Postkort fra garagen

PIRPA er et udstillingsrum gemt i en aflagt garage på Grønttorvet i Valby. VINKs kunstskribent var forbi til deres udstilling ”GARAGE” og sender her et postkort derfra.

PIRPA
Alle billeder // Tina Schütz Jepsen
PIRPA
PIRPA
PIRPA

Det er lørdag, det er gråvejr, og det pisser ned, den oktoberdag jeg cykler ud til Grønttorvet i Valby. Efter et par minutters søgen finder jeg PIRPA i forlængelse af et udstillingsvindue, der fremviser tegninger af fremtidens fancy boliger, som skal ligge på samme grund, som Københavns grønt- og blomsterhandlere har haft daglig gang i flere år.

PIRPA er et udstillingsrum i en aflagt garage, gemt bag tykke plastikforhæng. Denne lørdag er rummet udsmykket med billedkunstneren Toni Larsens udstilling ”GARAGE”, som fire øvrige kunstnere har bidraget til. Men selvom PIRPA er et udstillingssted, opleves udstillingen nærmest som site specific, hvor rummet indgår på lige fod med værkerne.

Et par høretelefoner hænger over en lille træbænk i garagens bagerste, højre hjørne. Jeg sætter mig og tager dem på, men eftersom der ingen lyd kommer, læser jeg i stedet Henriette Houths digte fra de tre sammenklipsede papirer, der ligger ved siden af.

”Den gamle håndplæneklipper, kunne jeg konstatere, stod, hvor den altid havde stået, i det inderste hjørne af garagen stadig med græsset fra de sidste slåninger klæbende til klinger og hjul.”

Jeg husker carporten fra mit barndomshjem, hvor kaninbure var forenet med rulleskøjter, et køleskab og haveredskaber. Elementerne i garagen på Grønttorvet fremstår lige så fragmenterede. Paw, paw! Fra loftet i midten hænger Helle Frøsigs gigantiske kagerulle til forveksling med en boksepude. Sarte pastelfarver lyser op langs væggen i from af Eva Öhrlings indiske gadeskilte, jeg ikke kan læse. Den gule væginstallation spiller tetris med murstenene. Overfor hænger træsnit af det gamle Grønttorv i rammer. De bliver til skygger ovenpå de seneste avisers rubrikker, der har samme størrelse som tændstikæsker – ”Grillsæsonen er i gang!”

Selvom jeg ved, at værkerne er kurateret, får jeg fornemmelsen af, at de er forladte genstande, der aldrig gjorde sig fortjent til deres egen plads. I livet, i huset, i garagen. De klamrer sig til væggen, mens den tomme midte vidner om, at garagen i virkeligheden blev opført til at skjule en benzinforbrændende kasse. Forbrugskassen, forbrugerfesten. Hurra! Garagerock, garagemarked, garage.

Alt det, du ikke orker smide ud. Alt det, der larmer og svier for meget i øjnene til at stå i dagligstuen. Alle de hemmeligheder, du ikke tør afsløre. De kan sagtens klemmes ind i garagen.

/Tina Schütz Jepsen

Hvad: ”Garage” udstilling af Toni Larsen, med værker af Helle Frøsig, Lone Arendal, Eva Öhrling og Henriette Houth

Hvor: Grønttorvet 22, 2500 Valby

Hvornår: Udstillingen er lukket, men PIRPA har udstillinger året rundt. Åbent torsdag-fredag kl. 13:00-17:00, og lørdag kl. 11:00-15:00. Læs mere om PIRPA her.

Mønt: Gratis

LÆS FLERE ARTIKLER AF TINA HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

Kunstskribent og Cand.mag. i Moderne Kultur og kulturformidling