Byen bedste studiecaféer

Guide: Når vores SU alligevel betegnes som cafe-penge af kloge hoveder på Christiansborg, kan man jo lige så godt være cafe latte-drikkende og hårdtarbejdende studerende på en og samme tid. Mange har allerede fundet ud af, at god kaffe og arbejde går godt i spænd, og VINK giver dig her sit bud på gode studiecaféer at arbejde eller læse på i København.

Læsning, opgaveskrivning og eksamenstid. Ingen af disse tre ord klinger særlig sødt og indbydende for en studerende. Man kan næsten allerede lugte de slidte bøger på biblioteket eller høre den larmende tavshed, der fylder læsesalen med dens mange flittige brugere. Ikke desto mindre skal studiepligterne klares, så hvorfor ikke få det bedste ud af dem og gøre det lidt hyggeligt?

For at en café bliver god at sidde og arbejde koncentreret på, er der en del krav, den må opfylde. Først og fremmest skal den have kaffe (!) og lidt at spise til en billig penge. Der skal være lys nok at læse ved og behagelige borde og stole, så du faktisk kan holde ud at blive siddende i mange timer. Fri wifi, stikkontakter og nogenlunde arbejdsro er også vigtigt for effektiviteten, og til slut skal det selvfølgelig være til at få en plads, så du ikke går forgæves og spilder din dyrebare tid. 

Med disse kriterier in mente drog jeg ud for at teste fem caféer i København, som alle har skabt sig et image som arbejds- eller studiecaféer. Caféerne er bedømt fra 1 til 5 VINK V’er, og min bedømmelse er ikke generel, men bygger udelukkende på deres studieegnethed og opfyldelse af kriterierne.

Studiecaféer
Vores bedste studiecaféer // Foto: Karin Skaarup

Den trendy 

Når du træder ind på Bevar’s, mødes du af drømmen om den stilfulde, trendy og lige tilpas hyggelige dagligstue. Det ideelle miks af retro og moderne som du kan finde i boligmagasinerne, men som det aldrig lykkes at genskabe derhjemme, fordi et IKEA-møbel med gårsdagens tøj smidt ovenpå ødelægger det hele. Maden er lækker og forholdsvis billig med et stykke smørrebrød for 60,- og to for 100,-, og det er en hel del bedre smørrebrød end spegepølsemaden i madpakken.  

Bevar’s er dog alligevel ikke den ideelle studiecafe. Ganske vist sad mange med laptops, men bordene er lave, og der er temmelig meget larm. Især sidst på eftermiddagen skifter klientellet fra laptops til fyraftensøl, og så er det ikke muligt at koncentrere sig. Desuden er rummet så dunkelt, at det ikke kan anbefales at læse en bog derinde. Bevars, der er da fri wifi, men jeg så ingen stikkontakter, så når computeren dør, vil hyggelig stemning og øl i baren nok lokke lidt mere end koncentreret arbejde.

God til: Møder, besvarelse af mails og læsning i kort tid på en lækker cafe.

Mindre god til: Fordybelse og generelt ikke studieegnet efter kl. 16.

Bedømmelse: VV

Hvad: Bevar’s.

Hvor: Ravnsborggade 10B, 2200 København N.

Hvornår: Mandag: 9.30-23.00, Tirsdag: 9.30-24.00, Onsdag: 9.30-24.00, Torsdag: 9.30-02.00, Fredag: 9.30-03.00, Lørdag: 10.00-03.00, Søndag: 10.00-21.30.

Portemonnæ: Americano for 20,- og latte for 27,-. Morgenmad eller frokost for 40-100 kr.

Studiecaféer
Vores bedste studiecaféer // Foto: Karin Skaarup

Den billige

Café Nutid er en billig, frivilligdrevet café, hvor alt overskuddet går til verdens fattigste. Helt ude fra gaden emmer den af studiemiljø og SU-venlighed, og det forstærkes kun indenfor, hvor det lyse og åbne lokale indbyder til arbejde, effektivitet og fordybelse. Priserne er i den grad studievenlige med en filterkaffe til en 10’er og en bolle med ost eller hummus til 23 kr. Til den pris skal du dog ikke forvente en storslået kulinarisk oplevelse, men bake-off bollen er helt ok og stiller den værste sult. Der er rigtig god plads både i kælder- og stueetage, så alle sidder med god luft og plads til at brede sig lidt med bøgerne. Der er ingen musik, der kan distrahere og behageligt stille, hvor du kun hører den lette summen af studerende, der holder gruppemøde på caféen. Både ved sofaer, borde og lænestole er der læselamper, så du altid kan finde lys nok – også i kælderen.

God til: Længerevarende arbejde i hyggelige omgivelser.

Mindre god til: En café-oplevelse mens man læser. Både kaffe og mad er mere kantinestandard end caféstandard.

Bedømmelse: VVVVV

Hvad: Café Nutid.

Hvor: Sankt Peders Stræde 1, 1453 København.

Hvornår: Mandag: Lukket, Tirsdag: 9.00-22.00, Onsdag: 9.00-22.30, Torsdag: 9.00-22.00, Fredag: 9.00-23.00, Lørdag: 13.00-23.00, Søndag: 13.00-17.30.

Portemonnæ: Filterkaffe 10,- og latte 25,-. Bolle med diverse pålæg 23-28 kr.

Vores bedste studiecaféer // Foto: Karin Skaarup

Kontoret

Du skal tage på NoHo, hvis du er businessmindet og har iværksætter-mentalitet. Det er super inspirerende at sidde og lytte til frokostmøderne og se selvstændige komme ned fra deres kontorplads til en hurtig kaffe. 

NoHo er en café, der hører under SoHo’s kontorhotel, hvor tanken er, at alle kan komme ind fra gaden og arbejde, frem for at det tidligere kun har været beboere på hotellet, der måtte benytte faciliteterne. Om aftenen forvandles NoHo til natklub og bar, hvilket man også fornemmer på stemningen i dagtimerne. Musikken er høj, og genren er mere top 100 end stille baggrundsmusik. Der er godt fyldt op af folk, der holder møde, og færre, der sidder alene og arbejder. Man sidder tæt, og nabobordets frokostmøde kan godt være temmelig distraherende for effektiviteten. 

God til: Møder, billig og lækker morgenmad og sandwich til frokost.

Mindre god til: Individuelt arbejde og fordybelse.

Bedømmelse: VV

Hvad: NoHo.

Hvor: Flæsketorvet 26-28, 1711 København V.

Hvornår: Mandag-tirsdag 8:30-22:45, Onsdag-torsdag 8:30-23:45, Fredag: 8:30-03:00, Lørdag:17:00-03:00.

Portemonnæ: Americano 25,- og latte 35,-. Morgenmad 20-35 kr. og frokost 65 kr.

Vores bedste studiecaféer // Foto: Karin Skaarup

Den hyggelige med madpakke

Cafe Retro er en non-profit café i to hyggelige etager. Det minder om at træde ind i en sofasamlers overfyldte lejlighed, og sofaerne kommer i alle farver og udformninger. Bag en lille, let overset dør finder du en lillebitte trappe op til overetagen med borde, der indbyder mere til arbejde end de bløde sofaer nedenunder, hvor du til gengæld kan sidde rart med en bog.

 Retro serverer kaffe til en rimelig pris, men har intet køkken så udover snacks og nachos sælges der ikke mad. Til gengæld er det tilladt at medbringe egen mad, hvilket giver mange point hos en fattig studerende, der ikke vil spendere 50-60kr på frokost hele tiden. Bordene er store, så du har plads til at brede dig eller sidde en 3-4 stykker sammen, og der er massevis af stikkontakter. Sidst på eftermiddagen bliver der meget larm, men dertil har Café Retro indrettet et stillerum, så man kan fortsætte arbejdet i stilhed uden at blive forstyrret af de mange, der holder fri. Retro er ikke en café for de morgenfriske, for den åbner først kl. 12.

God til: At skabe en studieplads med rod, bøger og madpakke i en lille hyggelig oase.

Mindre god til: Morgenmennesker og folk, der har glemt madpakken.

Bedømmelse: VVVV

Hvad: Café Retro.

Hvor: Knabrostræde 26, 1210 København.

Hvornår: Mandag: Lukket, Tirsdag: 12.00-23.00, Onsdag: 12.00-23.00, Torsdag: 12.00-00.00, Fredag: 12.00-01.00, Lørdag: 12.00-01.00, Søndag: 12.00-23.00.

Portemonnæ: Americano og latte 25,-. Frokost for 45-50 kr.

Vores bedste studiecaféer // Foto: Karin Skaarup

Den med god kaffe

Kaffeplantagen er en arbejdscafé til kaffefanatikeren. Her kan du ikke bare få standardrepertoiret af latte, cappucino og americano. Drikkekortet indeholder alt, hvad en god espressomaskine kan fremtrylle, og jeg tog mig selv i at gispe let af ren og skær kaffenydelse ved den første tår. Det her var en helt anden kvalitet, end de øvrige caféer havde budt mig! Prisen er også derefter, men det er pengene værd for denne kaffe. 

Caféen er meget benyttet som arbejdssted, men den er ikke ideel til langvarigt arbejde. Man sidder ved barborde, men stolene er så lave i forhold til bordet, at computeren er i brysthøjde. Det er ikke helt nemt at arbejde behageligt, når armene ikke kan slappe af på bordet. Derudover sidder man meget tæt. Faktisk så tæt, at der dårligt er plads til både computer og kaffekop. Om formiddagen er der godt fyldt op, og det kan være svært at få en plads, men det tynder lidt ud hen imod frokosttid, og dermed sænker støjniveauet sig også nok til, at du kan høre, hvad du selv tænker.

God til: En hurtig arbejdssession på computer over en enormt lækker kaffe.

Mindre god til: Længere tids fordybelse.

Bedømmelse: VVV

Hvad: Kaffeplantagen.

Hvor: Sankt Hans Torv 3, 2200 København N.

Hvornår: Mandag-fredag: 7.30-22.00. Lørdag, søndag og helligdage: 9.00-22.00.

Portemonnæ: Filterkaffe 26,- og cappucino 37,-. Morgenmad 55-98 kr.

LÆS FLERE ARTIKLER AF SIGRID HÉR

Svenskofil studerende ved Lunds Universitet, som både drages og forarges af medier, men gerne vil skrive for dem alligevel. Kardemummabullar og Ismageriets Amageris er mine ultimative treats. Evig tidsoptimist, der stensikkert mener at alt kan nås på 5 minutter.