ESROM KROEN

anna-t-huynh-esrom-kroen

ESROM KROEN //Foto: Anna T. Huynh

 

En storby som København rummer mange typer, mennesker i alle aldre, størrelser og med forskellige baggrunde. Og lige ved den Røde Plads på Nørrebro ligger der en fantastisk lille kro, der har plads til dem alle.

For lidt over et år siden flyttede jeg hjemmefra. Fra det lille konservative reservat i Gentofte, til det mere mangfoldige fuglekvarter i Nordvest. Fra en treetagers villa til en treværelses lejlighed, som jeg skulle dele med to af mine venner. Pladsen var trang, og forandringen stor, men det betød ikke noget fra os, for denne her lejlighed var vores sted, og selvrealiseringen var i fuldt sving.

Men før realiseringen kunne anses som værende færdig, manglede vi et samlingspunkt uden for lejligheden. Vores Central Perk eller vores McLarens Pub. Vi manglede et stamsted. Og der måtte gå et stykke tid med megen møven og prøven, men til sidst fandt vi det i Esrom Kroen.

Udefra ser det ikke ud af meget. En graffitibelagt mur, en mørk dør, der sidder i en væg, hvor der ikke er plads til meget andet. Og et rødt skilt, hvor der står “Esrom Kroen”

Esrom ligger selvfølgelig på Esromgade, hvor gaden har sit navn fra melder historien intet om, men den ligger bogstaveligt talt kun et stenkast fra Den Røde Plads. Det kan alligevel være svært at finde, da gaden er presset ind mellem Den Grønne Sti og Nørrebrogade. Selv hvis du ser ned ad gaden, så kan det være svært at spotte den lille mørke kro. Man kan derfor roligt sige, at Esrom Kro er en lille perle gemt væk i gadernes labyrint, men det er en hemmelighed, som bliver mellem os.

Det kan være svært at sige, hvad der er det første, du lægger mærke til, når du træder ind ad døren. For nogle vil det måske være synet af cigaretrøgen, der ligger som en svag tåge i lokalet. Men du må for guds skyld ikke lade det afskrække dig – det er en del af charmen ved at være på kro.

Hvad du nok ikke lægger mærke til med det samme, og som måske endda vil overraske dig, hvis du er typen, som bedømmer bogen på dens omslag, er drinkskortet. Det er den eneste kro, jeg kender, som rent faktisk har et drinkskort, men hvad der er endnu mere dejligt er, at det rent faktisk er godt. Rigtig godt endda. Alt fra Dark ’N Stormy til en Moscow Mule, som giver et godt spark i grinebideren. Selv noget så simpelt som en Gin and Tonic laver Esrom til perfektion!

Deres ølkort er ligeledes spændende læsning for dem, der interesserer sig for dét. Der er selvfølgelig klassikeren over alle klassikere: Tuborg Classic og en simpel grøn Tuborg. Men skulle du have lyst til at udfordre dine ølvaner en smule, så prøv Mors Stout, som er en lækker, mørk øl fra Refsvindinge bryggeriet.

Esrom Kro er intet mere, end hvad den prøver at være. Uprætentiøs i sit væsen, men alligevel prøver den lidt mere end de andre. Der er god gammeldags krostemning i en moderne kontekst. Og det er derfor, at undertegnede og venner for længst har bestemt Esrom til at være vores stambar. Det gjorde vi, fordi vi her fandt præcis, hvad vi søgte, uden at vide, at vi nogensinde havde ledt efter det. En brun bodega, hvor man kan nyde en Camel og skylle den ned med en førsteklasses Gin & Tonic, mens der kører Bob Dylan eller The Doors over anlægget.

Men til sidst skal det lige siges, at siddepladserne er begrænsede, og eftersom der ikke er nogen, der gider at stå op og drikke, så må I meget gerne holde jer væk.

Esrom kroen kan rumme alt og alle – men hold dig væk, for den er kun for mig!

/Erik Thøgersen

Hvor: Esromgade 4B, 2200 Nørrebro.

Hvornår: Man-ons: 17:00-00:00, tors: 17:00-01:00, fre-lør: 16:00-01:00.

Hvorfor: Fordi det er byens bedste bodega, og hvem vil ikke gerne drikke sin øl der?

Mønt: Øl fra en 20er, drinks fra 60 og alt derimellem.

Madglad 22 årig knægt, der modvilligt falder under betegnelsen "foodie". Holder primært til på Nørrebro, men kan lokkes udenfor, hvis der er michelinstjerner nok. Arbejder til daglig som café-medarbejder/barista på kaffebar i indre by. Spiller desuden fed spade i det danske undergrundsband "Lød"