Kunst ved havnekajen

Langs, ved og i Københavns havn findes mange kunstværker, som hver især har det til fælles, at de er stedsspecifikke og får en særlig betydning i kraft af deres interaktion med havnekajen. I denne guide vil kunstredaktionen præsentere dig for fire meget forskellige kunstværker ved havnen, som alle eksisterer med vandet som tætteste nabo.

kunstværker ved havnen
“Huset med de blå øjne” er ét af vores kunstværker ved havnen //Foto: Marie Djernes Brostrøm

”Huset med de blå øjne” AP Møller Mærsk domicil @ved Esplanaden 50/Nordre Toldbod 2

Et stenkast fra Amalienborg og med udsigt til Søværnets Officersskole ligger Mærsks gamle domicil og spejder ud over havnen med sine hundredvis af klare blå øjne. Den store kontorbygning blev bygget af erhvervsarkitekten Ole Hagen, som blandt andet er kendt for Codanhus og den vertikale landsby Domus Vista på Frederiksberg. Bygningen er et klassisk 70’er-byggeri i beton, hvilket også skabte stor debat i 1979, da huset stod færdigt, og man ikke mente, at bygningen levede op til sine æstetiske og udtryksfulde naboer. Huset fik sit kaldenavn ”Huset med de blå øjne” på grund af de blåtonede vinduer, som spejler sig i vandet og refererer til børnebogen Mis med de blå øjne. En fantastisk fortælling om at være anderledes og være en blåøjet mis, som ikke bliver accepteret af de andre guløjede katte – en problematik som ”Huset med de blå øjne” måske kan nikke genkendende til?

Opleves bedst: Fra en kanalrundfart

/Marie Djernes Brostrøm

kunstværker ved havnen
“Full Length” er ét af vores kunstværker ved havnen//Foto: Marianne Bluhme Antonsen

Full Length bronze skulptur @Pladsen i Havnegade.

Mellem Inderhavsbroen og The Standard ligger som en kontrast til den lyse plads Kirsten Ortweds non-figurative bronzeskulptur tungt og massivt i sin fulde længde. Værket Full Length drager opmærksomheden til sig fra folkemængderne, der især om sommeren strømmer fra Inderhavsbroen, Nyhavn og Havnegade. Trods sit hårde materiale har Kirsten Ortwed formået at skabe et organisk og blødt udtryk, som fører tankerne hen på skoven og nedfaldne træstammer. Kirsten Ortweds idé var, at temaerne nedbrydning og opbygning begge skulle være repræsenteret og ligestillet i værkets udtryk. Netop derfor giver det rigtig god mening, at værket er placeret ved havnen, der om nogen steder er foranderlig, i en mikstur af dekonstruering, rekonstruering og konstruering. Full Length inviterer både til barnlig leg, men kan også fungere som et hvilested, hvorfra du blandt andet kan nyde udsigten til Krøyers Plads – et bud på en 300 år gammel lagerbygning, genopfundet og designet af COBE arkitekter.

Opleves bedst: Tæt på idet du både kan nyde skulpturens æstetik, men den indbyder også til et hvil, hvor du kan stoppe op et øjeblik og nyde udsigten over resten af havnen.

/Marianne Bluhme Antonsen

“Den lille havfrue” er ét af vores kunstværker ved havnen // Foto: Marie Svart

 Den Lille Havfrue @Bredden ved Langelinie

På bredden ved Langelinie sidder en af Danmarks mest kendte og omtalte damer; Den Lille Havfrue. Hver dag byder hun talrige turister velkommen til vores by som den perfekte værtinde. Hun er efterhånden en dame op i alderen og fylder i år den 23. august 105 stærke år. Hun har stået model til en del, hun er både blevet badet i maling, halshugget adskillige gange og en enkelt gang har hun mistet en arm. Men Den Lille Havfrue er ikke lige sådan til at vælte af stenen. Hun sidder stadig, som hun har gjort siden 1913, med oprejst pande, som en af Københavns mest omtalte og kendte vartegn. Mens kameraerne fra hendes mange beundrere klikker om kap med bølgerne, der slår mod bredden, har hun et roligt og længselsfuldt blik mod havet. Hvad tænker hun på? Hendes udtryk er helt specielt, og man kan næsten fornemme, at hun ved noget, som ingen af os, der kigger på hende, ved. Noget om en verden og en tid, helt fjern fra vores.

Opleves bedst: Om formiddagen, hvor der ikke er så mange mennesker.

/Marie Svart

“Copenhagen Islands ” er ét af vores kunstværker ved havnen //Foto: Airflix.dk

Copenhagen Islands @Sydhavnen

Ejer du en båd, eller er du heftig bruger af GoBoats, har du adgang til et helt særligt og ubefolket rum midt i Københavns havn. Med projektet Copenhagen Islands skaber design og produktionsvirksomheden Fostrot helt nye muligheder for at færdes på vandet. Copenhagen Islands er en håndfuld mobile øer konstrueret som platforme i træ, der kan flyttes rundt i havnen og som er åbne for fri afbenyttelse. Allerede nu kan du besøge CPH-Ø1 og nyde stilheden på vandet kun i selskab af et lindetræ, som er plantet i øens center. I øjeblikket lægger øen til ved slusen i Sydhavnen, men i løbet af foråret vil den få en ny placering nær Trekroner fort. Fokstrot planlægger at opføre flere øer i løbet af de næste år. Her vil vandoverfladen blandt andet skulle bære en flydende sauna, en sail-in cafe og en flydende have. Ideen er, at de individuelle øer kan sammensættes og danne ramme for events og offentlige arrangementer, der fører københavnerne ud på dybt vand. Copenhagen Islands er udviklet og bygget af arkitekterne Magnus Maarbjerg fra Fokstrot og Marshall Blecher. Med hjælp fra Statens Kunstfond, Sitas, Slusens bådebyggeri og Syddjurs savværk.

Opleves bedst: Fra øen

/Tina Schütz Jepsen

Pssst – du kan få endnu flere historier fra københavns havn til VINKs havnearrangement VINKel #3 // Kultur i havnerammer. Læs mere her.

LÆS FLERE ARTIKLER AF MARIE HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

Kunstredaktør på VINK og bachelorstuderende på RUC