Hyldest til inderhavnsbroen

//Foto: Sonja Morell Lundorff

 

VORES STEDER: København er fuld af broer, nye som gamle. Alligevel er der ingen som dig. Et ønskebarn og et sort får på én og samme tid. Allerede i 2011 blev du undfanget efter mange års romantiske forestillinger om, hvordan du en dag skulle forene Nyhavn og Christianshavn; et turistmekka og et arbejderkvarter.

 

Det skulle vise sig, at det ikke var helt så let at bygge broer, som man naivt havde forestillet sig. Allerede fra starten var der tydelige kommunikationsfejl. Nyhavn-siden hældte mod Knippelsbro, mens Christianshavn-siden søgte ud mod Øresund. To bydele med hver sin historie, begge for stædige til at give sig. I flere år stod de to sider uforenelige i Dubai-lignende tilstande. Mange tvivlede på, om du nogensinde ville blive klar til rejsegilde. Først da turisterne på kanalrundfarten begyndte at sætte spørgsmålstegn ved de to halve broer, blev det tydeligt, at der måtte gøres noget. Forskellige som de var, så må måtte de to bydele forenes.

 

Det blev et langt og sejt træk, men som ønskebarn kunne du slippe af sted med det meste. Du var et fænomen, allerede inden du blev født, og på din egen skæve facon fik du vendt opmærksomheden til noget positivt. Kært barn har mange navne, siger man. Du kaldes kyssebroen af de kærlige og den skæve bro af de skæve. Og måske er det hele kærligt ment. For nu, efter 2 års virke, er du både befolket og beundret.

 

Du er langt fra veludført ingeniørarbejde, men du fungerer – endda bedre end forventet. Hver dag passerer 16.000 mennesker på gåben og cykel. Tilsyneladende er mange cyklister villige til at bevæge sig ud i de farlige hårnålesving, som du byder dem. Derudover har du helt sikkert fået en del mere omtale, både i Danmark og udlandet, end dine københavnske storebroer. Hvem ved, måske formår du endda at overbevise de kanalrundfarende turister om, at du blot er endnu et stykke moderne dansk design, som du stråler der ved siden af operahuset.

 

Der er ingen tvivl om, at du er blomstret op siden din fødsel i 2016. Du er blevet limet og lappet og rettet til, og jeg er sikker på, at alle disse udfordringer har givet dig skridsikre cykelstier og rustet dig til et langt liv som bro. Du skal vide, at det at være bro er et yderst vigtigt erhverv. Uden dig havde de slingrende, kamera-knipsende menneskegrupper på orange lejecykler sikkert aldrig set Refshaleøen og smagt street food fra alle andre verdens lande midt i København. Ligesom at Christianitterne aldrig havde forladt deres magelige osteklokke af mangfoldighed. Nok har du fejl, men måske du med din charme alligevel kan overbevise dine beskuere om, at det stadig kan betale sig at bygge broer i en verden af mure.

 

Hvor: Inderhavnsbroen

Hvornår: Altid

Hvorfor: Fordi der også skal være plads til de skæve broer.

Mønt: Gratis

 

Skriv en kommentar

kommentarer

Skrivelysten religionsstuderende på udkig efter de gode fortællinger - her på VINK fortalt igennem al slags scenekunst.