Vores (bade)steder

Sommeren er unægtelig over os. Det er de færreste græsarealer i byen, der stadig er grønne og størstedelen ligner til forveksling en savanne i Kenya. Sankt Hans aften forbød os at tænde et bål på fædrenes gravhøje af fare for at brænde hele København ned til grunden. Derudover gør temperaturen i byen det umuligt at cykle fra Nørrebro til Vesterbro uden til sidst at være badet i sved. Men vi må og skal ikke brokke os over vejret og det gør jeg skam heller ikke. Jeg elsker solens stråler ligeså højt som jeg elsker, at de fleste all-inclusive rejseselskaber nu sælger afbudsrejser til de sydlige lande billigere end en DSB billet til Aalborg. Ingen danskere gider all-you-can-eat buffet på et Spies hotel på Mallorca, når de kan sidde i et sommerhus ved Sejerøbugten og spise nye danske kartofler. Dog er det ikke alle, der kan sidde og stege i en liggestol. For dem af jer, der stadig befinder sig i byen, har jeg her lavet en lille guide til tre af mine yndlings – ikke så kendte – badesteder i byen.

Badesteder i København
Nej, det er ikke rivieraen på Malaga, men den nyetablerede strand på Nokken. //Foto: Alexander Hjorth Jespersen

Badesteder i København
Vores badesteder //Foto: Alexander Hjorth Jespersen

Nokken badestrand på Islands Brygge

De fleste tror, at jeg har set et fatamorgana, når jeg beretter om stranden på Nokken. Fem minutters kørsel fra bryggebroen og du befinder dig på en ægte sandstrand, klemt inde mellem toptunede nybyggede luksuslejligheder. Et bassin af en art, der skaber bade- og svømmemuligheder. Det minder om en sø, men er det ikke. Der er en forbindelse til havnen, hvilket gør, at man ikke frygter en tilstand lig badesøen på Roskilde Festival. Vandet strømmer ind og vandet strømmer ud. En promenade med caféer af forskellig art pryder stedet og giver det en sydlandsk vibe. I den ene ende af stranden er vandet lavt til dem med badebleer og svømmevinger, mens den anden er dyb til os der gerne vil crawle og øve hovedspring. Ikke så mange har opdaget stedet, hvilket gør det muligt for dig altid at få en plads. Man ligger ikke klistret op af fremmede mennesker som på Svanemøllen. Man kan faktisk ligge i fred og (nogenlunde) ro. Savner du varmt sand under dine fødder, så tag en tur på Nokken. En stor anbefaling herfra.

Sted: Nokken strand, Islands Brygge (der findes ikke et nummer, men du cykler til højre efter bryggebroen og fortsætter indtil du ser stranden. Spørg nogen om nødvendigt).

Fotografen fangede lige én af de vante svømmere i et perfekt hovedspring. //Foto: Alexander Hjorth Pedersen

Den ukendte badebro på Havneholmen

Denne bro er min favorit. Jeg elsker skam også sand i kombination med vand, men broen her egner sig, i alt sin enkelthed, perfekt til mit temperament. Den ligger til højre, når du cykler væk fra Fisketorvet af cykelslangen. Nogle blærerøvslignende elleve millioner dyre lejligheder er bygget, så de strækker sig ud over havnen og imellem dem ligger badebroerne. Den første synlige badebro er allerede kendt blandt mange. Men cykler man videre næsten så langt man kan komme ned af vejen bag lejlighederne, gemmer der sig to badebroer, som ikke mange har opdaget endnu. Her kan du, i modsætning til broen på Bryggen ovre på den anden side, bevæge dig op af vandet uden at blive overbegloet. Folk passer sig selv, alt imens de arbejder på at opretholde en tan. Forleden fik jeg selskab af Dennis Knudsen og hans mops Lady. Det overrasker mig ikke det mindste, at han holder til i disse lejligheder. Jeg mener bestemt også at huske, at Remee har boet her. Begge af de to herrer mangler ikke penge på kontoen og det afspejler stedet så sandelig også. Der er speedbåde lagt til ved broen og længere nede kan man skue op til flere husbåde – måske én af dem er Blachmanns? Jeg er bekendt med, at jeg namedropper enormt mange kendisser nu. Det er med fuldt overlæg og med henblik på, at lokke dig hertil. Havneholmen er det perfekte sted at få kølet kroppen ned, hvis man lige har lidt travlt, men er ved at koge over. Undgå at tage stien ned, men spring direkte i vandet. Har du tid, kan du efterfølgende slikke sol på den varme træbro.

Man deler ofte ikke broen med så mange mennesker og det er, for undertegnede, klart at foretrække. //Foto: Alexander Hjorth Jespersen

Sted: Havneholmen, længst nede imellem de hvide lejligheder.

Strandene bag staden

Bag ved Christiania ligger Refshalevej. Den er nærmest uendelig lang, men ikke desto mindre besøget værd. Forrige år cyklede jeg i hvad der føltes som flere timer ud bag Staden for at bade. Min ven Bjørn talte varmt om en bestemt badebro, der lå ved Christianias voldgrav, og imens vi cyklede blev han ved med at sige, at nu måtte den snart være der. Jeg var lige ved at give op, men så var den der. En lille træbro ude i vandet. Her var ingen mennesker og det var et oplagt badested. Jeg tog min bikini på i takt med, at han tog alt tøjet af. Jeg tænkte bare ”fedt, vi kender ikke hinanden så godt, men igen, fedt”. Et minut efter kom der flere mennesker til. De tog alle sammen deres tøj af og jeg stod i badetøj og følte mig ikke som en del af festen. Det skal siges, at jeg elsker nøgenbadning, så det tog mig ikke to sekunder, så var den bikini pakket ned. Det er godt at være opmærksom på at, fordi det er en voldgrav, kan man opleve pludselige iskolde understrømme. Efter episoden forrige år har jeg besøgt broen et par gange samt andre små strande på Refshalevej. Jeg har set folk med og uden badetøj og er overbevist om, at hvad end du foretrækker, er du velkommen.

Sted: Små badestrande- og broer bag Christiania, Refshalevej.

Badesteder i København
Dagens svømmetur er veloverstået. //Foto: Alexander Hjorth Jespersen

LÆS FLERE ARTIKLER AF INGRID HÉR ELLER OPDAG FLERE AF VORES STEDER

Skriv en kommentar

kommentarer