VORES STEDER: LANDEMÆRKET

Corona-virussen ændrer vores mønstre, vores rytmer og vores faste mødesteder. Kreativitet er blevet nøgleordet, og jeg opfordrer i denne udgave af VORES STEDER til at bemærke den opfindsomhed, vores bylandskab er præget af.

ET IKKE-STED

Indre By er lagt i bero. En søvnig tåge har forplantet sig i de smalle gader, og det virker som om liv, turisme og shoppelystne mennesker hører en fjern fortid til. Her hersker kun stilhed og ro, en tilstand Indre By ellers ikke kender noget til. Kultorvet summer ikke, varevognene fylder ikke, og bydelens internationale sproglandskab er forstummet. Tilbage står et nøgent København K, afklædt sin kommercielle uniform. Larmen fra byen er blevet erstattet af lyden fra kirkeklokker, som pludselig kan høres fra nær og fjern. Lyde, som får lov at dominere, og som minder den lyttende om Københavns historiske baggrund. Man næsten opfordres af disse klokker til at bøje i nakken og se mod himlen, hvor de smukke bygningsværker, som før druknede i udsalgskompagnier, gadesælgere og liv, nu stolte viser sig for beskueren. Indre Bys velkendte rytme er blevet forstyrret – og frem træder en blottet og sandfærdig bydel.

Landemærket
// Foto: Ida Marie Meyer

Foran Netto ved Landemærket befinder der sig en gruppe drenge, som mødes i tide og utide for at skate. Stedet opfordrer ikke umiddelbart til kickflips. Her er ingen ramper eller hop, men dette faktum skræmmer ikke drengene væk. De har fundet sig et såkaldt ikke-sted eller non-place, en lokation, som for den fremmede fremstår ubetydelig og stum, men som for drengene er et fast mødested. Jeg har aldrig før lagt opmærksomme øjne på dette sted, men nu tårner det sig op og bryder behændigt byens omfattende tavshed ved lyden af skaterhjul mod flade brosten.

Denne lokation, som førhen har været gennemsigtig og ellers ubemærket for mig, har nu fået lov til at indtage sin, muligvis, retmæssige plads som en bestandig og medskabende del af byens rytme.

Jeg håber, at du vil blive inspireret af min egen utilsigtede genopdagelse af blot ét af byens mange rum. Måske er det dig, der ser på Københavns ikke-steder med helt nye øjne, næste gang du er ude? God fornøjelse!
// Ida Marie

Hvor: Hvor som helst – her: Landemærket, 1119 København K
Hvornår: Når som helst
Hvorfor: Fordi byen stadigvæk er ukendt territorium, selv for en garvet københavner.
Mønt: Kvit og frit

LÆS FLERE ARTIKLER AF IDA MARIE HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer