OPDAG YDRE KØBENHAVN: ØRESTAD

Mad

GUIDE: Et sted mellem fuldstændigt uoverskueligt og kedeligt ensformigt ligger det nybyggede, betonfarvede landskab, som er Ørestad. Bydelen har først og fremmest tiltrukket de boligsøgende, men hvor godt følger Vestamager med på madscenen? Det vil vise sig, at betonjunglen gemmer på flere juveler, end man umiddelbart skulle tro – her får du en guide til madoplevelser ude, hvor metroen vender.

THE OG @ CAFÉ 8TALLET

I stueetagen af fremtidsbygningen 8Tallet, som i 2011 blev kåret til verdens bedste boligbyggeri, finder man Café 8Tallet. Her slog Timo Hoffman dørene op i 2010 samtidig med bygningens tidligste indflyttere. Timo er oprindeligt fra Bornholm, og selvom han i tidens løb har ejet koncept-restauranter, som har været gennemsyrede af solskinsøen, beskriver han Café 8Tallet som det sted, hvor han er modnet. Det er et sted uden dogmer, som i stedet er blevet et personligt udtryk. Han beskriver derfor den røde tråd i både menukort og vinkort som “ham selv”.

//Foto: Café 8Tallet
Ørestad
Restauranten er under nedlukningen blevet renoveret, og fremstår derfor moderne og knivskarpt //Foto: Therese Sandberg


Timo er en mand med fart på. Han fortæller, at han tit cykler lange ture ude på Kalvebod Fælled (som ligger klods op af hans restaurant), og jeg tror, han suser afsted. Han er samtidig også en heftig forsvarer af Ørestad. Første gang, jeg siger “Ørestaden”, er han hurtig til at rette mig.

Han beskriver Ørestad som “en lille landsby, trukket ud af København” og forklarer, at dem som bor, især i 8Tallet, er nærmest patriotiske i deres ånd: “Vi er stolte af det. Vi bliver virkelig vrede, når folk taler grimt om vores neighborhood”. Men det er et åbent fællesskab, hvor alle er velkomne. Det rummer i forvejen et væld af forskellige mennesker, ofte med fællesnævner i en kærlighed for natur og Fælleden. 

Ørestad
På mit besøg kom jeg til frokost og bestilte derfor et stykke smørrebrød med håndpillede rejer, æg fra Seerupgaard, citronmayo og tørsaltet laks. Stykket koster 140 kr  //Foto: Therese Sandberg

Caféen er åben for de lokale både til brunch, frokost og aftensmad. Fra kl 11 på hverdage kan du således fx spise eggs benedict, croque monsieur med sortfodsskinke eller en smoothie bowl. Til frokost serveres der en række smørrebrød på økologisk, hjemmebagt rugbrød, såvel som caféklassikeren over dem alle – burgeren. Den findes både i klassisk og vegansk format. Om aftenen er menukortet organiseret omkring en masse småretter opdelt efter tre kategorier: grønt, fisk og kød. Du kan fx få tatar med syltede sennepskorn, rødløg, svampemayo og hasselnødder, eller en friteret tortilla med avocado og sesam. 

ØKOLOGI OG FÆLLESSKAB @ CAFÉ COBRAcph

På den modsatte side af noget så ordinært som Dino legeland og REMA 1000 finder du den lille ekstraordinære Café COBRAcph. Caféen er bestyret af Mette Bugge, som bor i 8tallet og har gjort det de sidste seks år. Hun har tidligere arbejdet som danselærer på Vesterbro, og hendes café er i høj grad også inspireret af KIHOSKH på Sønder Boulevard.

På de få indendørs kvadratmeter har hun formået at skabe både et cafémiljø og en butik med rigeligt at falde i staver over. Caféen er udelukkende vegetarisk og sælger bl.a. morgenbrød, panini, kaffe og kombucha. Fra gulv til loft står udstillede økologiske varer; alt fra gin til müsli til olivenolie til sylteglas – alt sammen fra så lokale forhandlere som overhovedet muligt.

I Café COBRAcph er der kun én regel: alt på hylderne skal være økologisk eller som minimum bæredygtigt. For eksempel bliver den biodynamiske vin godt nok importeret fra Italien, men er samtidig også en del af et socialt initiativ, som giver arbejde til blinde italienere.

Ørestad
Da jeg var på besøg, havde Mette og hendes ansatte netop været på kursus i kaffe. Så vi fik serveret to flotte og velsmagende kopper //Foto: Therese Sandberg


COBRA er ikke blot en café, men en event-café. Under corona har der selvfølgelig været få arrangementer, men Mette er i fuld gang med igen at afholde strikkeklubber, lørdagsmarked, koncerter og ultimativt også fællesspisning ved langborde. For Mette er fællesskabet i Ørestad nemlig utroligt vigtigt.

Når vi begynder at snakke om fordomme ved bydelen, er hun hurtig til at forklare, at det bestemt ikke er de lokale, som er skyld i rygterne om, at Ørestad skulle være en soveby. I stedet er det politiske beslutninger og dyre erhvervslokaler, som er deres største udfordring.

Som eksempel peger hun over på en tom bygning på den anden side af gaden. Her havde hun længe håbet, at der ville åbne noget mere byliv, men det havde bygherrerne oprindeligt ingen planer om. Hende selv og andre lokale måtte råbe højt for at få opsat et krav om, at der nu skal ligge fire hundrede kvadratmeter erhverv. Det er fremskridt, men ikke specifikt nok, siger hun. “Erhverv kan jo også være et revisorselskab. Jeg kunne virkelig godt tænke mig at se en familierestaurant eller noget high-end. Men en Matas eller frisør ville også hjælpe på bylivet”.

Når det så er sagt, står Mette stadig fast på, at hun bor det bedste sted i København: “Jeg bor det bedste sted i byen. Den dér kombinationen af høj natur, høj himmel, og så kunne være inde på Nørreport på 12 minutter i metroen er genialt”.

PERSONLIGHED OG MODERNITET @ THORSTEINSSONS VINBAR

Hvis man går videre forbi Café COBRA, finder man Thorsteinssons vinbar. Hér holder Stig Thorsteinsson til, og han er ude på at få dig med på naturvinsbølgen. På hylderne har han alverdens sjove ting stående; alt fra frisk hvidvin til orangevin til bobler med bundfald. Han er altså ikke din gængse Holte Vinlager.

Stig køber delvist fra importører i København, men importerer også vin selv. De bliver fløjet ind fra lande som Slovenien, Kroatien, Italien, Østrig og Serbien, og fælles for dem alle er, at de enten er økologiske, biodynamiske eller naturvin. “Overordnet set prøver jeg at samle 90% af sjov fra alt muligt rundt i Europa, og så 10%, som er meget genkendeligt”. Han sælger desuden også vin til det, han kalder “Michelin og Michelin-minus restauranter” som fx Kadeau på Bornholm, Hærværk i Århus og Nomas burgerbar Popl. 

Ørestad
Den eneste vinbar i Ørestad // Foto: Therese Sandberg
Ørestad


Selvom Thorsteinssons vinbar har været fanget i en corona limbo-tilstand længe, er det stadig Stigs ambition, at det skal være en vinbar med masser af personlighed. Han vil gerne være en ægte københavnsk vinbar i et provinsby område. Det kan noget helt særligt, fordi det upersonlige ved at være en vinbar i Indre By er taget ud af ligningen. På sin adresse i Ørestad kan Stig være i tæt kontakt med sine kunder og udvikle både sin egen og andres smag. Han er tilhænger af at være uformel og personlig, men stadig have høje ambitioner for kvalitet: “Det handler om intimitet. Det handler om det personlige nærvær i det hér område. Her skal man få god vejledning og blive taget seriøst som kunde, og ikke bare være et nummer”. 

Ud over vin sælger Stig også øl fra bryggerier som To Øl og spiritus fra bl.a. Empirical Spirits //Foto: Therese Sandberg

Alligevel kan tilværelsen som den eneste vinbar godt ærgre ham. Han savner også mere byliv i området; nogle flere konkurrenter, som kan skabe en fed aftenstemning. For ham handler det især om, at give de lokale en god grund til at bruge deres område og blive boende længere. Byen er klar til det. Han siger, det er åndssvagt stadig at snakke om ‘potentiale’ i Ørestad. “Ordet potentiale er noget, man skulle have brugt for fem år siden. Ned til Royal Arena bor der 10.000. Det er jo en lille provinsby efterhånden. Hvilke andre provinsbyer har kun én vinbar og ét supermarked?”. 

Han er i øjeblikket ved at bygge pallesofaer ude foran, så man kan sidde og nyde et glas godt naturvin, mens sommersolen er på vej ned over Fælleden. (PS: han har mange glas til kun 60 kr) 

EMERGENS OG SAMHØRIGHED @ TRAKTØRSTEDET VESTAMAGER

Hvis du står af på Vestamager station og vover dig ud bag det grønne buskads og de skræppende krager på Kalvebod Fælled, finder du Traktørstedet. Caféen ligger i forlængelse af Naturcenter Amager, og fra terrassen kan du se milevidt ud over de grønne sletter. Hanne Barild bestyrer caféen og har boet i Ørestad i over 30 år. Hos Traktørstedet laves maden efter et husmor-princip: “Det skal være sund og fornuftig mad, som er hjemmelavet. Det skal være enkelt”. Desuden må (næsten) intet gå til spilde.

På menukortet finder du bl.a. daal, burger, kartoffelsalat, suppe og salater. Kødet i burgeren stammer fra de Galloway-køer, som græsser lige i baghaven ude på Fælleden, og der bruges meget kål, som behandles forskelligt på tværs af retterne. Rester finder plads på frokosttallerkenen fx bagt ind i et stykke æggekage. 

Ørestad
Ørestad
Udsigten over Fælleden med høj sol kan få enhver til at smile //Foto: Therese Sandberg

Hanne overtog caféen i januar 2016 og var i hele sit første år primært drevet af frivillige fra Ørestad kor, som hun selv var en del af. Opstarten blev også i høj grad hjulpet af Amager Skovhjælpere, som Hannes mand ejer. Denne historie sidder stadig i caféens DNA: “Det er et folkeligt sted og ikke et niche-sted”, forklarer hun. Det handler nemlig om mere end mad.

Hos Traktørstedet skal der være plads til alle slags mennesker. “Jeg kan godt lide at invitere folk indenfor og skabe et samspil. Jeg elsker samlingsmuligheden, hvor jeg kan være værtinde og holde én lang fest”. Caféen er åben for dem, der kommer ind efter lange gå- eller cykelture på fælleden, men der har også været afholdt koncerter, oplæsninger og insektspisning.

Hanne tilbyder sine lokaler til teambuilding for virksomheder, møder for politiske organisationer såvel som til modeshows og pressemøder. Caféen har endda været pause-og sminkestation for bl.a. optagelser af Klovn og Tv-serien Bedrag på DR. Traktørstedet siger sjældent nej: “kun til medbragt mad og drikke”, griner hun.  

Ørestad

Der er to naturskoler forbundet med Naturcenter Amager, og i dagtimerne er der derfor også mange børn i området. Hanne fortæller, at caféen derfor til tider må bidrage med et pædagogisk løft. Hun snakker meget om etik og moral med sit personale – hvordan siger man fx til kunder med madpakke på terrassen, at de skal gå andetsteds hen?

Der er fokus på, at caféen skal have en ordentlig tone. “Der er kun én forskel på personalet og gæsten – personalet sælger, gæsten køber. Ellers er vi lige. Vi er ikke glade for mansplaining, og vi er ikke glade for at blive hundset med. Livet er fyldt med fejl, og det prøver vi at omfavne”. For Hanne opstår der emergens, når caféen fungerer på denne måde. Hun griner lidt, når hun igen forbinder sin café med et sangkor. “I koret er det ikke den enkeltes stemme, som er i fokus, men i stedet det, som opstår når alle synger med”.

DU KAN LÆSE FLERE ARTIKLER AF THERESE HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

Chefredaktør og madredaktør // til daglig studerende på litteraturvidenskab, og har desuden en lille bachelor i nationaløkonomi i baggagen.