En hustlers guide til gratis kunstudstillinger

Månedens budget er lagt. De sidste ører kan lige akkurat dække et par øl og en bakke shots til weekenden. Længere rækker SU’en ikke. Med de stigende priser på energi og fødevarer, er der ikke mange penge tilovers på kontoen til de fornødenheder, der ligger helt i toppen af Maslows behovspyramide. Men frygt ej! VINK er klar med en snylteguide i kunstens tegn til dig, der ikke har en krone på lommen.

//Illustration: Sophie Berg

Her på VINKs kunstredaktion er vi fortalere for, at din manglende kapital ikke skal stå i vejen for din kulturelle kapital. Når dit 18. år er rundet, og du ikke længere indgår i kategorien ”børn har fri entré”, kan det blive en dyr fornøjelse at få slukket den kunstneriske tørst.

Derfor har vi kreeret en oversigt over samtlige af hovedstadens kunsttilbud, der kan opleves kvit og frit. Foruden de praktiske informationer giver vi dig også et par sætninger med på vejen om hvert museum, du med fordel kan citere og imponere dine venner og familie med.

Mandag:

Ugens første dag er kunstinstitutionernes helligdag. Mandag er lukkedag for museer verden over. Det er her, at museerne får støvet af, ryddet op, ordnet elinstallationer og hvad end, de mange kunstværker ellers forlanger fikset. Mandag er altså ikke kun museernes, men også din fridag. Nyd den. Du har fortjent den.

Tirsdag:

Glyptoteket. Vi starter helt fra begyndelsen. I hvert fald den begyndelse, der har defineret den europæiske civilisations frembrud. Antikken, mine damer og herre. Brygger Carl Jacobsen (ham, hvis navn står på din Carlsberg-øl) stiftede Ny Carlsberg Glyptotek, så hans store kunstsamling kunne glæde offentligheden. Takket været Jacobsen har du hver tirsdag mulighed for at gå ombord i 6000 års kunsthistorie.

Samlingen rummer – foruden den Instagram-venlige vinterhave – arkæologiske genstande fra Ægypten og den etruskiske kultur samt græske og romerske skulpturer. I den anden halvdel af museet finder du en stor samling af dansk guldalder- og modernistisk kunst samt et rum fuld af nogle af det 19. århundredes største franske malere.

Imens du går og suger alle indtrykkene til dig, så husk at have for øje, at du befinder dig på et museum, der fremviser én mands smag. Samlingen er dermed ikke repræsentativ for de forhenværende kulturer og kunstperioder. Du kan jo med fordel prøve at tælle, hvor (alt for) få kvindelige kunstnere, du kan finde.

Glyptoteket. Tirsdag kl. 10-17. OBS: Særudstillinger er ikke en del af den gratis entré.

//Illustration: Sophie Berg

Onsdag:

Du får travlt, hvis du skal nå alle dagens kunsttilbud. Heldigvis er der lidt for enhver smag.

Thorvaldsens Museum. Københavns eneste Æresborger, billedhugger Berthel Thorvaldsen, fik i 1800-tallet bygget et museum til alle sine værker midt på Slotsholmen i hjertet af København. Desværre døde han fire år før museets indvielse. Thorvaldsen var en verdensberømt kunstner allerede i sin samtid. På museet kan du opleve hans egne værker, der rummer både gipsafstøbninger og monumentale marmorskulpturer. Herudover huser museet Thorvaldsens samling af malerier og antikke genstande, som han har indsamlet gennem sit liv. Bonus: hvis du er interesseret i arkitektur eller er glad for loftmalerier og mosaikgulve, er museet lige noget for dig!

Nikolaj Kunsthal. Nu har du chancen for at imponere din religiøse moster! Du skal nemlig en tur i kirke. Men du kan godt pakke bibel og salmebøger væk, for det klassiske kirkeinteriør er skiftet ud med tidens mest hippe nationale såvel som internationale samtidskunst. Den tidligere middelalderkirke præsenterer årligt fem til seks udstillinger, der fordeler sig rundt på kirkens fire etager. Herudover kan du også besøge det nye udstillingsrum Platform, der huses i kirkens undertage. Platform er for dig, der vil være først med de nye, unge kunstnere og kuratorer.

Kunsthal Charlottenborg. Fejr din fyraften blandt den næste generations kunstnere. Der er fri entré i kunsthallen fra kl. 17:00. Kunsthal Charlottenborg ligger sammensmeltet med Det Kongelige Kunstakademis Billedkunstskoler og har derfor en finger på pulsen, når det gælder fremtidens kunst. I det tidligere Charlottenborg slot kan du opleve kunst fra de nye kunstspirer i den årlige udstilling for afgangseleverne på Billedkunstskolerne. Herudover præsenterer kunsthallen kunstværker fra etablerede internationale artister. På udvalgte onsdage afholder Charlottenborg talks, kunstperformances og boglanceringer. Hvis du er heldig, er der gratis bobler!

Thorvaldsen. Onsdag kl. 10-17 / Nikolaj Kunsthal. Onsdag kl. 11-18. / Kunsthal Charlottenborg. Onsdag kl. 17-20.

//Illustration: Sophie Berg

Torsdag:

Ingen specifikke gratis tilbud om torsdagen. Derfor kan du med fordel besøge et af de mange museer, der permanent har gratis entré.

Davids samling. Skru din indre Anne Glad på. Der skal leges ”Kender du Typen?”. Museet huses i den ejendom, som vores ”type”, museumsstifteren, selv boede i. I museets nederste etager kan du opleve hans samling af ældre europæisk kunsthåndværk, møbler fra 1700-tallet og smukke porcelæn- og fajancegenstande. Det er boliginspiration uden lige! På væggene hænger der malerier skabt af nogle af de største malere fra den danske guldalder og modernismen. Vores type er tilmed også med på noderne og har en afstøbning af den buste, der røg i havnen og efter sigende rematerialiserede sig.

Går du et par etager op, vil du blive imponeret over vores types store samling af islamiske kunstværker og kunstgenstande, der er langt den største af sin art i Skandinavien. Smukke stoffer, farverige keramikker, detaljerige kunstværker og et utal af våben pryder de mange glasmontre. Advarsel, du kan komme til at bruge mange timer på dette museum! Dagens type hedder C.L. David, og det er hele hans samling, du helt gratis får lov at overvære.

Kastrupgårdsamlingen. Vi skal syd for København. I det gamle landsted fra 1700-tallet huses et museum med speciale i moderne grafik. Foruden de mere end 6000 grafiske værker byder museet også på en samling af den lokale maler Th. Philipsen, der levede den sidste halvdel af sit liv i Kastrup. Er du ved at være kunsttræt, kan du tage en pause i museets kælder, hvor to lokalhistoriske udstillinger gemmer sig. Husk også at tage en tur rundt om museet, hvor der er et hav af skulpturer. De kan heldigvis også opleves uden for museets åbningstider.

O – Overgaden Institut for Samtidskunst. Fra Christianshavn metro skal du kun en gang over gaden, før du kommer til O – Overgaden. Kunsthallen er en nonprofitorganisation, der viser primært dansk, men også udenlandsk samtidskunst. O – Overgaden blev skabt på initiativ af modedesignerparret Erik og Margit Brandt, der var blevet inspireret af deres ven Andy Warhol og hans The Factory i New York. I dag er kunsthallen en selvejet organisation. Foruden omkring otte årlige udstillinger kan du også opleve en lang række performances, filmvisninger og debatter. Kunsthallen huses i et tidligere trykkeri vendt ud mod kanalen, så du er garanteret god udsigt!

Den Sorte Diamant. Inde i midten af Det Kongelige Bibliotek ligger Kirkeby-broen, der er opkaldt efter kunstneren Per Kirkeby. Broen forbinder Den Sorte Diamant med den ældre del af biblioteket. Det er i disse offentlige arealer, du kan finde skiftende, gratis udstillinger. Hvis du er vild med fotografi, er Kirkeby-broen stedet for dig. Husk også at kigge op. Der hænger et 210 kvadratmeter stort loftmaleri af Per Kirkeby.

//Illustration: Sophie Berg

Møstings. Efter en spadseretur i Frederiksberg Have er det godt med lidt kunst. Møstings er for dig, der ikke kan overskue for meget kunst på én gang. Møstings er blot en lille kunsthal i det herskabelige 1800-tals Møstings Hus. Det er en platform for dansk samtidskunst og moderne kunst. Kunstnere med en kunstnerisk uddannelse eller professionel erfaring kan ansøge om at udstille i kunsthallen. Møstings Hus stammer fra den tid, hvor Frederiksberg var det foretrukne sommeropholdssted for velhavende borgere. Ifør dig gerne en smuk kjole eller en fin hat ved dit besøg, og drøm dig tilbage til dengang i dit tidligere liv, hvor du var en fin og rig kulturonkel- eller tante. Glem for en stund, at du i dag er ung og broke.

Politikens Forhal. Oplev ny dansk kunst i den journalistiske højborg. Politikens Forhal er et selvstændigt udstillingsrum, der årligt byder på flere forskellige samtidskunstudstillinger. Forhallen er uafhængigt af husets medier. Hold øje med Forhallens kalender, hvornår din danske yndlingskunstner skal udstille!

Gammelgaard. Den her anbefaling er til dig, der ikke er bange for forstæderne. I det nordlige Herlev ligger kunsthallen Gammelgaard i naturskønne omgivelser. Kunsthallen viser dansk og international samtidskunst. Der vises årligt skiftende udstillinger samt afholdes koncerter og events. Du kan snuppe C-linjen eller en 5C derud. Er du frisk og tager cyklen, har du – hvis du da bare havde råd – fortjent en frokost i kunsthallens café.

Davids Samling. Tirs-søn kl. 10-17 (10-21 onsdag). / Kastrupgårdsamlingen. Tirs-søn henholdsvis kl. kl. 11-17, 13-17 og 13-20. / O – Overgaden Institut for samtidskunst. Tirs-søn henholdsvis kl. 11-18 13-18 og 13-20. / Den Sorte Diamant. Man-lørdag kl. 8-21 (9-19 lørdag). / Møstings. Tirs-søn kl. 11-18 (11-17 i weekenden). / Politikens Forhal. Man-lør kl. 8-19 (10-14 lørdag). / Gammelgaard. Tirs-søn kl. 12-17.

Fredag:

Statens Museum for Kunst, SMK Fridays. Vi kan ikke komme uden om mastodonten i den danske kunsthistorie. Statens Museum for Kunst. Syv fredage om året tilbyder museet gratis entré til deres fredagsbar, SMK Fridays. Der er fri adgang til alle museets udstillinger og samlinger. Du kommer nok ikke til at nå at besøge dem alle, da museet rummer 700 års kunsthistorie. Din opmærksomhed vil med garanti også blive opslugt af talks, koncerter, rundvisninger, film og mad og drikke. Udvælg dig på forhånd, hvad du vil se. Måske lokker særudstillingen? Eller føler du dig mere fristet af den franske samling?

Hvis det hele bliver for uoverskueligt og menneskemængden for stor, kan du gå ned i museumshoppen og forelske dig i alle kunstkatalogerne, plakaterne og de farverige uroer. Åh, hvis bare SU’en var lige så høj som museumsdirektørens månedsløn.

Statens Museum for Kunst, SMK Fridays. Syv fredage om året kl. 16-22.

Hvis du har lyst til at læse flere artikler fra skribenten, kan du finde dem her. Har du mod på mere kunst, kan du prøve vores havfruetur i København.

Skriv en kommentar

kommentarer

Kunstinteresseret i en sådan grad, at jeg har taget en uddannelse i det. Sylter, bager og lytter til rapmusik.