Årets læseoplevelse #2

2016-12-16-02-43-30-pm

ÅRETS LÆSEOPLEVELSE #2: Hanya yanagiharas murstensroman A Little Life // Foto: Flickr.

 

Jeg begiver mig egentlig sjældent ud i bøger, der kan kategoriseres som en ”moppedreng”. Jeg ender altid med at gå død midtvejs gennem de hundredevis af sider. Men jeg var alligevel for nysgerrig til at holde fingrene væk fra den enormt omtalte roman Et lille liv af Hanya Yanagihara.

 

Jeg hørte et radioprogram i sommer, hvor de anbefalede bogen som sommerlæsning. Men da jeg ville købe den med på ferie til Mallorca, mistede jeg pusten på grund af bogens omfang. Den tykke roman begyndte dog at spøge i min hukommelse, da efteråret kom snigende og tilbød det perfekte læsevejr, så jeg krydsede fingre for, at Et lille liv kunne kurere min afholdenhed fra ”moppedrengsbøgerne”.

 

Romanen foregår i New York, hvor vi møder fire venner Jude, Willem, JB og Malcolm, der sammen er flyttet til byen efter college. Vi følger deres venskaber, der med årene bliver gradvist dybere, men samtidig også mere svævende og komplicerede. Romanen skifter i begyndelsen fortælleperspektiv mellem de fire mænd, men langsomt begynder fortællingen at snævre sig ind til at være fortalt af og om Jude, der gemmer på en smertefuld fortid.

 

I dagene efter, jeg havde lukket bogen, eksisterede personerne stadig i mine tanker. Jeg havde enormt svært ved at slippe ud af deres liv. Takket være bogens mange sider, havde de været en del af mit liv i flere uger, og jeg havde følt deres glæde og sorg.

Vi følger de fire venner gennem næsten 30 års liv, hvor smerten og kærligheden konstant følges ad. Nogle steder var det nærmest pinefuldt at komme gennem ordene, der beskriver den ufattelige smerte og skam, der evigt eksisterer i Judes liv. Men samtidig eksisterer venskabet som fortællingens kerne, der ustandseligt bryder med den ubærlige smerte, og tilbage står venskabet som livets smukkeste og vigtigste kærlighedshistorie.

 

Et lille liv er en stor roman – men lad dig ikke skræmme af de 792 sider, for så snyder du dig selv for den fineste og ømmeste læseoplevelse, der efterlod mig med sug i maven, stød i hjertet og en tåre i øjenkrogen.