Ungt, kreativt netværk. København, byd velkommen til UUNIT.

17 unge mennesker i alderen 17-22 år har samlet deres kreative kræfter under UUNIT, et kreativt netværk på kryds og tværs af kompetencer og professionelle niveauer. Selvom de er aktuelle med en kunstudstilling på Blaa Galleri, er UUNIT en farverig blanding af visuelle kunstnere, eventskabere og kreative sjæle.   

Kom med til Nørrebro, hvor VINK KBH mødte fire medlemmer af UUNIT, til en snak om kunst, storhedsvanvid og den kreative scene i København.

I øjeblikket er Blaa Galleri på Blågårds Plads overtaget af unge kunstnere, der alle sammen er medlemmer af UUNIT, et nystartet kreativt netværk med base i København. Du har de seneste par uger I galleriet kunne opleve billedkunst, videografi, fotografi og installationskunst. Derudover har galleriet i udstillingsperioden også fungeret som scene for flere musikere, der alle sammen har en tilknytning til UUNIT.

UUNIT
Malthe Rieper-Holm og Malthe Behr

Klokken er lidt over et, tirsdag eftermiddag på Nørrebro, da jeg møder Malthe Behr, Sally Santana, Malthe Rieper-Holm og Mathias Bøgvad på den brostensbelagte Blågårdsgade. Fire plastikstole er placeret foran Blaa Galleri, som ligger med udsigt til Blågårds Plads.

Lørdag den 5. juni holdt UUNIT deres debut fernisering.

Cirka 300 mennesker mødte op og fejrede udstillingen, der for første gang under navnet UUNIT showcaser syv unge kunstnere. Alle fotos i artiklen er fra denne fernisering og taget af UUNIT medlem Valdemar Bonde Nielsen.  

“Måske har vi lidt storhedsvanvid,” siger Malthe Behr, officiel formand for UUNIT.

“Men hvis man ser på, hvor nemt det var for os at samle 300 mennesker til ferniseringen, giver det os et indtryk af, at med et netværk som vores, et netværk der er voksende, så kan man få ting til at ske. Jeg tror på, at der ingen grænser er for det her projekt.”

Malthe Behr på 19 år og Malthe Rieper-Holm på 20 år har startet UUNIT sammen. De er henholdsvis formand og næstformand.

“Men det er mere en formalitet, det her med at vi er formand og næstformand. Vi ligger ikke stor vægt på det,” fortæller Rieper-Holm og fortsætter: “Vi tager os af de lidt kedelige ting, snakker med banken og så videre. Men det vigtigste ved UUNIT er, at vi løfter hinanden. Vi ville jo aldrig kunne gøre noget af det her, hvis vi kun var to mennesker, eller tre mennesker for den sags skyld. Vi er nødt til at være mange sammen om det, specielt når vi er så unge. Hvis vi skal ligge og konkurrere med de store drenge, som allerede er blevet blåstemplet i København, og som har en tungere uddannelse bag dem, end vi har lige nu, så er det vigtigt at vi gør tingene sammen, og at vi løfter hinanden. Og det er det, vi kan med UUNIT.”

“Hvis vi skal ligge og konkurrere med de store drenge, som allerede er blevet blåstemplet, og som har en tungere uddannelse bag dem, end vi har lige nu, så er det vigtigt, at vi gør tingene sammen, og løfter hinanden. Og det er det vi kan, med UUNIT.”

Behr uddyber:“Et eksempel på det kunne være, når Rieper-Holm og jeg skriver e-mails. Jeg formulerer mig som en treårig, men Rieper-Holm formulerer sig virkeligt godt. Til gengæld er han ordblind som en blind ugle, så jeg retter det igennem. Og sådan får vi sendt velformulerede e-mails ud, under UUNIT. Ved at lukke hullerne i hinandens svagheder, og hive kompetencerne frem hos hinanden i stedet.”

Billedkunstner Sally Santana på 20 år, nikker til Behrs ord og overtager:

“Hvis du sammenligner UUNIT med den etablerede, kreative scene i København, så er noget af det, der skiller os allermest ud, at vi er så unge, som vi er. Ingen af os er særligt skolede. Jeg har gået på en kunsthøjskole og I (Behr og Rieper-Holm), kender hinanden fra AFUK ( Akademiet for utæmmet kreativitet, red), men ingen af os har gået på en skole, hvor vi har fået tildelt nogle bestemte rammer, så lige nu kaster vi os bare ud i det og lærer hen ad vejen.”

Sally Santana

PR-ansvarlig Mathias Bøgvad på 21 år tilføjer:

“Ja, man lærer jo af sin erfaring. Og den erfaring får vi sammen. Nogle gange spørger folk mig, om jeg skal tage et sabbatår mere, når jeg fortæller dem, at jeg ikke skal starte på universitetet. Jeg fucking hader det udtryk: Sabbatår. Sabbat indikerer at man holder ferie, eller laller lidt forvirret rundt. Men sådan er det ikke for os. Jeg har fandme arbejdet hårdere de sidste to år af mit liv end nogensinde før. Fordi jeg tror på det, jeg laver, og fordi jeg vil det.”

UUNIT
Mathias Bøgvad

Folk har reageret positivt på UUNIT, som på meget korttid er gået fra at være to medlemmer til de nuværende 17. Og selvom UUNIT er primært baseret i København, har det kreative netværk spredt sig ud over Danmark og Europa, med medlemmer bosat på Fyn, Nordsjælland og en enkelt i Bruxelles.

“Vi har fået et hype, som vi ikke regnede med,” siger Santana om reaktionen udefra.

“Vi har fået henvendelser fra flere steder, hvilket er ret vildt, da vi havde første generalforsamling allerede tilbage i februar. Og første udstilling nu. Det hele er gået ret hurtigt. Der er endda piger der skriver til Rieper-Holm på Tinder, og spørger, om det er ham fra UUNIT.”

UUNIT
Malthe Rieper-Holm

Et blåstempel på kreativ kvalitet

Malthe Behr Og Malthe Rieper-Holm startede UUNIT sammen i en lejlighed i Indre By, efteråret 2016.   

“Lejligheden tilhører en Jazzmusiker. Den lå overfor Floss, på Larsbjørnsstræde i København. En gruppe af vores venner lånte lejligheden i en efterårsferie, og Behr og jeg endte med at blive der, da vi ikke havde et arbejde som de andre. I lejligheden brainstormede vi, og grundideen var, at UUNIT skulle blive kæmpestort,” fortæller Rieper-Holm, og fortsætter: “Vi havde en vision om en kæmpe lagerbygning, med kunst over det hele. Så det gik hurtigt op for os, at hvis det skulle blive til virkelighed, så skulle vi skaffe os et CVR-nummer, et inco-kort, og alt hvad der hører til at være et firma.”

Planen for UUNIT´s fremtid er, at fællesskabet skal vokse endnu mere.

“Vi har allerede nu folk, som ønsker at være en del af UUNIT, til samtaler,” Fortæller Santana. “Vores vision er, at samle endnu flere dygtige unge mennesker under fanen UUNIT. Ikke kun billedkunstnere, eller fotografer, men også forfattere og lyrikere. Det vigtigste for at være medlem af UUNIT er, at du laver noget du brænder for, og som du er passioneret om.”

Behr uddyber: “Allerede nu har vi en force af talentfulde mennesker, der kan næsten alt. Hvis du har brug for en layouter, har vi et medlem der er pisse dygtig til det. Vi har medlemmer der er geniale til events. Fotografer der skyder fantastiske billeder. Ideen er, at UUNIT bliver et blåstempel for kreativ kvalitet. Og som vi startede med at sige, ja, vi har måske lidt storhedsvanvid. Men du kan jo tænke på os som den kunstneriske version af Nik og Jay.”

“UUNIT bliver et blåstempel for kreativ kvalitet. Og som vi startede med at sige, ja, vi har måske lidt storhedsvanvid. Men du kan jo tænke på os som den kunstneriske version af Nik og Jay.””

Hvis du vil feste med UUNIT, så holder de fest i Osramhuset på Nørrebro den 18. august og alle er velkomne. Der vil blandt andet være liveoptrædener af Manila og Barselona.

UUNIT kan følges på instagram under @UUNIT

LÆS FLERE ARTIKLER AF EMMA HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

Født på Bornholm, med rødder på Nørrebro. Jeg er forelsket i Københavns uendelige sommernatter, i samosas på Nørrebro og i badeture en tidlig morgen i havnen. Efter flere år i Sydamerika er jeg hjemvendt til byernes by, København, og jeg håber, at du bliver lige så forelsket i hende som jeg, igennem mit skriveri. Primært musikskribent, der gerne også leger lidt på kunst og kultur redaktionen.