Sommeranbefalinger: Rejs gennem litteraturen

Er du også stuck i DK med en udrejselængsel, der næsten ikke er til at bære længere? Så kan et par gode bøger måske være sommerens redning. VINK anbefaler rejselitteratur, så du alligevel kan få en smag af udlandet og nogle vilde rejseminder med hjem. 

Rejselitteratur
En guide til rejselitteratur //Illustration: VINK

1. Den danske sommer er gul og varm 

Carla anbefaler Emma Emma, Ida Holmegaard 

Vi er mange, der følte, at sommeren sneg sig op på os. At solen pludselig begyndte at skolde vores kinder, og charterflyene begyndte at flyve igen. Måske er du, ligesom os andre, derfor nødt til at affinde dig med en sommerferie i Danmark, fordi du sidder med et udløbet rødbedefarvet pas og et endnu ikke-gyldigt vaccinationspas. Hvis dette er tilfældet, kan du få en forsmag på den danske sommer, du har i vente, ved at læse romanen Emma Emma af den danske forfatter Ida Holmegaard.

Emma Emma følger vi hovedpersonen Agnes, veninden Emma, og hvordan deres forhold i løbet af sommeren udvikler sig, slår kolbøtter og knitrer. Ligesom bogens forside er fremstillingen af den danske sommer gul og varm, og tiden forekommer lang og tung. Som læser kan vi relatere til de svedende, varme kroppe i sengen, cykelturene til stranden og kroppens nedkøling i det blå vand. Vi kan spejle os i de farverige sommerkjoler og sommeraftener foran Sankthansbålet med vin, tordenfluer, cigaretrøg og chokoladerødbedekage. Sommeren er lang og tung, tiden står stille, samtidig med at livet, oplevelser og følelser viser sig som forgængelige.

Emma Emma minder os om, hvorfor en sommer i Danmark er fantastisk på sin helt egen måde, og romanen omslutter os i den samme varme og tyngde, som vi kan mærke fra solens stråler. Så frygt derfor ej den danske sommer. 

2. Lun melankoli og sprudlende forbudt kærlighed 

Line anbefaler Call Me by Your Name, André Aciman

Drømmer du om varme, sløve italienske eftermiddage med en slidt paperback og et soundtrack af Bach? Så rejs med Call Me by Your Name til det italienske opland i 1983, hvor tiden går med at læse bøger i skyggen af oliventræer, bade i de nærliggende søer og danse natten lang. Men vær forberedt på vilde rejse-abstinenser og en ordentlig tudetur. 

For Call Me by Your Name er en kærlighedsfortælling, der rører én som lidt andet. Den milde og virtuose syttenårige Elio og den selvsikre amerikanske studerende Oliver forelsker sig i hinanden under et sommerophold i Italien. Romanen er en fortælling om en usandsynlig og forbudt kærlighed, der blomstrer i de lune italienske eftermiddage og sprudler i de kølige sommernætter. Call Me by Your Name er en fortælling om den kærlighed og den sommer, man aldrig glemmer. 

3. Fransk glamour, drama og solhed varme

Frederik anbefaler Bonjour Tristesse, Françoise Sagan.

Bonjour Tristesse er en kort roman, som man nemt kan have i baglommen og tage med sig på sin vej. Historien emmer af sydeuropæisk sommer på den franske riviera og er derfor den perfekte bog, hvis du er fanget i Danmark igen i år og drømmer om sol og azurblåt hav.

Bonjour Tristesse følger den selvoptagede og seksuelle frigjorte 17-årige Cécile og hendes far, en Don Juan og enkemand. Mens de holder sommerferie i en villa på den franske riviera og lever et frit og ansvarsløst liv. Dagene går med badning og afslapning. Men deres rolige sommerferie ændrer sig markant, da en veninde af Céciles afdøde mor slutter sig til dem og begynder et forhold til hendes far. Pludselig bliver der sat grænser op for Cécile, og hendes liv bliver mindre frit. Herefter udtænker Cécile en plan, der får mange følger. 

Françoise Sagan var kun selv 18 år, da bogen blev udgivet i 1954, og den skabte ramaskrig i Frankrig for den seksuelle frigørelse bogen hyldede. Du skal læse Bonjour Tristesse, hvis du er efter en letlæselig bog fyldt med drama, glamour og sommer.

4.  Døsige destruktive sommerdage

Kira anbefaler Ødelæg, siger hun, Marguerite Duras

For mig er sommer mest af alt en følelse. En følelse af at verden ligger åben. En lyst til at cykle ud i solskinnet. Ud i de varme sommerdage, der flyder sammen, flyder ind i lange lyse nætter. Arenas oversættelse af Marguerite Duras’ lille eksperimenterende roman Ødelæg, siger hun fra 1968, giver mig samme følelse. I romanen bliver en kvinde betragtet af en mand. De bor på det samme hotel et sted i Frankrig. Kvinden virker fraværende. Hun sover i solskinnet. Hun påbegynder den samme bog igen og igen. Hvem er hun? 

Solen skinner. Dagene går. Snart er de fire, der taler sammen. Vi følger deres dialog, omgivelserne bliver kun beskrevet i regibemærkninger. Alt de siger virker ladet med betydning, men det er uklart hvilken. Værket lukker os aldrig ind. Karaktererne er utilgængelige. Der er et narrativ, men det virker ikke vigtigt. De døsige sommerdage er på en gang sløve og spækkede med potentiale. Hotellet bliver et drømmested, hvor skellet mellem det mulige og det umulige udviskes. 

Ødelæg, siger hun er skrevet i kølvandet på ungdomsoprøret i 68’ og nægter at lade sig indfange. Romanen vil ødelægge, den vil beordre os til at bryde reglerne. Den kalder på drømmen, utopien, revolutionen.

5. På livets rejse med et bankebræt fra BRIO

Rikke anbefaler Naiv. Super, Erlend Loe

Naiv. Super er først og fremmest en roman om et menneske i eksistentiel krise, der genfinder barndommens naivitet og deri en mening med livet. Bogen minder sin læser om at gå til livet med barnets naive åbenhed. Livet skal være som en rejse: Når vi rejser, oplever vi verden som for første gang.

I Erlend Loes roman fra 1996 følger vi en ung mand, der på sin 25-års fødselsdag taber grebet om tilværelsen under et slag kroket. Han indser, at han bliver nødt til at leve sit liv anderledes. Han dropper sit studie og begynder i stedet at spille bold i baggården, læse om relativitetsteori og skrive lister, der gør regnskab over livets små og store spørgsmål. Men det er især et legetøjsbankebræt fra BRIO, som skal bringe ham ud af meningsløsheden. Bankebrættet giver ham en følelse af kontrol – at der er kosmos midt i al kaosset. Han lader sig overtale til at rejse med sin bror til New York. Broren mener, at rejsen vil give ham større perspektiv på livet. Han selv ønsker blot på sine gamle dage at kunne sige: ”Livet er en rejse”. I New York spiller han frisbee i Central Park, kigger efter Empire State Building og søger på frække og søde ord i søgemaskinerne på New York Public Library. Bankebrættet er også med i kufferten og giver anledning til en hjertestund mellem de to brødre.

På trods af en eksistentialistisk tematik er Naiv. Super skrevet i Loes karakteristiske lette stil. Fysisk er bogen også lille og let, hvilket gør den til perfekt sommerlæsning, uanset om du trodser coronaen og rejser ud eller bliver hjemme og lader livet selv være årets rejsedestination.


Skriv en kommentar

kommentarer

Litteraturredaktør og -skribent // Litteraturhistoriker med en forkærlighed for feministisk litteratur og franske klassikere