Hvordan får danske musikere i vækstlaget en chance i den digitale tidsalder, hvor algoritmer er så styrende i musikbranchen? Et bud på det er via det nye musikmedie, Audio Kompas. VINK mødtes med stifter og administrator, Samuel Rose, en regnvejrsmandag i september til en snak om idéen, konceptet og fremtiden.

Det nye medie, Audio Kompas, er et musikmedie, der blandt andet gennem korte videodokumentarer vil skabe dybtgående og personlige fortællinger om upcoming danske kunstnere. I skrivende stund ligger der minidokumentarer om 18 forskellige kunstnere fra det danske vækstlag, hvor du som publikum får lov at følge med i den pågældende kunstners hverdag med formatet ”A Day in the Life Of…”
Kom tættere på
Bag projektet står en række musikentusiaster, der i samarbejde finder kunstnerne, interviewer, filmer, producerer og klipper det dokumentariske materiale. Stifter og administrator, Samuel Rose, fortæller, hvordan han fik idéen til det, han selv betegner som et musikmedie, der har til formål at bringe vækstlagsmusikere tættere på publikummet: ”Jeg lyttede til en artist, som jeg ser helt vildt meget op til. Lauryn Hill. Det var en periode, hvor jeg ikke havde det så godt med hende. Jeg syntes, hun var mere end bare en diva. Altså, hun var problematisk, syntes jeg. Hun sagde nogle ting på scenen, som var splittende”. Samuel fortæller, at han var til en koncert med den amerikanske sangerinde, Lauryn Hill, hvor han simpelthen endte med at udvandre på grund af hendes opførsel på scenen. Efterfølgende stødte Samuel på Lauryn Hill-albummet, ”MTV Unplugged”, hvor sangerinden fortæller om nogle personlige oplevelser og problemer, hun har været igennem. Efter at have lyttet til ”MTV Unplugged”, gik Samuel fra at tage afstand til Lauryn Hill og hendes måde at være på på scenen til rent faktisk at forstå hende, og så kom han til at tænke på, at alle kunstnere burde få den mulighed for at udtrykke deres historie. Samuel synes, at alle burde få muligheden for at blive hørt og set, inden publikum lægger dom på dem.
Audio Kompas stiler – som navnet lægger op til – efter at være et kompas til det danske vækstlags musiklandskab. Det er samtidig et opgør med en tendens, der er i den danske musikbranche i dag, nemlig fokus på algoritmer og salg. Hos Audio Kompas mener de nemlig, at kreativiteten og en masse fed musik kan gå tabt i kampen om streams: ”Det gør, at nogle af dem, som har et kæmpe potentiale, lige pludselig sidder og kigger på regnestykker frem for at kigge på det udefinérbare og skabe noget, der kan være sindssygt fedt”. Netop derfor mener de, at den personlige fortælling er vigtig, fordi den kan give et mere nuanceret billede og en dybere forståelse af kunstneren. Det betyder dog ikke, at musikken ikke kan tale for sig selv. Samuel fortæller, at det netop handler om at finde en balancegang, hvor de viser noget, som er unikt for den enkelte kunstner, men uden i samme omgang at afmystificere og give publikum hele pakken.
Hvad angår Audio Kompas’ fremtid, vil Samuel ikke afsløre for meget – men han har høje ambitioner. Han ønsker først og fremmest, at projektet skal være kompromisløst. Audio Kompas vil være bidragende til samtlige musikere i vækstlaget, og det skal i fremtiden gøres ved hjælp af et programforløb, hvor der skal nogle andre aktører indover. Mere vil Samuel på nuværende tidspunkt ikke røbe Så det handler om at holde ører og øjne åbne og følge med hos Audio Kompas.
LÆS FLERE ARTIKLER AF SISSE HÉR