I Parkens baghave kilet ind mellem Østerbrogade og Øster Allé ligger Brumleby. Danmarks første sociale boligbyggeri, hvor det afgørende var beboernes sundhed og trivsel.

Solskinsgule facader, afslappet livsnyder-atmosfære og kælne katte. Det opsummerer Østerbros Brumleby for mig. Kvarteret emmer af charme og forestillingen om det simple liv. Her er højt til loftet og kig til himlen, og det er som om tiden går lidt langsommere. Udenfor hænger vasketøjet til tørre, børnene leger på de åbne græsarealer, og om sommeren hygger de ældre sig med rødvin under træerne. Brumleby er noget helt for sig.

Historien bag den lille gule enklave er mindst lige så særlig: I 1853 blev København ramt af en koleraepidemi, der kostede omkring 5.000 mennesker livet. På initiativ af Lægeforeningen med lægen Emil Hornemann i spidsen blev der bygget en række boliger uden for voldene til ubemidlede familier. Her var der lys og luft mellem husene, så en ny epidemi havde sværere ved at sprede sig. Beliggenheden ude på fælleden, hvor brummende køer gik på græs, gav hurtigt Lægeforeningens Boliger tilnavnet Brumleby. Beboerne kom især fra arbejderklassen, og Brumleby var en hel by for sig med børnehave, forsamlingslokale, sløjdværksted og badeanstalt. Da blokkene stod færdige i 1870’erne, var der 538 lejligheder. Toilet og bad deltes man om, og der boede fem gange så mange mennesker som i dag.

Måske er det mindelserne fra fortiden, måske er det duften fra rosenbuskene, eller måske er det kontrasten til livet uden for på Østerbrogade – uanset hvad, får jeg lyst til at gå lidt langsommere og trække vejret lidt dybere, når jeg bevæger mig rundt mellem de gule facader og grønne haver.

Hvor: Brumleby, 2100 København Ø
Hvornår: Når du trænger til frisk luft i lungerne eller længes efter at nusse en kat bag ørerne.
Hvorfor: For at trække tempoet ud af hverdagen og blive mindet om det simple liv.
Mønt: Gratis
LÆS FLERE ARTIKLER AF JULIE HÉR