Langbordsstemning med dybereliggende visioner

INDTRYK: Tag med til Nørreallé på Nørrebro, hvor Send Flere Krydderier holder til. Deres visioner er mange, men fælles for dem alle er kvinder, kogekunst og merværdi.

Fyldte langborde til tirsdagsmadklub / Foto: Karin Skaarup

Når vi træder ind i Send Flere Krydderiers spiseri, mødes vi af bølgende rislamper og indbydende langborde. Væggene er broderet med fortællende billeder, som vidner om både livets lyksalig- og ubarmhjertighed. Langs vinduerne er der plads til mindre selskaber, og bagerst i spiseriet er der plads til os i de bløde lædersofaer. Marokkanskinspirerede puder, deres egen kogebog og 70’er kakkelborde hygger om os. I vinduerne hænger brudte flagranker fra tidligere arrangementer, og i karmen, på borde og bænke giver grønne planter charme.

Send Flere Krydderier er en del af Indvandrer Kvindecentret og ligger midt i Nørrebros mangfoldighed af verdenskøkkener. På kvindecentret kommer mange kvinder med misundelsesværdige madlavningskundskaber, og netop herfra udsprang ideen om et spiseri, hvor smagsnuancerne fra blandt andet Somalia, Marokko, Libanon og Pakistan skulle være central. Spiseriet har beliggenhed i Verdenskulturcentret på Nørre Allé. Her kan man både komme ind fra gaden og tage plads i spiseriet, bestille take-away eller få arrangeret catering til små og store selskaber.

Hygge og langbordsstemning til tirsdagsmadklub / Foto: Karin Skaarup

For at få en bedre forståelse af tankerne bag Send Flere Krydderier, tog jeg en snak med Sara Stevens, som er daglig leder. Send Flere Krydderier er en socialøkonomisk virksomhed, hvilket vil sige, at de bruger størstedelen af deres indtjening og overskud på at hjælpe både på et menneskeligt og samfundsmæssigt plan. ”Der er mange førstegenerations indvandrerkvinder med ikke vestlig baggrund, som har haft svært ved at få adgang til det danske arbejdsmarked. Det er vores mål at flere af disse kvinder skal have muligheden for at få et job,” forklarer Sara.

Jeg spørger Sara hvad deres fremtidsvisioner er, og hun lægger stor vægt på at skabe endnu flere jobs til deres målgruppe. ”Derudover laver vi ofte forskellige samarbejdsprojekter med andre spisesteder og organisationer med sociale formål. Dem vil vi gerne lave flere af.” Et af Send Flere Krydderiers egne og nye initiativer er tirsdagsmadklubben: ”Her kan man tage familien med til billig langbordsmiddag, hvor der bliver garanteret god mad og masser af god stemning. Vi har stor succes med madklubben indtil videre og håber at have fuldt hus hver tirsdag fremover”.

Spiseriet, hvor tirsdagsmadklubben finder sted, emmer af plads og rummelighed. Plads til en studiegruppe, som forsøger at overtale hinanden til at være tovholder for powerpoint-projektet. Plads til fire ældre mænd, som belærer hinanden i bridge-regler. Og plads til os, som havde brug for lidt sødt sent på eftermiddagen. Vi bestilte en cookie, en chokoladetrøffel og somalisk chai-te. Efter en lang dag på uni fik vi kastet kagerne i os, inden den somaliske chai-te overhovedet var landet på kakkelbordene foran os. Vi havde forventet alt fra festfyrværkeri til Chili Claus-lignende tilstande, men sad tilbage med en smag af varm mælk. Enten var det fraværet af sukker, som de søde servitricer foreslog, der lod krydderierne træde i baggrunden, elle også var det universitetskantinens heftige brug af hvidløg, som havde bedøvet vores smagsløg. Vi blev aldrig klogere på årsagen, men fik i stedet en kop filterkaffe.

 

Send Flere Krydderiers personale i køkkenet / Foto: Karin Skaarup

Jeg spurgte Sara om, hvilke retter, der er deres mest populære: ”Vores pakistanske butter chicken, og marokkanske tagine med kylling og saltsyltede citroner er meget populære. De er ikke fast på menukortet, men er jævne gengangere som dagens varme ret.” Udover min egen personlige favorit butter chicken forklarer Sara også, at deres somaliske sambussaer bliver produceret i stor stil: ”De smager helt fantastisk med vores hjemmelavede mango-raita dip. Derudover laver vi nogle arabiske brødchips med zatar-krydderi. De smager som noget, man ikke har smagt før, og folk er ret vilde med dem!”

Personlig er jeg fuldstændig vild med ideen om et socialøkonomisk foretagende, som har fokus på netop de etniske minoritetskvinder. I vores hverdag bliver vi konstant konfronteret med den enorme indvandring, og netop Send Flere Krydderier er en stillingstagen og et virke, som aktivt forsøger at hjælpe. Kvinderne bag organisationen er, efter min mening, på vej i den helt rigtige retning – og formår i vores ”se mig – hør mig”-kultur at lægge fokus på medmenneskeligheden. Stort skulderklap til Send Flere Krydderier fra VINK, som vil opfordre alle til langbordshygge og simremad! Det trænger vi alle nok til I ny og næ, ikke?

Jeg studerer dansk på Københavns Universitet, smider ofte billeder på instagram og er udpræget fan af indisk mad. Det fascinerer mig, når politiet beslaglægger digtsamlinger. Jeg er mest produktiv om morgenen. Og jeg drømmer om at deltage i billige keramikkurser.