Kan du ikke få nok af mad? På Instagram, på bordet, i vinduet hos bageren og i maven? Så er det måske på tide også at ty til podcasts, der handler om mad. Selvom det er blevet populært at høre podcasts, så er det ikke nødvendigvis dem, der handler om mad, de fleste hører. Men der er altså nok at dykke ned i. Så hvis du har lyst, har jeg lavet en guide til de bedste madpodcasts, som jeg er stødt på.

Bearnaise er Dyrenes Konge
Mesteren over alle til at lave madpodcasts her i Danmark er forfatter og madanmelder Martin Kongstad for den desværre nu nedlagte Radio24syv. Formen er som regel enkel. Martin Kongstad inviterer en kendt person ud at spise og interviewer dem. Der kan godt forekomme afbrydelser, fordi tjenerne kommer med maden, mens interviewet kører, men det gør bare, at man bedre får restaurantstemningen med.
Som pause fra podcastens interviewform sker der et afbræk, hvor vi pludselig befinder os i en boble, og skuespiller Claes Bang læser madanmeldelser højt. Hvis man synes, at stemmen virker lidt for sensorisk for ens smag, så overvej det én gang til. Jeg mener i hvert fald, at Claes Bangs tone, når den sættes op imod en seriøs madanmeldelse, er den perfekte opskrift på god humor.
Jeg er især glad for serien af afsnit, der hedder “Ud at spise med en mesterkok”. Jeg kan klart anbefale at høre afsnittet, hvor Nicolai Nørregård fra Kadeau fortæller om sit kokkeliv. Derudover er afsnittet “Skabelsen af Kadeau” helt sikkert også et lyt værd. Her fortæller Nørregård om, hvordan en af de nyere store successer indenfor restaurationsbranchen blev til. Hvis man vil helt ind bag facaden, kan man komme til “Service med Wassim Hallal”, som er den Aarhusbaserede kok hos Restaurant Frederikshøj. Her er der skramlen, snak i baggrunden og hektisk stemning, så man rigtigt kan fornemme, hvordan det er at stå ude i et af de gode køkkener i Danmark.
Det er dog ikke kun madsnak det hele. Hvis man er blevet lidt træt af det, kan man gå på opdagelse i alle de andre interviews, især dem med forfattere, musikere og skuespillere. Det kunne være digteren Caspar Eric eller sangerinden Coco. Her foregår interviews stadig under en middag, og der er altså anmeldelser til Claes Bangs stemme som afveksling.
Madøret – kokkeri og gode historier
Denne madpodcast foregår altid som en interviewsituation mellem journalist Susanna Sommer og kok og kogebogsskribent Hanna Holm. Hanne Holm blev kendt for kogebogen Mit Thaikøkken, som blev udgivet i 1996. Det siges at være hende, der rigtigt fik introduceret danskerne til thailandsk mad. Podcasten laves i forbindelse med forberedelserne til udgivelsen af en 20 års jubilæumsbog.
I hver episode kokkererer Hanne Holm retter fra sin bog, mens Susanna Sommer kigger med. Men tro derfor ikke, at der ikke bliver snakket. Hanne fortæller nemlig historier om sit liv fra helt ung til voksen. I virkeligheden er det disse historier, der gør, at jeg anbefaler podcasten. Hanne er god til at fortælle, og Susanna god til at spørge ind.
I afsnittet “Nonnerejsen, stegte ris og thaitiming” fortæller Hanne om sin tur til Thailand med sin datter og sin thailandske faster, der som nonne og familiens overhoved skulle godkende moderens grav. Hør om forskellige blufærdighedsgrænser, kulturforskelle og meget mere. Også afsnittet “Rejesuppe og køkkenet i pensionat Patricia” er virkelig et lyt værd. Det er historien om Hanne Holms barndom på sin fars pensionat i 50’erne. Her levede hun mellem hundredevis af forskellige mennesker, men blev til sidst smidt ud, fordi hun fandt sig en uacceptabel kæreste.
Derudover er Susanna og Hannes stemmer fantastisk dybe og rare at høre på. Sådan en type stemme, jeg selv ville ønske, jeg havde. Og så er de virkeligt sjove med en tør, lidt spydig humor flyvende mellem sig. En darling blandt madpodcasts!

Gastropod
Denne madpodcast er I en helt anden boldgade, da tilgangen heri er langt mere videnskabelig. Her er det forskere, der har talerøret, og derfor kommer afsnittene tit til at fokusere på kemien og biologien ved madlavning. Podcasten er på engelsk, og da der tales på et rimeligt højt videnskabeligt niveau, kan det være lidt udfordrende at følge med. Jeg skal være den første til at sige, at jeg flere gange bliver nødt til at stoppe og spole lidt tilbage, fordi koncentrationsniveauet ikke holder til et helt afsnit i streg. Det er dog et lyt værd alligevel, og en rigtig god måde at komme med nogle guldkorn over aftensmaden.
Afsnittet “Omega 1-2-3”, fortalt af forskellige forskere, som har undersøgt omega-3 gennem tiden, er især spændende. Afsnittet behandler blandt andet udvindelsen af omega-3 fra små fisk, forskellen på omega-3 og omega-6, og hvad vi kan risikere, hvis vi køber for billige fiskeoliekapsler.
Her er muligheden for at blive en del klogere, end du selvfølgelig var i forvejen. Så sæt dig til rette og vær’ klar til at følge med, så vil der være stof til eftertanke, når du engang er færdig.
Burnt toast
Denne perle blandt madpodcasts kredser i nogle af afsnittene om den gode historie i madens tegn, og i andre af afsnittene om en særlig ingrediens, der kigges efter i sømmene. Også denne er på engelsk, men på et niveau, hvor de fleste kan være med. Sproget er mere dagligdags, og de forskellige værter går ikke teknisk til værks, men søger hellere den gode historie.
Mit yndlingsafsnit er fortællingen om Eleanor Roosevelt, kaldet: “The Worst Food in White House History.” Afsnittet omhandler Roosevelts ansættelse af den eftersigende værste kok, der nogensinde har arbejdet i Det Hvide Hus. Hvorfor hun skulle have gjort det, er der mange rygter om. Nogle går på, at det skulle være hævn i forbindelse med utroskab. Andre går på en lille smule krav på magt overfor verdens mest magtfulde mand på det tidspunkt, som ligeledes var hendes ægtemand. Den mystiske historie om en kvinde, der spiste forfærdeligt, når hun var hjemme, men helt fantastisk på alle sine rejser rundt i verden.
DU KAN LÆSE FLERE ARTIKLER AF HELENA HÉR