Én gang om året bliver tre hele dage dedikeret til bogen og det læsende folk. BogForum er for alle; store som små – men er det nu også sandt? For hvem er de, som ivrigt besøger Bellacenteret, og hvilke forlag har de mulighed for at møde? Kan BogForum både være repræsentant for den brede populærlitteratur og den smalle nichelitteratur? Og hvordan formår de at balancere mellem kærligheden til litteraturen og det kommercielle aspekt, der er en grundlæggende del af forlagsbranchen?

En broget flok
Knap 32.000 gæster besøgte i år Bellacenteret for at møde deres favoritforfattere, gøre et godt bogkup eller blot drive rundt imellem stande, mennesker og millioner af bøger. Her kunne man iagttage alt fra det midaldrende publikum med gigantiske rullekufferter til opstemte unge med farverige muleposer, højlydte børnefamilier og dedikerede pensionistgrupper. Vi er mange, der elsker bøger, og denne brogede flok understreger, at bøger er for alle.
BogForum priser sig da også ved at henvende sig til et bredt publikum. Blandt de omkring 200 udstillere, der var repræsenteret i år, var der både noget for den grønne læser, den ivrige krimisluger og den engagerede digtgnasker. Udstillerne var som altid alt fra de helt store forlag til mikroforlag og selvudgivere. I år skulle man dog kigge langt efter nogle af de mindre, men samtidig meget markante forlag.
De mindste og de største
Hverken Vandkunsten, Basilisk eller Sisyfos var nogle steder at finde, heller ikke når man bevægede sig ind i den nøgne, kolde hal, hvor mange af de andre små forlag var placeret. Her var standprisen muligvis også lidt billigere end inde i den store blå hal, hvor de største spillere som Gyldendal, Politiken og Lindhardt og Ringhof triumferede.
Man forsøgte måske at gøre op for mikroforlagenes placering ved at anbringe de selvstændige forfattere og udgivere i samme hal som giganten Arnold Busck. For at de besøgende kunne komme ned til boghandlerens store salgsstand, måtte de, måske lidt skyldbetyngede og med undvigende blikke, gå vejen forbi alle de små selvstændige. Men samtidig kunne man hér råbe HURRA for kombinationen af både de store og de små.
Igennem årenes løb har BogForum også vist, at de har blik for mangfoldighed. De har løbende udvidet med initiativer som BørnebogsForum, muligheden for streaming hjemmefra og et område for graphic novels. I år havde de desuden indført konceptet Artist Alley; en form for stræde, hvor selvstændige illustratorer og tegnere var placeret. Desværre havde man tilsyneladende ikke tænkt over, at det hjælper på trafikken, hvis gaden fører et sted hen, hvilket forårsagede at Artist Alley uheldigvis mere mindede om Bornholm en mørk og kold vinterdag end køen til Ismageriet på en solskinsdag.
Det kommercielle aspekt
I antikken var et forum en åben plads, centralt placeret i de romerske byer. Pladsen var både midtpunkt for officielle taler og lokal sladder, men også en handelsplads, hvor der blev udvekslet varer og penge. BogForum er et forum, som bliver afholdt én gang om året med bøger som omdrejningspunkt. Samtidig har forholdet mellem indtjening og glæden ved litteratur altid spøgt hos BogForum.
Første gang BogForum blev afholdt, i 1992, ankom 8.000 gæster for at møde de omkring 40 forlag, forhandlere og institutioner, der dengang var repræsenteret. Dengang mødte bogmessen dog kritik fra de danske forlæggere. Til trods for at BogForum dengang gik under navnet Vild med bøger, mente mange, at formålet med arrangementet drejede sig for meget om økonomi, at arrangementet var for kommercielt.
Siden er kritikken fra de store danske forlag forsvundet, men det kommercielle aspekt står stadig den dag i dag tilbage. Ikke kun i forhold til om det er kærlighed til litteratur eller salget af bøger, der er i fokus, men det handler også om økonomi, når det kommer til forlagenes placering i Bellacenterets haller.
Glæden ved bøger
I dag kan det da også være lidt svært at jonglere rundt i BogForum. Alligevel priser vi muligheden for at møde vores yndlingsforfattere, den dedikerede forlagsbranche, andre bogentusiaster og ikke mindst at få bekræftet, at det danske bogmarked måske ikke er så udryddelsestruet, som man nogle gange kunne frygte.
Så, kan vi konkludere at BogForum er for alle? Det er i hvert fald for mange. Og vi er en hel del, der fortsat elsker at besøge de mange stande med bøger og lade os inspirere af forfatternes ord. Men trods glæden og værdsættelsen ved sådan en weekend er det måske helt i orden at være en smule kritisk overfor den opdeling, der trods alt hersker i den danske bogbranches mekka; en opdeling mellem populærlitteraturen og nichelitteraturen – en opdeling mellem dem med mange og dem med en hel del færre penge.
LÆS FLERE ARTIKLER AF CARLA HÉR