Coco O. It’s A Process

Som en storesøster har albumaktuelle Coco O gennem tiden delt ud af sig selv og forberedt os på ungdomslivets udfordringer, succeser og sårbarheder. På It’s a Process forbliver selvsamme ærlighed kun for at lade sig udvide til selvstændighed og styrke og til at råbe de forventninger op, som holder os nede.

Coco O // Illustration: Sarah Lyth Astrup
// Illustration: Sarah Lyth Astrup

Er Coco O også en artist, som har gjort særligt indtryk på dig? Det er ingen hemmelighed, at hun har fulgt denne skribent gennem folkeskolen og gymnasiet, i sabbatårene og i studielivet. Vil du vide mere om, hvad VINKs musikskribenter ellers går og lytter til, så finder du svarerne i artiklen “Hvem sidder der bag skærmen?” – Musiredaktionen lærer hinanden at kende.


It’s a Process er Coco O’s første soloalbum, og med op til flere singeludgivelser siden 2018 er hendes bløde synthproduktioner og gospelklingende call and response kor velkendt, og på den anden side mere nøgen end nogensinde. Det er med referencer til 80’er hittet Smooth Operator af Sade at Coco O holder soultraditionen i hævd med den karakteristiske saxofon og den tunge dybe kontrabas. Den vender jeg tilbage til. 


“You can’t call me by any name you like/ I’m not your secondary being, not your secondary woman”


De historiske referencer er ikke altoverskyggende, men man kunne spørge sig selv, om det langsomme tempo giver plads til flere stærktfølte budskaber. På førstesinglen Soldier synger Coco O: “You can’t call me by any name you like/ I’m not your secondary being, not your secondary woman”. Hun råber patriarkatet op, og nok mere konkret den etablerede musikbranches magt til at fastholde bestemte kønsroller og kropsidealer, som begrænser feminin udfoldelse og favoriserer maskulinitet: “All this masculine/ overconfidence/ I cannot rise within your system”. Kvindekamp og frigørelse er måske ikke nyt, men den underspillede selvsikre Coco O viser os, at det feminine udtryk anno 2021 ikke længere behøver varsle bål og brænd, men at den stadig behøver at eksistere, for at de feminines vinger kan sprede sig ud og mærke luften løfte dem op.


“Som en storesøster tager hun os med ind under sine vinger,  og viser et ærligt øjeblik af nuet i hendes liv” 


Om det er et opgør med industrien eller i søgen efter kærlighed, finder Coco O en måde at fremføre den sårbarhed, selvstændighed og styrke, vi kender fra feminismen. En styrke hun måske selv har manglet for at frigøre sig selv, som når hun på Cruelty synger: “Cause’ I was there when you smoked your brains out/  you cried about your childhood/ like some kind of sister why/ I felt so important/ I was there opening your third eye to mid life crisis”. Livskriser er uundgåelige, og det kan for nogle føles som at lade sig overvælde af andres følelser og glemme sine egne. Det er her Sade kommer os i forkøbet, men ikke desto mindre udgør Gwen en af mine personlige favoritter på pladen. Med sin karakteristiske basgang og luftige kor på: “Too late/ you’ve got me off my heart”, tager Coco O valget om, at tiden er moden til noget nyt, nye valg, nye rytmer, nye begyndelser. Læg mærke til, hvordan percussioninstrumenterne og de sensuelle undertoner forvandler hjemmekontoret til en paradisø, hvor hofterne får nyt liv, og hvor rislen i palmebladende forvandler sig til troperegn. 


Coco O er med sit soloalbum på en spændende rejse ud i det uvisse, og som en storesøster tager hun os med ind under sine vinger, og viser et ærligt øjeblik af nuet i hendes liv med alle de selvmodsigelser, livet indeholder.


Coco O. Er ikke nogen ny sangfuld. Kender du hendes bagkatalog?

EP: Mellem dine læber: Husker du Boom Clap Bachelors? Musikkollektivet fra København, der dengang bestod af Robin Vindahl, Robin Hannibal, David Cytryn, Thomas Bisballe, Coco O. og Liv Lykke. Med deres eksperimenterende og legende produktioner, udgav de singler, ep’er og cd’er. EP’en Mellem dine læber og singlen Løb Stop Stå fik mange musikelskere overbevist om, at her gemte sig særlige talenter at hold øje med, heriblandt den hæse luftige vokal fra en tidlig Coco O. In the making.

Hey Love fra albummet Avalanche: Med kollegaen fra Boom Clap Bachelors, produceren Robin Hannibal, opstår Quadron, og i 2013 udgiver de albummet Avalanche. Foruden en hæsblæsende performance, der næsten fik teltpløkkerne på Roskilde Festivals Odeon scene til at løsrive sig fra den gennemtrådte festivaljord, får albummet også international opmærksomhed med singlen Hey Love. Hør Coco O. fortælle sine oplevelser med at flytte over atlanten til det solbeskinnede Los Angeles i podcasten Splittet til Atomer.

Bled fra dobbeltsinglen Dolceaqua: De første spadestik i soloprojektet Coco O. begyndte med dobbeltsinglen Dolceaqua. Hvor Bled på fineste vis gør sig som flerstemmig godnatsang mellem cello, violin og vokal, der bogstavelig talt stryger os over hårene, mens isdesserten gør sit for at dulme hjertesorgerne. 

Drake Sample af Quadron singlen Pressure: Tidligere på året udsendte Drake nummeret Lemon Pepper Freestyle Ft. Rick Ross, der sampler en livesession udgivelse af nummeret Pressure fra 2009. Ret så imponerende.

Skriv en kommentar

kommentarer

Musik, diversitet, kultur og repræsentation. Fire ord som er fokus i alt hvad jeg gør. Jeg er 26 år og med et par lækre toner til hverdagen kan selv den kedeligeste regnvejrsdag få mit humør op.