masser af blod, growl, tunge metalriffs og spor af kirkemusik. Læg for eksempel mærke til korets lyd, der minder meget om et kirkekors.

Virkelig uhygge

Lad os vende tilbage til Nick Cave: hans uhygge kan sagtens tage mere plads her. Hans album Murder Ballads skriver sig ind i en tradition af mundtlig overleverede ballader, der har haft til formål at fortælle historier om virkelige mordsager. Balladerne er små musikalske krimier og kan være ret eksplicitte. Traditionen har europæiske rødder, men er senere kommet til USA, hvorfra vi især kender den i dag. Dolly Partons første fire albums indeholder en del murder ballads. For eksempel ”The Bridge”, der handler om en ung kvinde, der tager livet af sig selv, fordi hendes elskede har forladt hende. Dolly Partons murder ballads er ikke særligt dystre, de fleste er faktisk i dur og ikke mol. At musikkens stemning ikke stemmer overens med historien, gør nærmest Partons sange endnu mere uhyggelige, og man sidder tilbage med følelsen af, at intet er, som det burde være.

Når vi taler om uhyggelig musik, kan vi ikke komme udenom de uhyggelige artister. Nogle blackmetalbands lever for eksempel en ret uhyggelig livsstil, men den blødere musiks skabere kan også have mørke baggrunde. R. Kelly har gjort karriere indenfor moderne R&B, en genre der typisk beskæftiger sig med erotisk kærlighed. Siden Kellys musikalske storhedstid er han blevet dømt for flere slags seksuel udnyttelse og tekster som ”I don’t see nothing wrong in a little bump n’ grind” får i dag en anden, og ret uhyggelig, betydning.

R. Kellys kollega Michael Jackson er aldrig blevet dømt for noget, men hans ”Thiller” er en Halloween-klassiker i mere end én forstand. Der er skruet op for ulvehyl, knirkende døre, stormvejrslyde og selvfølgelig det uhyggelige kirkeorgel. Bassen sniger sig trinvist af sted, som Nick Caves uhyggelige ”Red Right Hand”-figur i et mareridt, og lokker dig ind i Jackson Halloween-agtige univers.

Er døden det allermest uhyggelige?

Et emne, hvis uhygge, de fleste kan blive enige om, er døden. Under dette emne kan den klassiske musik snildt stille din sult på uhygge. For eksempel kan du opleve Mozarts requiem i Sankt Petri Kirke. Et requiem er en et langt værk, ofte for kor, solister og orkester, der handler om døden og fungerer som en dødsmesse. Det består af flere mindre satser, der oftest har samme tekst, men både kan blive sunget af kor eller solister.

Hvor? Sankt Petri Kirke

Hvornår? Den 30. oktober klokken 16

Pris: 150 kroner, 100 for studerende og folk mellem 13 og 18 år

På Det Kgl. Teater kan du opleve koncerten Dødens Toner, der inkluderer et requiem af Fauré, samt værker af Brahms og Schubert. Danmarks Underholdningsorkester spiller op, mens koret Lille Muko og de to solister, Sofie Elkjær Jensen og Aleksander Nohr, står for sangen. Mellem de musikalske indslag, der alle har døden som tema, læser Naja Marie Aidt op fra sin roman Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage. Carls bog, der handler om Aidts egen søns død.

Hvor? Det Kgl. Teaters Gamle Scene

Hvornår? Den 31. oktober klokken 19.30

Pris: mellem 125 og 450 kroner

Hyggelig Halloween

Hvis du mest af alt har lyst til en hyggelig Halloween med smilende græskar og øl med vennerne, er der også masser af muligheder for dig.

Du kan for eksempel tage til musikbanko i Absalon, hvor der i dagens anledning selvfølgelig er Halloween-tema under eventnavnet Bakoween.

Hvor? Folkehuset Absalon

Hvornår? Den 30. oktober klokken 20.30

Pris: 100 kroner

Synes du, at Halloween er en fjollet amerikansk tradition? Så kan du gemme dig for festlighederne i Cinemateket. Her er der Musik i Mørket, hvor du kan lytte til hele Kate Bush’ klassiker Hounds of Love i biografsalens mørke og få en præsentation af albummet med i købet.

Hvor? Cinemateket

Hvornår? Den 31. oktober klokken 14.00

Pris: 130 kroner

DU KAN LÆSE LÆRKES ARTIKEL OM LYDEN AF SNE HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

27-årig musikvidenskabsstuderende med et blødt punkt for opera og Eurovision.