De sidste par år er produktionen af danske podcasts eksploderet og særligt litteraturen synes at være et populært emne. Det kan dog være en ret uoverskuelig og trættende opgave at finde frem til de podcasts, som er værd at bruge sin tid på. Derfor kommer litteraturredaktionen på VINK dig til undsætning: Hen over sommeren anbefaler redaktionens skribenter nogle af deres egne favorit podcasts om litteratur og taler med personerne, som står bag dem. Her vil du blive klogere på, hvad litteraturen og lyden kan sammen og ikke mindst opdage de titler, du straks skal downloade til din podcast-app. Alt du skal gøre er at læse guiden, finde hørebøfferne frem og sætte dig godt til rette.
Jeg stirrer ind i tørretumblerens enorme gab, mens den kaster mit tøj rundt i cirkulære bevægelser. Jeg beslutter mig for at slå ventetiden ihjel på vaskeriets bænk, så jeg fisker telefonen op af lommen og trykker play på den nyeste episode af Plotcast. Palle Schmidt byder mig ”Velkommen til Plotcast – en serie af samtaler med forfattere om det at skrive”, og pludselig befinder jeg mig i forfatter Jesper Wung Sungs arbejdsanneks.
Plotcast er en podcastserie, der kredser om forskellige forfatteres skriveprocesser: hvor arbejder de, hvad er deres rutiner og arbejdsritualer, arbejder de om dagen eller om natten? På en times tid indfanger Plotcast forfatterens skriveproces, dårlige vaner, gode råd og inspirationskilder. Man kan vel se Plotcast som en direkte kanal ind i forfatterens mentale skriverum.
Bag podcastserien står Palle Schmidt og Malene Kirkegaard, der begge har erfaring med at skrive. Palle er tegner og forfatter til ungdomsbøger og tegneserier, mens Malene er uddannet filminstruktør. Hun har været chef for DR Radio Dramatik, og i dag skriver hun romaner og børnebøger og driver Plotværkstedet. I Plotværkstedet coacher og sparer Malene med andre forfattere, og det er også den platform, hvorfra Plotcast udspringer.
Det er særligt duoens egne erfaringer som forfattere, der står som inspiration for podcasten. De ønskede at skabe et indblik i forfatterens arbejdsproces, der på mange punkter er en ensom affære. ”Det vi rigtig gerne vil er, at der kommer en lidt mere åben samtale om forfatterens proces”, forklarer Malene og fortsætter: ”Det, som på nogle punkter er det mest fantastiske ved at være forfatter, men som også er en tragisk kant er, at man sidder alene på sin egen lille bjergtop. Hvornår fortæller forfattere hinanden om deres proces? Det har været vigtigt for os at få sat erfaringsudvekslingen mellem forfattere i gang, så de andre, der sidder derude på deres små bjergtoppe helt alene, også kan tænke: Gud, har hun det også sådan?”. Plotcast går detaljeret til værks i undersøgelsen af en forfatters skriveteknikker og kreative processer – og den åbner op for en forbindelse mellem de ensomme bjergtoppe. Pludselig kan man spejle egne arbejdsgange – eller hente inspiration til nye.
Til at begynde med var idéen med Plotcast da også at servere en samtale mellem to forfattere til andre forfattere. Makkeren Palle havde hørt nogle amerikanske podcasts med samtaler mellem forfattere, og han hev derfor fat i Malene for at få hende med i et samarbejde om at lave en dansk podcast med forfatterinterviews. ”Tanken var, at det i højere grad skulle være én forfatter, der interviewer en anden forfatter, som en slags samtale om vores proces. Egentlig er det ikke møntet på et læsende publikum, selvom de er super velkomne til at lytte med”, siger Malene og påpeger, at det særligt er deres spørgsmål som adskiller deres podcast fra andre forfatterinterviews i aviser og ugeblade, fordi de med Plotcast netop ønsker at skabe et fokus på forfatterens arbejde i stedet for resultatet – altså bogen.
Malene og Palle angriber interviewet ud fra en mere håndværksmæssig vinkel, der bærer præg af en oprigtig nysgerrighed til arbejdet bag det litterære værk. Netop deres måde at angribe interviewet er en af kvaliteterne ved Plotcast, der tilbyder et smugkig ind bag scenen – det er lidt ligesom at se, hvordan tryllekunstneren udfører sine tricks, dog uden at magien i værkerne forsvinder af den grund.
Det er enormt inspirerende at få dette indblik i forfatterens konkrete arbejde med en bog, som når Jakob Sheikh detaljeret fortæller om udarbejdelsen af sin non-fiktionsbog Danmarks børn i hellig krig. Vi kommer med helt fra idé til konkrete arbejdsprocesser, og det giver et sjældent indblik i noget så omfattende som at skrive en bog, der for os almindelige dødelige kan virke helt uoverskueligt.
Som jeg sidder der på vaskeriets bænk og lytter til Plotcast, bider jeg særligt mærke i podcastens rå form. Den er ikke pudset og poleret med alverdens lydeffekter. Fokus er udelukkende på samtalen, der i den enkle form får en ærlighed, der inviterer lytteren helt tæt på – som sad jeg lige ved siden af og overhørte samtalen.
Malene forklarer podcastens form som en helt naturlig konsekvens af, at det for både hende selv og Palle er en hobby. Malene ejer en stor kærlighed til lydfortællingen, men døgnets få timer sætter en begrænsning for ambitionerne: ”Jeg elsker jo at modellere alt muligt om til lyd, men jeg ved også, hvor afsindig tidskrævende det er at lave noget, der er fedt. Plotcast er noget vi laver con amore, så der er ingen af os, der tjener penge på det. Så pointen er , at der ikke er nogen lydkunst i det eller nogen ambitioner om at gå den vej med det, for lige så snart vi er ude i noget, der er lækkert-agtigt, så er det afsindigt tidskrævende”, fortæller hun.
For Malene er Plotcast i høj grad drevet af en nysgerrighed til andre forfatteres måde at angribe skriveprocessen – her får hun muligheden for at gå på opdagelse i forskellige forfatteres skriverum. Lytteren tages i hånden på denne opdagelse, der skaber et rum til fordybelse i forfatternes finurlige og hemmelige verden.