Mikroforlagenes store dag – Reportage fra Lille Bogdag 2021

Weekenden d. 25. og 26. september stod i den smalle litteraturs tegn. Godt 50 mindre forlag og tidsskrifter havde indtaget de smukke lokaler på Johan Borups Højskole til Lille Bogdag 2021. 

Lille Bogdag 2021
Arkiv for Detaljer // Lille Bogdag 2021 //Foto: Line Caroline Møller Christensen

”En fyraftenskaffe, der greb om sig.” Sådan beskriver arrangørerne bag Lille Bogdag selv arrangementet, der, trods hvad navnet indikerer, ikke er så småt endda. Grebet om sig må man sige, fyraftenskaffen er. Med en sal tæt pakket med bogstande og et program tæt pakket med forfatteroplæsninger, musik, kunst og prisoverrækkelse var der i dén grad lagt op til et brag af en litteraturfest.

Litteraturlysten driver værket

Bag Lille Bogdag står et passioneret hold af frivillige arrangører: Rikke Oberlin Flarup er forfatter og ejer af forlaget Arkiv for Detaljer samt leder af Poesiens Bus. Karen Elsebeth Jensen er kulturformidler på Hillerød Bibliotek. Mia Dalby Thorup er litteraturformidler i Poesiens Hus og kommunikationsansvarlig hos Culture Blox. Lars foder er forfatter og musiker, foruden at han også er medstifter af onlineboghandlen Mikrofest, i øvrigt sammen med Christel Sunesen, der ejer forlaget Ekbátana. Tilsammen udgør de fem den primære drivkraft bag Lille Bogdag.

Lille Bogdag er altså drevet af litterære ildsjæle – noget, der synes at være mere reglen end undtagelsen i bogbranchens mere nicheprægede felt.

Mikroforlag er ofte kendetegnet ved, at det er passionen for den skæve og oversete litteratur, der driver værket frem for interessen for potentielle bestsellere og stor profit. Det er derfor ofte tilfældet, at mikroforlagene kun akkurat får enderne til at mødes rent økonomisk. Det betyder, at der sjældent er overskud til den helt store promovering af forlaget og dets bøger. Lille Bogdag er derfor en oplagt mulighed for mikroforlagene til at sætte sig selv og deres udgivelser på det litterære landkort og danne fællesskaber på tværs af forlagene. På den måde kan man godt sige, at Lille Bogdag er en slags mikroforlagenes BogForum.

Fra baggårdsbaroner til vølveindvielse

Weekenden igennem summede Johan Borups Højskole af litterært engagement. I den store sal cirkulerede boginteresserede rundt ved de mange stande for at få en snak og en kaffe med forlæggerne eller købe de nyeste udgivelser til en favorabel messe-pris. En lind strøm af mennesker gik op og ned ad de skæve trappetrin, der førte til overetagen, hvor endnu flere stande var stillet op, og hvor talks og oplæsninger foregik i det tilstødende rum.

Lille Bogdag 2021
Elev fra Johan Borups Højskoles forfatterlinje læser op // Lille Bogdag 2021 // Foto: Line Caroline Møller Christensen

Her faldt efterårssolen ind gennem de store sprossevinduer, mens debuterende såvel som erfarne forfattere læste højt fra deres værker. Blandt mange andre kunne man opleve Theresa Salomonsen, der, med assistance fra Lars Foder, læste sit tostemmige langdigt Højsang op i sin helhed. Simon Kabel fra forlaget Baggaardsbaroner læste op fra to af forlagets udgivelser, den ene en del af serien “Baggaardens Baglommebøger” – en serie, der ifølge Kabel skal udgøre en skønlitterær pendant til ”Tænkepause”-bøgerne, som mange kender fra Aarhus Universitetsforlag. Også magi og hekseri blev bragt i spil, da Andrea Hejlskov læste op og, i selskab med sin forlægger og redaktør Shëkufe Tadayoni Heiberg, talte om tilblivelsen af romanen Vølve – en gendigtning af Vølvens Spådom skrevet som autofiktion.

Hædersprispunktum

Søndag blev der sat punktum for begivenhederne med uddelingen af Asger Schnack-prisen. Denne særlige pris, som blev indstiftet ved sidste Lille Bogdag i 2019, uddeles til en aktør på den danske litteraturscene, som ”på en generøs, begejstret og talentfuld måde arbejder for litteraturen og de små, uafhængige danske forlag.” I år var de nominerede den nyligt bortgangne digter Eske K. Mathiesen, Forlaget Virkelig og kritiker Lars Bukdahl. Det blev Bukdahl, der løb med prisen og præmien, som bestod i en favnfuld tapetruller påtrykt Schnack-citatet: ”Kærligheden er det eneste ord der findes” – et værk udført af kunstneren Anders Bonnesen. Alle tre nominerede blev dog behørigt hædret med bevingede ord og blomster.

Lille Bogdag 2021
Baggaardsbaroner // Lille Bogdag 2021 // Foto: Line Caroline Møller Christensen

Nåede du ikke forbi Lille Bogdag i år, er der heldigvis rig mulighed for revanche dette efterår. Allerede 29.-30. oktober slår Johan Borups Højskole igen dørene op til HÖST Nordisk Litteraturfestival. Til november vender BogForum også endelig tilbage efter coronanedlukningen. Det sker 5.-7. november i Bella Center.

LÆS FLERE ARTIKLER AF RIKKE HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer