Sommerbærjagt i byen

Om vinteren fylder vi maverne med havregrød for at holde os mætte og varme i kulden, men i sommervarmen bliver den tunge grød hurtigt unødvendig. I stedet skifter vi havregrynene ud med bær som hovedingrediens, når den velkendte rødgrød med fløde kommer på bordet. Men hvordan er det lige med den rødgrød? Er det kun mormor, der kan lave den helt rigtigt? Og hvor får man bærerne fra, hvis man ikke er haveejer? VINK viser dig, hvor du kan plukke bær, hvordan du koger grøden og hvis du bare gerne vil spise din grød uden besvær, giver vi en anbefaling på rødgrød i byen!

I mine forældres baghave har sommeren altid været spiseligt opdelt efter de forskellige bærs modningstider. De første rigtig varme dage med høj sol betød, at jordbærerne snart kom, og få dage senere kunne vi mæske os i de perfekt modne røde bær. Så mange af dem at vi snart var helt trætte af dem igen, og hvem skulle have troet, at det var muligt? I juli fulgte hindbær og stikkelsbær trop, og den næsten daglige sommerdessert blev stikkelsbærgrød eller friske hindbær toppet med fløde.

Der bliver alt i alt indtaget en hel del grød og kompot i de danske hjem henover sommeren. Jordbærgrød, stikkelsbærgrød, rødgrød, rarbarbergrød, æblegrød og bare frugtgrød i alle afskygninger.

Ligegyldig hvordan grøden laves, må der dog bær til, og er du ikke så heldig at have en baghave fuld af alverdens solmodne bær, bliver løsningen ofte supermarkedets små 125g bakker til overpris, og det bliver hurtigt en dyr fornøjelse, hvis du gerne vil lave (og spise) mere end to skefulde grød af gangen. Heldigvis findes der et alternativ, for byen er faktisk fuld af små, offentlige oaser med buske, der bugner af bær, som blot venter på at blive plukket, inden de lider den sørgelige skæbne at falde uplukket til jorden og rådne i muldet. 

Hvis du ikke ved, hvor du skal lede efter steder at plukke bær, vil jeg foreslå at starte på byhøst.dk, som er et genialt koncept til gavn for alle bær- og frugthungrende lejlighedsboende københavnere. Byhøst er en række onlinetjenester, som guider byboere i at samle og bruge de råvarer, der findes lige udenfor døren. De afholder blandt andet råvarerindsamlings-events, underviser i alt det spiselige fra naturen og så laver de ”fra jord til bord”-middage, men deres bedste og mest anvendelige feature er – efter min mening – byhøstkortet. Et online kort, hvor brugere af Byhøst kan lægge lokationer ind, når de finder en busk med bær eller vilde svampe i skoven og dermed hjælpe andre samlere på vej. Vil du vide mere om Byhøst, kan du læse mere og komme med bagom organisationen her.

Hvor kan man plukke bær i København?

I princippet kan man plukke bær i hele byen. Det er bare at tjekke byhøst-kortet ud og finde et sted i nærheden, hoppe på cyklen og gå pluk-amok. Herunder er et par eksempler på steder at starte, hvis du vil være sikker på at få en god høst, for her er der ekstra mange lækkerier at finde og så er det hyggelige naturområder, så du får en god oplevelse i naturen samtidig. En god madkurv, et par gode sko og så er der lagt op til en hyggelig dag med picnic, lange gåture og bærpluk i det grønne. Du kan meget passende finde inspiration til picnickurven i Signes geniale guide fra sidste uge.

Valbyparken:

I Valbyparken finder du både ribs, stikkelsbær, sjovjordbær, brombær og hyldeblomst. Det er et fantastisk sted at tage en bunkefuld bokse under armen og gå på jagt imellem buske og træer for at finde alle naturens spiselige glæder. Du må samle så meget, der kan være i en bærepose, og indsamling af bær sker selvfølgelig med respekt for naturen og uden at beskadige livet i parken.

Amager Fælled:

Det store naturareal mellem Islands Brygge og Bella Center er et mekka for havtorn og brombær, så det er bare med at komme afsted i efterårsmånederne, når brombærrene er i sæson fra september, og havtornen dernæst overtager stafetten og er at finde helt frem til november.

Utterslev Mose og Gyngemose:

Ude i den smukke mose finder du hyldeblomster og brombær i lange baner, hvis bare du leder de rette steder. Hylden findes mange steder og er lettilgængeligt lige ud til stien, mens brombærrene måske er en smule sværere at opstøve. Der er nemlig kun to buske i hele moseområdet, men de skulle til gengæld være store og propfyldt med lækre bær. Hyldeblomster findes fra maj-juni, mens brombærrene først bærer frugt i september og oktober.

Selvpluk.com

Nogle bær, som for eksempel jordbær og hindbær, kan være svære at opstøve i den vilde, københavnske natur, og så må man jo ‘snyde’ lidt og ty til menneskeplantede bær. På selvpluk.com finder du en oversigt over plantager, hvor du for en beskeden penge kan plukke dine egne bær. Der findes blandt andet plantager i Dragør, Smørum eller Greve, hvor det koster mellem 20-35kr at fylde en 500g bakke med de friske bær.

Nu har jeg bærerne, hvad gør jeg så?

Den helt originale opskrift på rødgrød lyder på en hulens masse blandede bær, cirka 750-1000g, som blandes med 2-3 dl vand afhængig af bærrenes sødme og dine egne præferencer for, hvor sød du vil have grøden. Tilsæt 2 dl vand, 1 vaniljestang (både korn og den brugte stang) og kog grøden op ved middelvarme og lad den koge i 2-3 minutter. Den skal dog koge lidt længere, hvis grøden er lavet på stikkelsbær eller rabarber. Hvis der dannes skum, skal dette skummes af med en ske undervejs.  Sluk for varmen og tilsæt straks 1-2 spsk. kartoffelmel rørt ud i koldt vand for at jævne grøden. Det er vigtigt at grøden er lige under kogepunktet, når den jævnes. Herefter er det bare at sætte grøden på køl og vente tålmodigt, til den er nedkølet, imens du overvejer, hvordan grøden skal serveres i dag.

Plukke bær i København
DÆKKET PÅ KONTIKI BAR //Foto: Casper Helmer

Hvad hvis jeg ikke gider plukke mine egne bær og koge min egen grød?

Måske tænker du på ovenstående spørgsmål netop nu og synes, at det lyder som en farligt masse arbejde at skulle opsøge en lille afkrog af en park for at få snaskede, lillafarvede fingre og en skålfuld bær, som dernæst skal hjem og simre i gryderne, før der nogensinde kommer rødgrød ud af det. Frygt ej, du kan stadig få din sommergrød! Heldigvis er det en af goderne ved at være bosat i København, at der altid findes en café eller restaurant, som lever af at tilberede din yndlingsmad, så du behøver altså ikke at rejse hele vejen hjem til bedstemor for at nyde den nostalgiske smag af kogte sommerbær og sukker med piskefløde.

VINK anbefaler at tage et smut på Holmen og nyde gåturen langs Christianshavns Kanal forbi Papirøen og endda også forbi Operahuset og fortsætte, til du næsten ikke kan komme længere. Her finder du et skib, der er ombygget til restauranten Kontiki Bar. På trædækket mindre end en meter over vandet kan du sidde ved de små, vakkelvorne borde og nyde udsigten til operaen og solen, der går ned over København på den anden side af vandet, alt imens du spiser din middag, drikker et køligt glas hvidvin og afslutter aftenen med en portion sommergrød. Det er en grød kogt at hindbær, jordbær og rarbarber serveret i et syltetøjsglas og overhældt med rigelige mængder fløde. Der er ikke meget nyskabende eller innovativ fortolkning over desserten, men den smager fantastisk. Nogle ting smager bare bedst serveret på den helt klassiske måde og med en god sjat nostalgi og barndomsminder ved siden af. Med de rette bær, den blødeste konsistens og en cremet fløde lander denne grød på et tørt sted i dessertmaven. På de lyse sommeraftener er det noget nær den ultimative sommeraktivitet for byboeren.

Hvad: Kontiki Bar

Hvor: Takkelloftsvej 1z, 1437 København K (lige bag operaen)

Hvornår: Kl 10:00 til solen går ned eller sidste mand forlader skuden.

Portemonnæ: Sommergrøden kan købes for 65 kr og hovedretter for 110 kr til frokost og 185 kr til aften.

Hvis der er noget som helst, der skriger dansk sommer mere end rødgrød med fløde, skulle det da lige være en tur i kolonihaven. Læs med i næste uges sommerskriv, når Line inviterer til barndomsminder og køkkenhaver med hjemmedyrkede grøntsager i kolonihavehuset!

//Forsideillustration: Freja Kammer

Svenskofil studerende ved Lunds Universitet, som både drages og forarges af medier, men gerne vil skrive for dem alligevel. Kardemummabullar og Ismageriets Amageris er mine ultimative treats. Evig tidsoptimist, der stensikkert mener at alt kan nås på 5 minutter.