Hent din mulepose og gå en tur ned ad Jægersborggade. Det er svært ikke at forelske sig i denne lille del af Nørrebro, hvor butikkerne er personlige, og folk er smukke. Her er hvert besøg en ny oplevelse: spis nitrogenis, forstør din plantesamling eller bare nyd den gade, som hele tiden ændrer sig, men alligevel forbliver sig selv.

Det er efterhånden en del år siden, at min storesøster flyttede fra Odense til København. Hun havde fundet en lejlighed på Nørrebro, hvor hun skulle flytte ind med en veninde. Jeg var omkring fjorten år dengang, og selvom jeg havde været i København et par gange, var det mest Strøget i Indre by, at jeg ordentligt havde stiftet bekendtskab med. Da jeg tog fra Fyn til Sjælland for at besøge min søster for første gang, føltes det derfor som om, at jeg fik lov til at se København bag de kulisser, der var stillet op for at holde turisterne samlet. Det København, jeg nu så, var ikke fyldt med souvenirbutikker og guidede ture, det føltes derimod som det ægte København, der blev åbnet for mig. Et København fyldt med kaos og hverdagens trivialiteter, hvor mennesker lever deres liv. Min søster ville have, at vi skulle gå langs den gade, som går parallelt med hendes, og hun gav indtrykket af, at det var en gade, der absolut var værd at se. Den gade var Jægersborggade, og hun havde 100 procent ret.
Det var første gang, jeg oplevede et sted som Jægersborggade, hvor folk virkede til at være bare lidt smukkere end normalt, og hvor butikkerne var unikke og personlige samtidig med, at det lignede, at Instagram havde materialiseret sig til bagere og genbrugsbutikker. Her stod blomsterhandlere, antikvariater og bæredygtige restauranter op ad hinanden. Jeg købte gamle bøger og flotte brugte kjoler, mens jeg betragtede de smukke nørrebroboere fylde deres muleposer med kaktusser, økologisk gurkemeje og moderigtige smykker. Vi drak kaffe fra Meyers, hvor duften af surdejsbrød fløj ud af ovnene i baglokalet, og vi spiste håndlavede karameller fra Karamelleriet, hvor man kunne følge produktionen i deres karamelkogeri. Aldrig igen kunne jeg vende tilbage til Strøgets China Box og belgiske vafler.
//Foto: Sara Rejaye Gryesten
Nu bor jeg selv i København, og jeg har været heldig nok til at kunne flytte til Nørrebro. Mens min søster bor på Jægersborggades ene parallelgade, bor jeg nu på den anden, så når vi mødes, går vi ofte tur ned ad Jægersborggade, som vi gjorde første gang, jeg besøgte hende. Ligesom min søster og jeg har Jægersborggade ændret sig, men er stadig den samme. Gamle butikker er lukket, og nye er åbnet op. Meyers og Karamelleriet er der stadig, men Antikvariatet og flere genbrugsbutikker er lukket. Til gengæld kan man nu få nitrogenis og købe udstyr til at gro sine egne østershatte.
Efter jeg flyttede til København, opdagede jeg hurtigt, at der selvfølgelig er meget mere at se end Nørrebro og Jægersborggade, og jeg blev glad for mange forskellige dele af den her underligt flersidige by, hvor der er plads til både Christiana og Illums Bolighus. Men Jægersborggade bliver ved med at have en vigtig plads i mig som min allerførste Københavnerforelskelse. Jægersborggade forandrer sig konstant, og nye mærkværdige butikker bliver ved med at åbne, så der hele tiden er mulighed for nye opdagelser. Derfor er det svært at blive træt af Jægersborggade – jeg bliver det muligvis aldrig.
Hvor: Jægersborggade, 2200 København N
Hvornår: De fleste butikker har åbent fra 10:00-17:00, men Jægersborggade er også sjov efter lukketid
Hvorfor: Fordi hver gang du går ned ad Jægersborggade, er det en ny oplevelse
Mønt: Gratis
LÆS FLERE ARTIKLER AF SARA HÉR