Københavns mest hjemmelavede brød

Mad

Hvor svært er det at lave hjemmelavet brød? Sådan virkelig hjemmelavet? Lena Tünkers fra Tyskland er netop blevet færdig med sin kandidat fra CBS og har nu fået tid til at lade sin hobby med at bage brød løbe helt løbsk. Der er blevet plukket hvede på en gård i Maribo, sorteret og malet korn i en lejlighed på Frederiksberg og bygget en lerovn på Refshaleøen. Og nu er hun klar til at servere brød for hele København. 

At plukke hvede

Projektet From farm to feast fødes i foråret i Frederiksberg have, da Lena fik et tilbud om at hente nyligt høstet hvede hos Ole på en gård i Maribo. Ikke mange dage senere er en Volkswagen Golf på vej til Lolland med Lena og fire andre ivrige passagerer. Målet var sat: de skulle lave et ultimativt hjemmelavet brød.

På gården får de en rundvisning af landmanden Ole, som er sød nok til at gøre 100 kg hvede klar til de fem studerende og præsentere dem færdigpakket i to separate sække med 50 kg i hver.

De kan lige akkurat mases på plads i bagagerummet på Golf’en. Hjemme i København må Lena og hendes bofælle Diana opgive at bære de to sække op i deres lejlighed alene. Hér tager de for første gang fat i deres netværk og får en god ven til grundigt at teste sine rygmuskler på trapperne. Men opgaven lykkes!

At male mel

Når man står med 100 kg høstet hvede, ja hvad så? Det skal jo males til mel, men kan det gøres på en bedre måde end at mase kornene mellem to sten? Her møder de to veninder deres første udfordring med hjemmelavet brød. Lena forsøger først med en manuel camping-kaffekværn. Herefter eksperimenterer de med en elektrisk kaffekværn. Det virker. Men kun med 50 gram af gangen. Og med 100 kg stående, har de behov for meget mere kraft.

Efter at have snakket med en bager i Tyskland, der tilbyder Lena at male det hele for hende, bliver hun inspireret til at spørge rundt i Københavns bagerier. Er der ikke også er nogen her, der kunne male kornet for hende? Desværre må hun indse, at ingen af Københavns mest kendte bagerier maler deres egen hvede. Meyers bageri har dog to små elektriske kornmalere, som kommer fra deres undervisningslokaler. De elektriske kornmalere kan klare 700 gram korn af gangen – betydeligt mere end den elektriske kaffekværn. 

Småsten og støv

Men der dukker hurtigt en ny udfordring op. I sin første bagetest lægger Lena mærke til, at brødet er utroligt sandet og fyldt med små sten – selve hveden er altså snavset og må renses. Uden nogle fine instrumenter er der kun én fremgangsmåde – det må gøres ved håndkraft.

Lena og Diana åbner deres lejlighed for venner, venners venner og egentlig bare alle, der er villige til at hjælpe med at pille småsten ud af kornene. Undervejs bliver der drukket vin og spist gifler, og efter fire dage står lejligheden dækket i småsten og støv, men 60 kg af kornene var rengjorte. Det beslutter pigerne sig for var rigeligt. Derefter kommer hvedekornene igennem de små kværne fra Meyers bageri, og mange timer senere står de med 60 kg færdigmalet fuldkornsmel. Klar til hjemmelavet brød. Lena vælger dog at tage sit eventyr et skridt videre; hun vil også bygge sin egen ovn af ler.


Jagten på ler

Den danske jord er fuld af ler. Det har vi hørt i årevis. Men hvor ville du kigge, hvis du skulle grave det op selv? Efter at have stillet netop det spørgsmål til en håndfuld specialister, går Lena og hendes venner på jagt i den københavnske muld. Efter to udmattende dage og to meget dybe huller, ét på Amager og ét på Østerbro, må hun dog smide skovlen fra sig. Der er simpelthen ikke noget ler at finde. 

Heldigvis er projektet ikke fortabt. Gennem E-bay viser det sig, at det er muligt at købe 20 kg lerjord for kun 12 euro. Dog kun med levering til Tyskland. Men med familie dernede er det jo intet problem for Lena. Hun får den 20 kg tunge pose leveret til sine forældre og dukker op derhjemme med en tom kuffert. Sammen fylder familien den tomme bagage med lerjord til kanten og checker den ind i Berlin lufthavn. Det er heldigvis ikke en last, som nogen i tolden stiller spørgsmål til, så missionen lykkes.   

Brødet skal bages

En ovn har brug for struktur og kan altså ikke bygges af jord alene. De skal altså også bruge nogle mursten. Desværre har dem, vi bygger huse med den egenskab, at de eksploderer, hvis de bliver for varme. Så der er brug for mere ler. Bare i form af sten denne gang.

I et heldigt tilfælde falder de studerende over en stor bunke af netop sådan nogle mursten midt på gaden på Frederiksberg. Da de får at vide, at stenene blot var til udsmidning, og ejerne ikke ville være andet end lykkelige, hvis de blev fjernet, begynder holdet at transportere murstenene til Refshaleøen. I første omgang foregår det med tre mursten af gangen i en rygsæk. Men med en ambition om at flytte over 40 sten bliver det hurtigt en meget anstrengende metode. Her kommer der en lånt Christiania-cykel i spil, og næste dag får de rullet resten af læsset ud til illutron på Refshaleøen. 

Nu begynder ovnen at tage form. Med hjælp fra nogle gamle bøger kan Lena og hendes bror begynde at skitse konceptet til ovnen. Først skal alle murstenene renses, og så skal der ellers bygges.

Undervejs i byggeriet får de et tip om, at et lag knust glas mellem lerjord og mursten kan holde bedre på varmen. Så holdet går på opdagelse i en affaldscontainer på Reffen. Mens de fisker gamle glasflasker ud af containeren, bliver de jaget væk af en medarbejder, der ikke vil lade dem rode i affaldet. Holdet må derfor i stedet selv bidrage med tomme glasflasker fra deres lejligheder.

Med tilføjelsen af en hjemme-smedet metallåge fra Illutrons affald og en masse svedige timer under solen, står ovnen nu klar. Lena er klar til at servere et ultimativt hjemmelavet brød for københavnerne.

”En idé tilhører ikke dig”

Da jeg møder de to piger, Lena og Diana, til en kop kaffe en eftermiddag i august, er jeg selvfølgelig nysgerrig – hvorfor starte sådan et projekt? Er det en demonstration imod madspild, er det for at sætte fokus på miljøet, vil de sætte fokus på kultur, eller vil de bare gerne hylde brødet?

Til mit spørgsmål kigger de to piger på hinanden og griner. Lena forklarer mig, at projektet i starten ikke handlede om andet end at se, hvor langt de kunne komme med at lave deres eget brød. Men som projektet har udviklet sig, og flere folk er blevet involveret, er From farm to feast på en måde kommet til at handle om alle de ting alligevel.

”Folk bringer noget forskelligt med til projektet, og det ender også med at betyde noget forskelligt, for alle der har været med”, siger hun. Diana nikker og tilføjer hurtigt: ”Vi har virkelig også lært, at bare fordi man får en idé, så tilhører den ikke dig. Den tilhører alle, du involverer. Man kan motivere folk meget bedre, hvis alle føler, at de er en del af projektet”. Lena griner. ”Og til sådan et projekt har du brug for folk!” 

Skulle du have lyst til at smage på projektet, bliver lerovnen tændt d. 31. august ude på illutron, og de mange hjemmebagte brød vil blive sendt igennem ovnen i en lind strøm. Pigerne inviterer hele København til at medbringe noget hjemmelavet smørelse og kigge forbi, når deres store eksperiment slutter. Det vil være en mulighed for at smage Københavns klart mest hjemmelavede brød.

LÆS FLERE ARTIKLER AF THERESE HÈR

Skriv en kommentar

kommentarer

Chefredaktør og madredaktør // til daglig studerende på litteraturvidenskab, og har desuden en lille bachelor i nationaløkonomi i baggagen.