ARV formidler store følelser og finder fællesskab på højskolen

I en baggård på Frederiksberg sidder højskolevennerne Johan Hoffman og Masha Koppel, også kendt som duoen ARV. Tilbage i 2019 finder de sammen om det støjende, det abstrakte og det, der skiller sig ud fra de andre. Hverken de store følelser, middelalderkrigens tragedier eller nullernes computermusik er for langt væk fra hinanden til at finde sin form på deres konceptuelle debu-ep High Fantasy, som udkom tidligere på året. Musikredaktionen har taget en snak med ARV om at være tro mod sin egen lyd og æstetik.

“Vi valgte ret hurtigt at skrive sammen, fordi vi godt kunne fornemme på de andre i klassen, at vores musiksmag var meget ens og adskilte sig fra de andres”

– Masha Koppel

// Foto: Johan Buch

Tilbage i 2019 møder Masha Koppel og Johan Hoffman hinanden for første gang. De går på musiklinjen på Johan Borups Højskole i Indre København. “Det er egentlig virkelig underligt, at vi aldrig har mødt hinanden før. Vi har virkelig mange fællesvenner og særligt en meget tæt ven”, fortæller Johan.

De har begge tænkt den tanke mange gange før, men det skal vise sig, at tidspunktet er det helt rigtige. I løbet af de første måneder opdager de, hvordan deres fælles interesse for musik skiller sig ud fra de andres, og en efterårsdag slår de pjalterne sammen.

Hver uge stilles musiklinjens elever en opgave, som kan være alt fra musikproduktion til sangskrivning til opfindelsen af nye lyduniverser, hvor det kan være en fordel med to hjerner frem for en. “At være to har helt klart den fordel, at vi komplimenterer hinanden godt og giver plads til at lave det, vi hver især er gode til. Masha er for eksempel god til nogle af de ting, jeg synes, jeg er mindre god til og som er mindre sjove”, fortæller Johan Hoffmann og Masha Koppel fortsætter, “ja, det giver os en energi og en fremdrift til hurtigt at tage beslutninger. Jeg stoler på Johans øre, og derfor kan jeg hurtigt få sparring på mine ideer”. 

Der gemmer sig en tryghed i de ord, som handler om, hvad et højskolefællesskab betyder, når man ønsker at overskride sin egen grænse og udtrykke sig musikalsk. Helt konkret handler det om, at “man er på højskole for at skrive og lave musik, derfor opbygger man helt klart hurtigere et trygt rum og vender sig til at fremvise sit materiale og få feedback på det”, fortæller Masha Koppel og understreger, at det også er en af grundende til, at de kunne producere så meget musik både sammen og hver for sig. 

“Fra starten tænkte vi ikke, at nu skal vi lave underlig musik, vi blev mere inspireret af ting end musik, og så havde vi optur over Ringenes Herre”

– Johan Hoffmann

High Fantasy og kirketonearter – en middelalderkrig? 

I højskolens trygge rammer udfolder sig et univers mellem duoen, som er helt særegent både i sin lyd og sin æstetik, allerede inden planerne om ep’en er lagt. “High Fantasy er inspireret af Ringenes Herre og kan godt forklares som et konceptalbum.

Æstetikken er også tænkt ind i produktionerne, og det er jo underligt, hvordan man kan skildre middelalder i en computer, men der bliver Ringenes Herre, spilmusik og 00’er-lyd inspirationen. Næsten alle numrene er skrevet i kirketonearter, hvilket vi først opdagede undervejs med hjælp fra vores lærere på højskolen”, fortæller Johan Hoffmann, mens Masha Koppel griner anerkendende med fra sofaen. “Vi havde et ønske om at skrive store tekster om liv, død og kærlighed med storladne strygerarrangementer, hvor der var gang i den”, tilføjer Masha Koppel.

Den arbejdsproces ARV fødes ind i på højskolen, hvor utrygheden ved at fremvise nye og ofte halvfærdige produktioner omdannes til nye ideer og fornyet kreativitet er også stærkt indkorporeret i deres arbejdsgang i dag. “Jeg følte, man skulle tænke hurtigt og derfor tage nogle beslutninger, hvilket i dag også gør vores arbejdsproces meget eksplosiv, hvor vi skriver tre sange på en dag, og så taler vi ikke sammen i en uge”, griner Johan Hoffmann.

Ep’ens sidste nummer, Underlife, er et eksempel på den arbejdsproces og startskuddet på ep’ens fantasy tematik. “Vi synes stadig, det er et sindssygt nummer, og det var noget, vi virkelig synes var sejt. Det er det første nummer, vi lavede sammen”, forklarer Masha Koppel med tydelig begejstring i øjnene, og Johan Hoffmann afslutter, “og den er lavet på seks timer”. 

Lyt til High Fantasy her: https://soundcloud.com/arvarvarv/1-arv-high-fantasy-lim1

High Fantasy er et album i evig forandring og på jagt efter noget nyt, noget anderledes og ikke mindst noget endnu vildere end det foregående. Hvorfor? Spurgte jeg mig selv forud for mødet med ARV.

Fordi de kan. ARV er stadig i sin spæde begyndelse og med selvindsigt nok til at vide, at lytteren måske lader sig forvirre af de store følelser, eksplosive produktioner og den utrættelige higen efter aldrig at vende tilbage til det genkendelige, har de gjort brug af et musikpædagogisk trick: “Ep’en trækker på referencer fra fantasyverdenen og computerspil, og derfor lavede vi det første nummer til en introduktion til det univers, ep’en lever i”, fortæller Johan alvorligt, mens et smil kan anes i øjenkrogen. “Vi er godt klar over, at ep’en bevæger sig fra den ene yderlighed til den anden. Fra krig til død som derefter smelter sammen og dør. På den måde har vi arbejdet meget kontrastfyldt”, forklarer Masha Koppel og gengælder smilet til Johan – tydeligt indforstået, at deres samarbejde ofte er energisk, impulsivt og kaotisk til tider. 

Har du mod på at tage på rejse ind i ARVs univers? Lyt til High Fantasy her

LÆS FLERE ARTIKLER AF JASMINE HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

Musik, diversitet, kultur og repræsentation. Fire ord som er fokus i alt hvad jeg gør. Jeg er 26 år og med et par lækre toner til hverdagen kan selv den kedeligeste regnvejrsdag få mit humør op.