Byens Bedste Boghandlere

Litteraturredaktionen har samlet en guide over deres yndlings boghandlere i de københavnske bydele. Guiden vil løbende blive opdateret og forhåbentlig finder du inspiration til dit næste bogbesøg.

Møllegades Boghandel 

Byens bedste boghandlere
Møllegades røde, bløde læsesofa til fri brug // Foto: Anna T. Huynh

Kan du ikke finde den dér digtsamling, du har læst om på en niche-bogblog for nylig, eller vil du gerne have fingrene i et tidsskrift med nye skandinaviske forfatterspirer? Så er det i Møllegades Boghandel, du skal kigge.

På Møllegade 8A ligger en lille oase for litteraturnørdede læseheste. Møllegades Boghandel har en hyggelig og hjemlig atmosfære og byder på bøger af forfattere, du kender og en del du med garanti ikke kender. Du kan finde både klassikere og det nyeste skud på stammen, og det lader sig gøre, fordi boghandlen er drevet af frivillige, som selv bestemmer, hvad der skal sælges i butikken – så her er lidt af det hele!

Ifølge Ejner Koefoed, bestyrelsesformanden i Møllegades Boghandel og frivillig i boghandlen, er det netop frivilligheden, som gør boghandlen til noget særligt: ”I og med, at ingen skal have løn, er der ganske lave omkostninger ved at drive boghandlen, og vi er dermed ikke tvunget til at sælge mange bøger for at overleve. Det betyder, at vi kan vælge og vrage blandt udgivelser uafhængigt af kommercielle succeser og bestsellere.”

Møllegades Boghandel har fokus på ny nordisk litteratur, mindre forlag og selvstændige udgivelser, såvel som oversatte værker fra verdenslitteraturen. Derudover afholder boghandlen ofte arrangementer lige fra kritiker-saloner over oplæsninger, forlagsmandage, seminarer til politisk-filosofiske læseklubber. Ejner forklarer, at det særligt er mødet mellem læseren og litteraturen, som vægtes højt i boghandlen frem for selve bogsalget: ”Mere end som en forretning, betragter vi os selv som et sted, hvor samtalen om litteraturen og alt det, den gør ved mennesker, er mulig og værdsat. Det er den følelse, vi ønsker at give vores gæster, både når de køber bøger, men også når de kommer til arrangementer.”

Især én væg i Møllegadebiksen skiller sig ud fra dem, man finder i andre af Københavns boghandlere. Den er nemlig tilegnet de små forlag, som de frivillige med kyndig og kærlig hånd har udvalgt til boghandlen. ”Vi er meget opsatte på at skabe opmærksomhed omkring de små forlag, da det er her, vi finder at litteraturen for alvor blomstrer,” fortæller Ejner Koefoed.

At stedet er drevet af ordelskende ildsjæle mærkes, når man går rundt og snuser mellem bogryggene. Man fornemmer, at det er okay at tage sig tid, og der bliver ligeledes taget sig tid til dig, hvis du har spørgsmål eller bare gerne vil dele din begejstring over en bestemt bog. For som Ejner Koefoed siger, er ”det en stor og sjov del af det at være boghandler at vejlede folk i, hvad de skal læse.” Skulle du stå og mangle en bestemt titel, er det også muligt at bestille bøger hjem, hvis du har et særligt ønske.

Møllegade er værd at slå et smut forbi, når du har brug for dit bogfix. Og du skal ikke skamme dig over at komme flere gange om ugen, for her er du blandt ligesindede, og de bliver glade for at se dig.

Skrevet af Molly Christensen

Ræven og Pindsvinet 

Byens bedste boghandlere
Ræven og Pindsvinets bogkælder er en rigtig læsehule, man ikke har lyst til at forlade igen // Foto: Malene S. Hansen

Ræven og Pindsvinet er en lille boghandel i kælderen på Vesterbrogade 176 på Frederiksberg. Jeg stiftede selv bekendtskab med boghandlen, da jeg panisk gennemsøgte Københavns boghandlere efter en bog på mit pensum, som var udsolgt fra forlaget og ikke til at finde nogen vegne. Jeg stod og ventede på 6A på den anden side af vejen, da jeg spottede boghandlen. Et hurtigt kig op på busstoppestedet afslørede, at min bus først ville komme syv minutter senere. Masser af tid til at smutte over gaden og høre, om de skulle have den umulige bog!

Den dag missede jeg min bus, men jeg fik fat i min bog plus en ny favorit boghandel.

I butikken møder man i det daglige Adam, som sammen med sin kæreste Louise ejer den lille boghandel. De åbnede den i sin tid, fordi deres egen bogsamling var begyndt at vokse ud af deres lejlighed. Butikken er inddelt efter forlag og huser små og mellemstore af slagsen. De har hovedsageligt forlag af denne størrelse, fordi de forsøger at bevæge sig væk fra det fokus, der er på bestsellere og i stedet hive den litteratur frem, som forsvinder i mængden. Inddelingen tvinger dig til at gentænke, hvordan du udvælger din litteratur, og hvis du mangler vejledning i den fagre nye verden, er Adam og Louise mere end kvalificerede. Der er ikke en eneste bog i butikken, som de ikke har læst eller er i gang med at læse. Hvis du spørger mig, er det en meget unik karakteristik, som du skal lede mange boghandlere igennem for at finde.

Lige ved siden af kasseapparatet står Forlaget Korridors bøger udstillet i den kuffert, forlaget afleverede bøgerne i. Ifølge Adam selv er der en frempiblen af nye forlag i det danske boglandskab i stil med den udvikling, man har oplevet hos mikrobryggerierne. Derfor er den lille bogkælder efterhånden også så tæt på at være fyldt til bristepunktet, at de overvejer at udvide til kælderen ved siden af. Det ville også give dem mere plads til de litteraturarrangementer og jazzkoncerter, de afholder i butikken, hvor der højst kan være 30 mennesker – hvis altså alle til stede ikke abonnerer på konceptet om personlig sfære.

Butikken er i sig selv er noget særligt og emmer af den passion, Adam udviser. En passion som man ikke kan undgå at blive påvirket af, så snart man træder ind i butikken. Adam er boghandler, men han er også terapeut for sine kunder, litteraturformidler på det daglige og en ægte litteraturelsker. Han er typen, som altid er klar til at bestille en bog hjem til dig, tage en kop kaffe og vende hele verdenssituationen med dig.

Hos Ræven og Pindsvinet er der en duft af friskbrygget kaffe, litteraturkærlighed og sandsynligvis klassisk jazz bølgende ud af højtalerne. Stedet er af alt det bedste ved litteratur og efterlader dig med en fornemmelse af, at den lille kælder indeholder uendelige mængder livssandheder gemt bag bøgernes rygge. Hvis du går og savner en mere personlig bogoplevelse, så er Ræven og Pindsvinet for dig.

Skrevet af Sasha Carlson

Politikens Boghal 

Byens bedste boghandlere
I Politkens Boghal kan man finde noget for en hver smag – både nichelyrik, murstensromaner og bestsellere

Det brummer fra kaffebaren ovre i hjørnet, og duften af den friskbryggede kaffe blander sig med duften af nye bøger. Boghandlen er omgivet af enorme vinduer, der giver udkig til byens mylder, gule busser og det pågående metrobyggeri. Et par gråhårede damer sidder ved et af de runde borde ved vinduet og drikker sort kaffe, mens en skægget fyr læser dagens avis ved bordet ved siden af. Der eksisterer en dejlig ro her i Boghallen, og de fleste synes at stå i deres egne verdener, som de betragter reolernes forskellige bøger. Opslugt af bøgernes bagsider.

Boghallen er drevet af et stort hold, der alle lever og ånder for litteraturen. I spidsen af flokken står Christina Thiemer, der netop påpeger Boghallens rummelighed som en vigtig styrke:

”Vi adskiller os ved at have et rum, hvor alle kan være med. Læsere og ikke læsere. Et rum, hvor du kan nøjes med at læse avisen. Det er en balance mellem at tilbyde det som forventes og aldrig falde i med hensyn til varer på hylderne, som ikke har det mindste med en boghandel at gøre.”

Her er bøger fra gulv til loft i et bredt spektre af genrer. Fra foden af trappen til kælderen guider farverige linjer rundt til de forskellige genrer – følg den mørkeblå linje til kogebøgerne eller den orange til filosofi og videnskab. Linjerne løber i labyrintiske gange, der er skabt af lave borde med bunkevis af bøger.

Den brede trappe ned til kælderen står som rummets hjerte. Denne tirsdag formiddag er trappen helt tom, men ugentligt bliver trappens trin forvandlet til siddepladser, når Boghallen inviterer til litterære arrangementer. På min vej ned ad trappen bliver jeg eksempelvis mødt af en stor tavle, der minder om, at Martin Kongstad, Søren Ulrik Thomsen og Caroline Sascha Cogez gæster trappen den 20. april 2017 for at tale om Maria Gerhardts Transfervindue.

”Arrangementerne er livsvigtige for vores overlevelse,” fastslår Christina og fortsætter: ”De er gratis gaver til vores kunder og skaber en loyalitet hos både kunder og forlag. Det tvinger os til at blive personlige med forfatterne og forlagene, og kunderne bliver mødt på en helt anden måde.”

Politikens Boghal tilbyder et fællesskab, der lader den individuelle læseoplevelse udfolde sig, og arrangementerne på trappen er med til at give et kig ind i forfatterens tanker med værket eller muligheden for at høre andres oplevelse af et værk. Boghallen skaber et socialt, litterært rum, som de tager med videre ud på de sociale medier. De er at finde på Facebook, Twitter og Instagram, hvor de hyppigt inspirerer og reklamerer i en legende, uformel tone. Christina påpeger da også, at hun ser kommunikation som Boghallens spidskompetence, hvor de konstant forsøger at forføre uden at lyve overfor kunden.

Det runde profilbillede på Instagram gør opmærksom på, at Boghallen ”har bragt folk og litteratur sammen i over 100 år.” Helt præcist har Boghallen eksisteret på hjørnet af Politikens Hus siden 1915 og har gennem det sidste århundrede været gennem utallige omstruktureringer, ombygninger og lederskift.

Christina fortæller, hvordan de konstant forsøger at følge med tiden ved at have blikket vendt ud mod verden for at opsnappe ny inspiration: ”Jeg er netop vendt hjem fra inspirationstur til New York, og vi er ikke bare med, vi er også foran. Det handler om konstant at have noget at tilbyde. At man laver noget, man selv ville opsøge, altså noget ærligt og ikke bare lave automatsalg og automatevents.”

Nøjagtig som profilbilledet på Instagram påstår, så formår Boghallen at bringe folk og litteratur sammen. Gennem en afslappet atmosfære, god kommunikation og litterære arrangementer, opstår der en deltagende, personlig og inspirerende boghandel.

Skrevet af Helena Benedikte Pallesgaard