NÅR BØGER OG PODCASTS GÅR HÅND I HÅND

Det er efterhånden længe siden, vi har befundet os i et lokale med andre bogentusiaster, spirende forfattere og inspirerende kulturpersonligheder. Imens vi venter, kan vi nyde tiden med bogpodcasts. Og dem er der rigeligt af, heldigvis! Måske endda så mange, at vi kan risikere at komme til at overse nogle af dem, der virkelig er værd at lytte til. Derfor kommer der her en guide til nogle litterære podcasts, som bestemt fortjener din tid.

//Illustration: VINK

EVENTYRET OVER DEM ALLE

Du er måske også en af dem, der elsker Ringenes Herre. Måske har du set filmene, måske har du sågar forsøgt dig med bøgerne. Hvis du tilmed er en af dem, der har fået læst dem færdig, så cadeau til dig. For selvom universet er fantastisk og vi alle elsker Samvis den Tapre, så kan det være svært at holde koncentrationen under Tolkiens forklaringer om hobbitfamilierne og de detaljerige naturbeskrivelser. Men frygt ej! Der er både hjælp at hente til jer, der ikke kan få nok af Tolkiens univers og til os, der lige skal have en læsemakker i hånden undervejs. 

Podcastserien Eventyret over dem alle er skabt af de to venner Niels Olav og Frederik Axel. Sammen læser de Ringenes Herre-trilogien, hvor de hiver fat i det, som de finder interessant og finurligt. Rummet er behageligt og fuldt af begejstring, hvilket smitter af på os, der lytter med. De bruger hinandens ekspertiser blandt andet inden for historie og filosofi til at dykke ned i Tolkiens univers og udfolde de elementer, der måske ellers bliver overset.

IDA & RASMUS ELSKER BØGER

Vi har nok alle sammen fundet os selv siddende klisteret til tv-skærmen og binget den nye sæson af Alene i vildmarken, mens vi overvejede, om det ikke snart var tid til at foretage sig noget andet. Men det er let at sætte sig foran fjernsynet, nogle gange lidt for let, så vi kommer til at se samtlige 9 sæsoner af The Office, inden vi får taget os selv i nakkeskindet. Imens står bøgerne og kigger ned på os fra reolen, tålmodigt ventende på at få vores opmærksomhed. 

En gang i mellem skal vi minde os selv om, hvorfor vi elsker bøger. Og podcasten Ida & Rasmus elsker bøger er lige præcis en hjælp til dette. Ida Rud og Rasmus Meldgaard Harboe åbner dørene til det man måske bedst kan betegne som en virtuel læseklub. Her taler Ida og Rasmus om de bøger, de tidligere har læst og de bøger, som de gerne vil læse. Desuden er de begge ofte ude i felten, hvor de interviewer forfattere og andre læsere. I podcastserien inspirerer de os til at læse mere, og med referencer til både Harry Potter, Brødrene Løvehjerte og Et lille liv, kribler det da også hurtigt i fingrene efter at hive en bog frem. 

I øjeblikket laver Ida og Rasmus podcasts i samarbejde med Forlaget Gutkind, hvor de dykker mere eksplicit ned i forlagsbranchen.

20 FØR 20

Det kan være svært at skrive litteraturhistorie om den tid, vi befinder os i. Alligevel er det projektet, som de tre litteraturkritikere Erik Skyum-Nielsen, Tue Andersen Nexø og Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen har kastet sig ud i. I litteraturhistorien 20 før 20, der er udgivet hos Forlaget Information, beskriver de udviklingen i dansk litteratur fra efter årtusindskiftet frem til år 2020. Her tager de udgangspunkt i de begivenheder, som har været med til at forme litteraturen i Danmark. Med begivenheden som afsæt, peger de tre forfattere på, hvordan litteraturen i dag ikke kan ses som isoleret, men at den konstant både påvirker og påvirkes af den verden, som omgiver den. 

Som et sidestykke til denne bog har Dagbladet Information udgivet podcastserien af samme navn; 20 før 20. Til hvert kapitel, og derved til hvert år, er der et tilhørende podcastafsnit, hvor journalist Anna von Sperling på skift har de tre litteraturskribenter i studiet.
I 20 før 20 har de tre forfattere både blik for nichelitteratur og bestsellerlisterne. De berører både Jonas Eikas takketale, da han modtag Nordisk Råds litteraturpris i 2019 samt da Jussi Adler- Olsen i 2011 modtog De Gyldne Laurbær for krimien Journal 64. 

EFTER BOGEN

Den sidste podcastserie er lidt en joker, for den handler ikke kun om bøger. Den handler også om de film, der kommer efter. Efter bogen er en podcast skabt af Marie Diemer Bille, der tidligere har været medvært på Filmnørdens Hjørne, en podcastserie om film. I Efter bogen går Marie et skridt videre. Fra kun at snakke om film inkluderer hun også de bøger, som filmene er baseret på. Det gør hun i samtale med andre kulturpersonligheder blandt andet forfatter Morten Pape og litteratur- og filmanmelder Sophie Engberg Sonne. Efter bogen er løst organiseret således, at første halvdel handler om bogen, og anden halvdel om filmen. 

Siden 2019 har der ikke været nye afsnit af Efter Bogen og det tyder desværre ikke på, at der skulle være nyt i vente. Men de fem afsnit som allerede ligger på din foretrukne streamingtjeneste er bestemt værd at lytte til. 

Skriv en kommentar

kommentarer