
Midt i Nyhavn mellem selfie-tagende par og blinkende neonskilte ligger Bådteatret. En lille gangbro af træ skaber overgangen fra brostenene og de pudsede facader til den gamle båd. Når man træder ombord, bliver man mødt af store ankre, sejlgarn og redningskranse. På en varm sommerdag kan man sidde på skibsdækket og mærke solens stråler og lytte til vandet, der stille skvulper, mens man nyder en kold øl. Her i efterårskulden er det dog lagt mere øde hen, og man ledes hurtigere ned i bådens indre.
Bådteatret blev skabt i 1970’erne ud fra et svensk eksempel. Hver sommer var der et teaterskib, der sejlede rundt i Sveriges skærgård, og om vinteren lagde det til kaj midt i Stockholm. Det inspirerede en gruppe arkitektstuderende og teaterfolk, som i 1972 købte en båd af DFDS. Det efterfølgende forår havde teatret premiere på sin første forestilling, Den mekaniske dukkes forvandling.

Inde i båden bliver jeg mødt af et dunkelt rum uden vinduer, hvor det første, jeg får øje på, er en bar. Der står kopper, en elkedel er sat til omme bag ved baren, og midt på gulvet står en støvsuger. De kreative sjæle på teatret har snart premiere på deres næste egenproduktion: Jernring. Derfor er baren i øjeblikket et arbejdsrum. Om blot et par dage bliver den forvandlet til en lille foyer, der skal tage godt imod de forventningsfulde teatergængere. Inde i teatersalens mørke går en af teatrets teknikere og gør scenen klar.

Allerede i 1972 da det hele startede, blev byggestenene til Bådteatrets nuværende profil lagt. Når de på teatret laver egenproduktioner, er det altid under genren ”dukke- og animationsteater for voksne”. De opsøger kontrasterne og kombinerer klassiske og filosofiske tekster med det legende univers, som dukketeater kan skabe. Bådteatret har en stærk vision. De vil gerne udfordre publikum til at gå i dybden i stedet for at lade sig blænde af overfladen. På teatrets scene giver de også plads til gæstespil, som enten ligesom dem selv arbejder med dukker, eller som på anden vis ønsker at undersøge teaterbegrebet.
Bådteatret har også sin egen ubåd. Når de ikke selv laver produktioner eller har besøg af andre forestillinger, bliver Bådteatrets scene stillet til rådighed for andre scenekunstnere. Alt lige fra teaterkoncerter til kabareter og poesioplæsninger bliver budt velkommen på scenen. Helga Rosenfelt-Olsen og Tora Balslev Jespersen, som står bag Ubåden, ser selv projektet som et sted, hvor man kan lege med teaterformatet, og hvor kunstnerne skal have plads til at udfordre sig selv.
Tanken bag det undersøiske projekt er at udvikle scenekunsten og give nye kunstnere en chance for at etablere sig i teaterbranchen.

Hvor: Bådteatret ligger til kaj midt i Nyhavn med udsigt til Havfruen
Hvornår: Fra den 26. oktober til den 5. november mens Jernring opføres og ellers, når der spilles forestillinger. Find forestillingsoversigten her: http://www.baadteatret.dk/forestillinger-paa-baadteatret/
Hvorfor: Hvis du vil se en anderledes teateroplevelse i hyggelige og maritime rammer.
Mønt: Unge under 25 år: 70 kroner, voksne: 140 kroner. Billetprisen på Ubådens forestillinger svinger mellem 50-95 kroner.
LÆS FLERE ARTIKLER AF NATALIE HÉR