Fordyb dig i opera: en (gratis) guide til årets operafestival

Operafestival
Operafestival // Illustration: Randi Hagemann

Operagenren kalder på fordybelse og gemmer på mange nuancer, som bare venter på at blive opdaget. CPH Operafestival løber at stablen fra den 1. til den 10. august, og her kan du både opleve stor, traditionel opera, mindre forestillinger, ny operamusik og opera på en cykeltur.

Opera kan være en dyr fornøjelse, men behøver slet ikke at være det. Her får du en oversigt over gode og gratis forestillinger på årets operafestival.

Operagenrens tempo er lavt, så der er tid til at fange alle detaljerne. Man kan for eksempel lægge mærke til, om fortolkningen af værket udfordrer handlingen, eller om det er en traditionel forestilling. Måske foregår opsætningen i nutiden, selvom operaen er skrevet i 1800-tallet, måske ændrer kostumerne eller scenografien noget ved historien. En enkelt scene kan snildt vare længere end et enkelt afsnit af noget på Netflix, så der er tid til at kigge og lytte efter det hele.

I opera er der altid en spænding mellem stykkets handling og musikkens evne til at stoppe handlingen. Mens du ser en opera, kan du prøve at lægge mærke til, om det i øjeblikket er musikken, der er i fokus, eller om historien skrider frem netop nu. En lang kærlighedsduet er for eksempel en udvidelse af øjeblikket. Måske gentager sangerne den samme tekst et utal af gange, fordi de bare er SÅ forelskede. Musikken får frit løb, mens historien står stille.

Lyden af opera er lyden af traditioner. Instrumenter og stemmer er blevet forfinet gennem flere hundrede år. Men opera kan også være lyden af nogen, der vil gøre op med traditionerne og gøre rammerne for genren bredere. Operaens historie lurer hele tiden i kulissen, hvad enten der er tale om en af de store klassikere eller helt ny og grænsesøgende musik. Programmet på årets operafestival er ret stort og meget broget, men kvalitetsopera binder det sammen. Jeg er dykket ned i programmet og har hentet alle de gratis forestillinger til dig.


Den store

På den første dag af årets operafestival kan du komme med til åbningskoncert i Kødbyen. Festivalen fylder 10 år, og det fejres med en stor forestilling. Dvořáks Rusalka vil blive opført af et tjekkisk orkester, der selv har udvalgt forrygende sangere. Operaens handling bygger på en historie fra slavisk mytologi og minder meget om Den lille havfrue. Thure Lindhardt er med som fortæller, så selvom operaen er på tjekkisk, kan man sagtens følge med.

Hvor: Kødbyen

Hvornår: Torsdag 1. august klokken 18.30 til 22.00.


Den avantgardistiske

Én mand skal alene bære forestillingen 8 Songs for a Mad King. Sten Byriel er en sværvægter på den danske operascene, og han spiller rollen som en gal konge, der går i kamp med musikken og æstetikken. Operaen er skrevet af Peter Maxwell Davies og blev uropført i 1969. Dengang sprængte operaen rammerne for, hvad man sangteknisk kan kræve af en sanger. Den dag i dag er værket en kæmpe udfordring, og Byriel skal både synge helt lyst og brumme igennem, for han skal række over hele fem oktaver.

Hvor: uKirke

Hvornår: Søndag 4. august. Forestillingen spiller to gange: klokken 14.00 til 14.40 og 16.30 til 17.10. 

Selvom der er gratis entré, skal du bestille billetter her.


Den på cykel

Har du svært ved at sidde stille under en hel opera? Så kan du opleve La Bohème på en cykeltur. Første og fjerde akt videovises, men man cykler til anden og tredje akt, der foregår ude i byrummet. La Bohème handler om to bohemer, Rodolfo og Mimi, og deres svære kærlighed. En del af historien foregår på en café i Paris, og det bliver spændende at opleve handlingen i Københavns gader.

Du kan vælge mellem to dage:

Nørrebro

Hvor: Union, Nørre Allé 7, 2200 København N

Hvornår: Fredag 9. august klokken 19.30-23.10.

Sydhavn

Hvor: Boxland, Sydhavnsgade 28, 2450 København SV

Hvornår: Lørdag 10. august klokken 18.00-21.20.

Selvom forestillingen er gratis, skal du tilmelde dig for at sikre dig en plads. Du kan læse mere og tilmelde dig her.


Den, der kommer helt tæt på

Operafestivalen har igen i år sin egen scene ved Torvehallerne. Fra mandag 5. til torsdag den 8. august er der morgensang fra 09.00 til 09.30 og talks fra 10.00 til 10.45. Derudover er der intimkoncerter klokken 15.00. Du kan her både opleve en stjernesopran, operatalenter, en mandlig mezzosopran og høre sangere udvalgt af en pianist.

Hvor: Wilhelm Scenen ved Torvehallerne

Hvornår: 5. – 8. august


Den afslappende

Søndag 4. august og lørdag 10. august kan du være med til morgenyoga på operafestivalen. Der vil være en yogainstruktør fra PowerHouse CPH, og du kan enten tage din egen yogamåtte med eller leje en på stedet. Den prisvindende cellist Toke Møldrup spiller under yogatimen, så du med en cocktail af dybe stræk og klassisk musik kan komme helt ned i gear. 

Morgenyoga på Reffen

Hvor: Reffen

Hvornår: Søndag 4. august klokken 10.00-11.00.

Desuden spiller Toke Møldrup klokken 14.00 samme dag på samme scene.

Morgenyoga i Kongens Have

Hvor: Jazzplænen i Kongens Have

Hvornår: Lørdag 10. august klokken 10.00-11.00.


Den kraftfulde

Brit-Tone Müllertz er modtager af prisen som årets operatalent på festivalen. Hun er kendt i udlandet for at synge operaer skrevet af Richard Wagner, og det er noget af den sværeste og mest kraftfulde musik, en operasanger kan give sig i kast med. Vi har ikke hørt meget til hende herhjemme, men nu kan du opleve hende ganske gratis i Børssalen den 5. august.

Billetter til koncerten skal bestilles, selvom de er gratis. Det kan du gøre lige her.

Hvor: Børssalen

Hvornår: Mandag 5. august klokken 17.00-18.15.

LÆS FLERE ARTIKLER AF LÆRKE HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

27-årig musikvidenskabsstuderende med et blødt punkt for opera og Eurovision.