GUIDE: Take away i det grønne

Mad

Jeg har taget kampen op mod uvidenhed om byens fantastiske take away, og de grønne områder du kan nyde det i. Bliv både klog og sulten med guiden her; du får 3 tips til Nørrebro og 1 tip til Indre by, Vesterbro og Østerbro. Og husk; hold det grønne grønt! Ryd op efter dig selv og din skønne mad.

Nørrebro:

Spis: Banh Mi

Banh Mi i Elmegade slog 1. maj dørene op for byens nye vietnamesiske gadekøkken. Bag disken finder du den smilende ejer Thi, og på disken finder du et væld at sprøde grøntsager, som du måske kender fra det vietnamesiske køkken. Banh Mi betyder brød på vietnamesisk, og biksen her laver nogle helt fantastiske Banh Mi-sandwiches. Mine favoritter er Xa Xiu (5-spice marineret svin i skiver) og kanelpølse, som This mor selv laver. Er du i det sunde hjørne, så prøv en lotusstilkesalat med kylling eller salaten med mango og rejer. Mere friskt og sprødt bliver det ikke!

 

Hvad: Spritnye Banh Mi bringer det bedste fra det vietnamesiske gadekøkken til dig og den nærmeste park. Læs mere her.

Hvornår: man-fre kl. 11-20, lør. kl. 11-16.

Hvor: Elmegade 20, 2200 København N

Portemonnæ: Banh Mi’s sandwiches fås fra 42 kroner, salater til 52 kroner og af de friske vietnamesiske sommeruller får du to for 35 kroner.

Spis: Big Willy’s Gourmet Hotdogs

Uden yderligere præsentation gir’ jeg dig: Big Willy’s. Midt på Fælledvej finder du denne perle, der serverer pølser med passion. Jeg bestiller næsten altid The Piñata – hvis mexicanerne havde opfundet hotdoggen, så havde den set sådan her ud. Med valgfri pølse (jeg er fan af spicy cajunpølse) får du fyldet fra en taco smidt oveni; salsa, guacamole, cheddar og jalapeños. Unikt, lækkert og mættende! Den næste Big Willy, jeg skal sætte tænderne i, bliver The New Yorker med pickles og relish i centrum. Prøv den før mig, hvis du tør!

 

Hvad: Hotdogs udover det sædvanlige – både i størrelse og gørelse. Læs mere her.

Hvornår: Big Willy’s har åbent hver dag fra kl. 12-21.

Hvor: Fælledvej 15, 2200 København N.

Portemonnæ: Hotdogs, der mætter, får du for 45 kroner og chili con carne serveres for 35 kroner.

 

 

Spis: Pasta Mania

Pasta er for nogle en billig måde at komme igennem en hård studietid på. Men hos Pasta Mania i Elmegade tager de pasta til et helt andet smagsniveau – mens de holder prisniveaet studievenligt. Pastanavne, du formentlig aldrig har hørt om, som farfalle og carganelli tilberedes med kvalitetsfyld som svinekæber (min absolutte yndling!) og peberbacon. Er I småsultne, kan I snildt dele en portion – de er større end gennemsnittet. Find din yndlingspasta, tag den under armen og hop ud i det grønne – er du fræk, så tager du Pasta Manias panna cotta med til den søde tand.

 

Hvad: Kvalitetspastaretter i voksne størrelser. Du finder både klassikere som ragú alla bolognese og, en af mine favoritter, stegte svinekæber med spinat ricottatortellini og trøffelsovs. Mm! Se menukortet og mere til her.

Hvornår: Pasta Mania har åbent man-fre kl. 16-22 og lør-søn kl. 14-22.

Hvor: Elmegade 6A, 2200 København N.

Portemonnæ: En ret, der stiller den store sult, koster fra 75 kroner, det gælder både de klassiske pastaretter og dagens pasta. Desserter som tiramisu og panna cotta får du for 39 kroner.

 

Sid: De Gamles By

De Gamles By? Really? Kender du ikke denne grønne plet på Nørrebro, er det måske det første, du tænker. Men De Gamles By er et skønt og grønt getaway til bydelens mange asfalterede områder. Ja, det huser et plejehjem og ældreboliger, men foruden det, så er der en masse græs at boltre sig i og spise på. De Gamles By er også indehaver af en lille indhegning, hvor små søde geder og høns tuller rundt. Mere landligt bliver det altså ikke i hjertet af Nørrebro. Uanset hvad du spiser, så er en hyggelig dag i hus i De Gamles By. Indgangen finder du på Møllegade i Guldbergsgade enden ikke mere end to minutters gang fra både Banh Mi, Big Willy’s og Pastamania.

 

Indre By:

 

Håndmad på pind. En lille smag på Hallernes storslåede smørrebrød. Foto: Hallernes Smørrebrød.

 

Spis: Hallernes Smørrebrød

Du kan komme spegepølse på din egen rugbrødsmad, eller du kan lade Hallernes Smørrebrød gøre det beskidte arbejde for dig. I Torvehallerne finder du traditionel smørrebrød lavet af kvalitetsråvarer. Og det smager bare bedre end de fladmaste, hjemmelavede håndmadder, vi kender fra madpakken. Højtbelagt er tillægsordet, der bedst beskriver Hallernes mange smørrebrødsvarianter – med andre ord, er der skruet op for fyldet. Jeg spiser altid tataren (med dobbelt op på æggeblomme!), men laks og asparges er også en favorit, når sæsonen er til det. På to do-listen er Hallernes pinde-udgaver af deres klassiske smørrebrød – småt og mundret!

 

Hvad: Højtbelagte glæder finder du hos Hallernes Smørrebrød i Torvehallerne.

Hvornår: Åbningstiderne er man-tors kl. 10-19, fre kl. 10-20, lør kl. 10-18 og søn kl. 11-17.

Hvor: Torvehallerne / Hal 1, Rømersgade 21, 1360 København K

Portemonnæ: Smørrebrød fra 43 kroner stykket – den gennemsnitlige sult bliver mæt af to af de højtbelagte.

 

Sid: Botanisk Have

Hvorfor ikke spise din favorit-take away omringet af udsigten til og duften af skønne blomster? Slå dig ned på en af havens mange bænke eller nyd maden gående. Uanset hvor i Botanisk Have du befinder dig, er der plads til fordybelse – i maden som i omgivelserne. Indgang fra Gothersgade eller Øster Farimagsgade kl. 8.30-18 hver dag i sommerhalvåret.

 

Vesterbro:

 

Fish ‘n chips supreme. Vesterbros bud på den britiske friture-klassiker passer ganske fint til en uformel picnic. Foto: IBYEN/Politiken.

 

 

Spis: Kødbyens Deli

Kødbyens Deli beviser, at grillmad for alvor er gjort klasseløst. I Vesterbros madmekka, Kødbyen, langer bydelens flotteste hipster-kokke fish ’n chips og burgere over disken. Det har de gjort siden 2011, og deres fish ’n chips har opnået status blandt byens folk – undertegnede inklusive. Kødbyens Deli friterer deres torsk i en sprød øldej, og du kan bestille den i herre- eller damemodellen med henholdsvis fritter og salat på siden. Som den moderne kvinde jeg er, bestiller jeg naturligvis altid herremodellen! Sæt dig på hug med Kødbyens Deli i skødet og sommerfrokosten i det fri er reddet.

 

Hvad: Helt eminente Fish ’n Chips, burgere og meget mere to go-venligt mad i Kødbyen. Se menuen og mere til her.

Hvornår: Kødbyens Deli har åbent hver dag fra kl. 17-21.

Hvor: Slagterboderne 18, 1716 København V

Portemonnæ: Burgere og Fish ’n Chips, de to mest famøse bestillinger, koster hver 70 kroner.

 

Sid: Sdr. Boulevard

Mellem to ikke særligt trafikerede veje på Vesterbro fandt nogen engang på, at anlægge et grønt område så bredt og langt, at der var plads til byens folk. I dag sidder de, unge som gamle, med øller, mad, børn eller musik som beskæftigelse på Boulevarden, der starter ved Halmtorvet og ender før Enghave St. Metrobyggeriet har stjålet en del af den grønne sti, men der er stadig metervis af plads til at slubre smoothies eller burgere i sig.

 

Østerbro:

Is på pind. Oluf’s Is tilfredsstiller den dessertglade æstetiker til punkt og prikke. Foto: Oluf’s Is.

 

 

Spis: Oluf’s Is

Omkring Trianglen på Østerbro er is på en varm sommerdag ikke svært at finde. Men ingen på Øbro laver is som Oluf’s Is. Gemt bag støjen og de utålmodige billister på Østerbrogade ligger den lille, fine biks på sidegaden Olufsvej. Konceptet for Oluf’s Is er simpelt; italienske ispinde lavet på mælk dyppes i smækker chokolade og overtrækkes med knasende toppings. Uanset hvor sulten du er, eller hvor lang en tur I skal gå, har Oluf’s isen til dig – du kan nemlig vælge mellem fire forskellige størrelser og et hav af forskellige smagskombinationer.

 

Hvad: Italienske ispinde i alverdens farver, dyppet i smagfuld chokolade og overtrukket med hakkede nødder, marengs og meget mere.

Hvornår: Tirs-fre: 13-18, lør-søn: 11-20, mandag: lukket.

Hvor: Olufsvej 6, 2100 København Ø

Portemonnæ: De fine pindeis findes i størrelserne S, M, L og XL – et system der er til at forstå. S koster 16 kroner og XL får du for 38 kroner.

 

Gå: Rosenvængets Allé

De færreste kender denne adresse ikke langt fra Trianglen på Østerbro. Rosenvænget er Danmarks ældste villakvarter, og det er skøn rute at udforske, mens du spiser en is, milkshake eller andet, der alligevel skal forbrændes ved lejlighed. Alléen begynder ved Trianglen, og hvis du fortsætter ad Rosenvængets Hovedvej, ender du i Strandboulevarden. Så kan du jo selv vurdere, om der er plads til en is mere.

 

Skriv en kommentar

kommentarer