Tit sidder jeg med følelsen af at elske bøger, men aldrig at læse. Aldrig er nok en overdrivelse, men pointen er klar; ofte læser jeg ikke så meget, som jeg gerne ville. Og jeg tror ikke at jeg er den eneste. Af uransagelige årsager kan det være svært at fordybe sig i bøgerne, selvom man måske både har tiden og overskuddet. Jeg har derfor, som hjælp til selvhjælp, samlet et par gode råd og fif til at få bedre læsevaner som du frit kan hugge og plukke i.

Væk med mobilen
Når tænderne er børstet og vi efterhånden er klar til at gå i seng, er der ofte én ting som vi har svært ved at lægge fra os: telefonen. Vi bliver suget ind i et telefonormehul, hvor vi ligger og scroller i noget, der føles som en evighed, endda uden formål og mening. Men hvad hvis man i stedet for telefonen tog en bog frem inden man gik i seng?
Mange bække små gør en stor å, som man siger, og lidt er bedre end ingenting. Samtidig falder det i tråd med påbuddet, som vi kender fra folkeskolen om minimum at læse 20 minutter om dagen. Dengang fungerede det som en tommelfingerregel, der skulle holde vores læsefærdigheder ved lige, men i dag kan princippet måske bruges til at holde os selv til ilden og kickstarte de gode læsevaner. De kloge hoveder siger, at man endda sover bedre, når man ikke har lyst hele hovedet op med blåt lige inden sengetid.
At lægge telefonen fra sig og i stedet finde bogen frem, kan også bruges i mange andre situationer, eksempelvis i S-toget eller metroen, venteværelser eller ved morgenbordet.
Mindre og mere overskuelige værker
Jeg kan nogle gange blive overvældet af lysten til at læse alle de gamle klassikere, som man altid hører om, men aldrig fået rørt. Jeg må dog sande, at jeg har været halvvejs med Mesteren og Margarita i hvert fald et halvt år, og at min kæreste og jeg efter 9 måneder kun akkurat har sneget os op på kapitel 3 i Ringenes Herre, til trods for stor velvilje.
Så måske skal vi bare erkende, at det er okay at starte med lidt mindre og mere overskuelige værker, som eksempelvis Hobbitten og Bulgakovs kat, så vi ikke knækker nakken, før vi overhovedet er begyndt. Eller hvis man gerne vil læse Dostojevskij, kan man overveje at begynde med Kældermennesket frem for Forbrydelse og straf.
Ørerne fremfor øjnene
Der er mange fordele ved lydbøger; de kan være et afbræk fra den sorte skrift på hvide sider, og de kan kombineres med oprydning eller en gåtur. Men de skiller også vandene; ofte hader eller elsker man dem. Den eneste måde at finde ud af, om lydbøger er noget for dig, er ved at kaste dig ud i det og give det en fair chance.
I løbet af mit eget lydbogseventyr har jeg fundet ud af, at oplæseren er ret essentiel for lytteoplevelsen. Hvis du kan finde en oplæser, der passer til dit behov – om det er så monotont eller indlevende – er du godt på vej. Desuden er der klart nogle bøger, som egner sig bedre til lytning end andre. Et godt plot, hvor der ikke springes for meget rundt i karakterer og tid, er ifølge mine erfaringer klart at foretrække. Så kan man gemme nogle af de mere komplekse og snørklede bøger til man har tid til at fordybe sig med dem i hånden.
Bliv inspireret
Mange af os har nok rigeligt med bøger stående derhjemme, som vi endnu ikke er gået ombord i. Nogle gange har de det med at virke lidt uinteressante, når vi har ligget og kigget på dem i flere måneder; hvilket langt fra gør det lettere at komme i gang. Måske er det tid til et frisk pust, før vi kaster os ud i de støvede værker på bogreolen.
For at blive inspireret, kan du gå på opdagelse på forlagenes hjemmesider, spørge dine venner hvad de læser, eller lytte til en podcast som Ida og Rasmus elsker bøger. Du kan også tage ned i den lokale boghandel eller antikvariat og opdage, hvilke titler de har på hylderne. Måske finder du den bog, hvis forside får det til at kilde alle de rigtige steder.
Læsning skal aldrig blive en pligt
Hvis du ligesom mig efterhånden har en voksende hovedpine og koldsved ned ad ryggen med tanke på den målrettede læsemission, vi nu skal ud på, så skal vi måske lige stoppe op og trække vejret. Det er vigtigt at huske på, at vi død og pine ikke behøver at læse. Det er også okay i stedet af se den nyeste sæson af Love is Blind på Netflix, eller at opgive en bog, hvis du ikke gider læse mere. Måske kommer læselysten alligevel til sidst. For hvem kender ikke følelsen af at have fundet den helt rigtige bog; der hvor tiden står stille og vi ikke kan lægge bogen fra os? I mødet med disse bøger plejer den indre læsehest at komme frem, helt af sig selv.