”Det handler om mere end mad”

Mad

REPORTAGE: Jeg er selv med i to madklubber: en med nogle kolleger fra mit arbejde, som jeg spiller badminton med en gang om ugen, og som med jævne mellemrum inviterer hinanden hjem for at lave og spise ”hal-mad”. (Her snakker vi cowboytoast, bølgepomfritter og snaskede burgere). Den anden er sammen med nogle piger, som jeg voksede op med på Bogø ud for Sydsjælland. Her taler vi om løst og fast og skal gerne også lige nå at opdatere hinanden med de seneste rygter fra vores barndomsø, inden aftenen er omme. Men hvad er det, en madklub kan? Det tog jeg til Tingbjerg en grå onsdag aften for at finde ud af. 

 

Beboerhuset i Tingbjerg hvor en flok mænd hveranden onsdag samles om at lave mad. //Foto: Louise Herrche Serup

 

”I aften skal vi have laks,” siger Jihad og smiler. Det er ham, der er den fungerende køkkenchef, og det er ham, der styrer slagets gang i det lille køkken, hvor omkring 20 mænd hver anden onsdag samles for at lave mad. Der går dog ikke længe, før jeg finder ud af, at vi skal have meget mere end bare laks. Omkring mig går mændene og sysler, og der pilles både hvidløg, hakkes tomater og peberfrugter. Spinat klargøres, og en pose med lammekød tages ud af køleskabet.
I mændenes madklub er det mændene, der bestemmer, og der er der plads til store armbevægelser. Det er ikke stor kogekunst, der simrer på komfuret, mens krydderier og smage nøjsomt doseres, men det er så meget mere end dét. Maden er nemlig blot fællesnævner for den familie, som mændene føler, de har skabt med madklubben.


Der fortælles sjove historier i køkkenet. //Foto: Louise Herrche Serup


Mens maden simrer, tager køkkenchefen Jihad sig en velfortjent pause. //Foto: Louise Herrche Serup

Det ekstra krydderi

Mændene kommer og går. Svend, der for nylig er flyttet til Tingbjerg, hjælper en anden med at installere et anti-virus program på hans computer. Nogle spiller bordtennis i rummet ved siden af, andre står og hyggesnakker og smådriller hinanden, mens fade med hummus klargøres og anrettes med lidt olivenolie på toppen. ”Det her er meget mere end blot en madklub,” fortæller Fadi, der er medstifter og arbejder som boligsocial medarbejder i Tingbjerg. ”Vi er her også for at hjælpe hinanden. For eksempel som når Svend hjælper til, hvis én har problemer med sin computer, eller som nu, hvor jeg læser en ansøgning igennem for fejl, så hjælper vi og støtter hinanden i madklubben.” Og det er der flere, der giver ham ret i. ”Hvis jeg hjælper til med madlavningen, skræller jeg mest bare kartofler eller hakker løg, men jeg kommer her mest, fordi jeg kan godt lide det fællesskab, der er hernede,” siger Abdulkafi, som kommer i madklubben sammen sin far og bror.

Der tjekkes til maden, og den er næsten færdig, men så ….. //Foto: Louise Herrche Serup

….går strømmen, og ligesom man i klubben er fælles om at lave mad, er man også fælles om at lokalisere problemet. //Foto: Louise Herrche Serup
Alt imens maden simrer, laksen er i ovnen, og der grines og snakkes, går strømmen. Mændene slipper alt, hvad de har i hænderne og samles om det lille el-skab, for at finde en løsning. Der diskuteres og grines, mens de forsøger at løse problemet. Lyset og komfuret forsøges tændes og slukkes, men lige meget hjælper det. Pludselig finder en ud af, at det nok bare er en ledning, der sidder klemt, og snart begynder gryderne igen at simre, og en duft af krydderier, lam, spinat og laksen i ovnen spreder sig i det lille køkken i Tingbjerg.

  
Inden maden er færdig, er der tid til et spil bordtennis og en venligskabelig krammer. //Foto: Louise Herrche Serup

Maden som samler

Straks er det blevet spisetid. I dag har mændene ikke fulgt en opskrift, men på ingen tid har de, trods strømafbrydelser og irriterende spørgsmål fra undertegnede, kreeret et overdådigt måltid. Sammen med kartofler og Knorr-sauce står hummus, fladbrød, bagt laks med tomat og peberfrugt samt en syrisk ret med spinat og lammekød side om side ventende på, at vi skal gribe til fadet. Det er et kulturmøde uden lige. Fra køkkenet, bordtennisbordet, computerrummet og andre steder fra samles mændene for at gå i krig med aftenens måltid.  Men ingen madklub uden billeder. På ægte madklub-manér skal maden først foreviges og dokumenteres, før vi kan spise. Anretningen og lyset tages ikke så højtideligt, men alle tager deres smartphone frem fra lommen og knipser løs, hvorefter billederne straks lægges op på madklubbens Facebook-profil.

Ingen madklub uden først at lægge et billede eller to på Facebook. //Foto: Louise Herrche Serup

Ugens højdepunkt

For mange af mændene er hver anden onsdag ugens højdepunkt, og det er her i køkkenet i kælderen i Tingbjerg, at Danmark møder verden, og verden møder Danmark. Det er her kulturer mødes fra nær og fjern; nogle har boet i Tingbjerg næsten hele deres liv, andre er kommet hertil for få måneder siden som flygtninge fra det borgerkrigsramte Syrien, og andre igen kommer fra lande som Eritrea, Somalia og Pakistan. ”Det er meget stærk mad, vi får, når vores medlem fra Pakistan laver mad,” siger Fadi og griner, mens han laver en grimasse der passer til, når man spiser meget chili. ”Han skulle have været med i dag, så I kunne smage, men han skulle træne cricket,” siger han og tager endnu en mundfuld med laks.

I dagens anledening var der pyntet fint op i fællesarealerne. //Foto: Louise Herrche Serup 

 

Efter at maden er spist, og fadene og tallerkener er sat i opvaskemaskinen, er det tid til at vende snuden hjemad. Mændene går hver til sit med doggybags i hænderne og smil på læben, og jeg gør det samme.
Hvad er det, det her kan? Hvad er det, der gør, at jeg også altid har et smil på læben, når jeg har været til madklub? Da jeg forlader kælderen i Tingbjerg, tror jeg, jeg har fundet svaret. En madklub kan samle: nogle samles om stor gastronomi, andre om ”hal-mad” – og så er der dem, der bare samles for det gode selskab. Men en madklub kan også mere end det. En madklub er ligesom umami, den femte grundsmag, som kommer fra japansk og betyder velsmagende. Umami er ikke en smag, der smager godt i sig selv – men den fremhæver derimod andre fødevarer og fungerer som smagsforstærker. Og det er netop dét en madklub kan og er: en smagsforstærker.

 

Videojournalist: Anita Jensenius

 

 

Hvad: Madklub – balsam for mund og sjæl.
Hvor: Dan din egen, eller tag til madaftener i beboerhuse og folkekøkkener nær dig.
Hvornår: Når det passer dig.
Portemonnæ: Du bestemmer.