Øl og mad hos restaurant Spontan

Mad

Nyt samarbejde mellem To-Øl stifterne og Michelin kokken Christian Gadient trækker gastro-pubben ud af frituregryden, og leverer god mad til en fair pris. Oplevelsen er dog ikke uden opstartsproblemer, og ikke alle retter lever op til niveauet.

 

Livet omkring Guldbergsgade er, og har i lang tid været, noget særligt. Ude foran Los og Le Fix sidder folk og nyder deres håndbajere i solen, og nede på hjørnet ved Møllegade kommer folk i deres fine tøj for at spise på den thailandske og Michelin-belønnede restaurant Kiin Kiin. I weekenden kan man høre DJ-musik inde fra Bæst, hvor der bliver smidt økologiske cocktails over disken, som bliver nydt sammen med en surdejspizza. Og denne sommer fik de alle en ny nabo, som vil konkurrere både på øl og mad.

 

Det er de to venner Tobias Emil Jensen og Tore Gynther, som står bag det nyeste skud på ølstammen i København. Venneparret har siden 2010 brygget øl under navnet To Øl, og tidligere i år åbnede de dørene til deres første bryghus – ved navn BRUS – med egen butik, bar og restaurant.

Restauranten har fået navnet Spontan, og bag gryderne står Christian Gadient. Et navn som bestemt ikke er ukendt på den danske restaurantscene, da han før Spontan var chefkok på D’Angleterre-restauranten Marchal, hvor han formåede at forsvare sin Michelinstjerne, inden han pakkede sammen for at rykke med To Øl-drengene til Nørrebro. Samarbejdet mellem en Michelinkok og et nomadebryggeri, er altså blevet til Spontan, hvor formålet er at komme med et friskt pust til konceptet omkring en moderne gastropub.

 

dsc_2260_edit

HANER //Fotograf: Karin Skaarup

 

 

Der er heller ikke lagt skjul på det tætte forhold mellem restaurant og bryghus. Spontans lokaler er stort set de samme som både bar og butik, og bliver kun opdelt af en skillevæg bestående af gamle tønder. Straks man træder ind, ser man det lille åbne køkken, hvor kokkene anretter tallerkenerne på baren foran gæsterne. Umiddelbart bag køkkenet er der tegn på, at Spontan stadig er en ny restaurant, der kun har været åben i et par måneder, da der står ølfustager og køleskabe, som mere ligner rod, end det ligner kreativ indretning. På trods af det er Spontans lokaler meget behagelige, samtidig med at det formår at beholde det industrielle udtryk, sådan at man ikke glemmer, at man sidder midt i et fungerende bryggeri. Måltidet nydes ved simple træmøbler omgivet af nøgent beton i en dæmpet belysning. Man kan høre musik og glade gæster ude fra baren, men uden at det bliver overdøvende. Man bliver blot mindet om, at BRUS er et sted, hvor folk hygger sig, om det så er ved bordet med en syvrettersmenu, eller om det er ved baren med en kold IPA i glasset.

Selv om ambitionerne for Christian Gadient sandsynligvis ikke er de samme hér, som de var hos Marchal, betyder det ikke, at han har sænket niveauet – han har blot tilpasset det. Dette står klart, da den første ret serveres; saltet kammusling med yuzu, røde og grønne tomater, wasabi og karse, serveret med en tomatconsommé. Det er en af kokkene, der selv introducerer retten, mens han hælder tomatconsomméen fra en kolbe ned i den lille dybe tallerken, hvor karsen ligger i en fin cirkel henover de andre ingredienser. De rå tomater og den store mængde karse giver retten en grov tekstur, men kammuslingen, hvis tekstur og smag sidder lige i skabet, giver fint modspil. Halvvejs gennem retten får vi en lille urtebuket serveret oven på en glasklokke. Vores tjener fortæller os, at det er en lille smagsrenser, som vi kan dyppe i tomatconsomméen. En fin lille detalje, som viser overskud i tanke fra køkkenets side. Desuden er det meget fint, at Spontan med første ret viser, at de ikke følger den nynordiske trend, og altså gerne bruger mere eksotiske råvarer som wasabi og yuzu, og at de derved laver mad med mere asiatisk indflydelse.

 

dsc_2271_edit

TOMATCONSOMMÈ //Fotograf: Karin Skaarup

 

dsc_2286_edit

Chefkok Christian Gadient, igang med at anrette en tallerken // Fotograf: Karin Skaarup

 

Kombinerer man denne asiatiske indflydelse med et gennemgående element af dyb velsmag, så har man godt fat i Spontans køkken. Det er i hvert fald to vigtige elementer i hovedretten, som er glaseret svinebryst med kinaradiser, fingerlime og sort peberpuré serveret med en sauce med koriander og ingefær. Her bliver de eksotiske toner meget tydelige, da både lime, koriander, ingefær og peber er ingredienser, der fylder meget på tungen. Men det er heldigvis uden at det bliver for meget, da det er en velbalanceret anretning, sådan at ingen af ingredienserne overdøver, men stadig efterlader plads til kødet.

Det er ikke svært at forstå, hvorfor denne ret er blevet nomineret som årets ret, da det også er en meget smuk tallerken, hvor de hvide kinaradiser dækker over det mørkt glaserede kød, og står i flot kontrast til den kulsorte peberpuré.

 

dsc_2301_edit

NY RET. Langtidsstegt short rib med radicchiosalat, blommer og grøn chili //Fotograf: Karin Skaarup

 

Det er desværre ikke alle retter, der kan holde niveauet. Da vi nærmer os slutningen af måltidet, får vi serveret en tallerken, der falder ved siden af. Det er en simpel ret med få elementer; saltet rabarber-granité med yoghurt, salt, peber og granskud. Kokken, der serverer, fortæller, at det er ment som en smagsrenser inden desserten, men denne idé synes ikke at stemme overens med det, vi får serveret. Tanken om at bruge yoghurt er ellers fin, men den milde, fede smag bliver overdøvet af salt og peber. Derudover har granitéen en ærgerlig konsistens, da det føles som at bide i en isterning. Smagen af rabarber er desværre heller ikke så tydelig, og man savner den tanke og velsmag, som man så i de tidligere retter. En skuffende optakt som desserten desværre ikke kan kompensere for. Desserten, som er rabarberkompot med honning-tuille og polynesisk vaniljeis, serveret med en hvedegræsjuice, skuffer ikke smagsmæssigt, men det falder dog lidt ved siden af resten af menuen. Den udfordrer ikke på samme måde som de tidligere retter, men spiller derimod på nogle lidt for klassiske smagssammensætninger.

 

En ærgerlig afslutning på en ellers god aften som i den grad satte streg under, at øl ikke længere skal forbindes med billig frituremad, men sagtens kan sættes i samme boks som høj gastronomi. Det er muligt, at det ikke er på det niveau som Christian Gadient før har været garant for, men det er heller ikke til samme pris. Spontan leverer god mad i hyggelige omgivelser, på et niveau som de fleste kan forholde sig til.

 

HvadRestaurant Spontan

Hvor: Guldbergsgade 29F, 2200 København N

Hvornår: Tir-lør 18-22:30

Portemonnæ: 3 retter for 345, fuld menu 575, øl menu 285/345, vin menu 285/345

Madglad 22 årig knægt, der modvilligt falder under betegnelsen "foodie". Holder primært til på Nørrebro, men kan lokkes udenfor, hvis der er michelinstjerner nok. Arbejder til daglig som café-medarbejder/barista på kaffebar i indre by. Spiller desuden fed spade i det danske undergrundsband "Lød"