Vores Steder: Herstedhøje ved Herstedøster

Herstedøster
//Foto: Andreas Brudsø

Hvis du tør bevæge dig udenfor brokvarterernes urbane travlhed og igennem forstædernes hyggelige villaidyl, kan du ’risikere’ at støde på oprigtig naturlig skønhed. Netop sådan et sted er højene ved Herstedøster. Tag ikke fejl af navnet, du havner ikke i det infame og berygtede fængsel Herstedvester med udbryderkongen Peter Madsen og andre slyngler, men derimod dets naturskønne modpart i øst.

Stedet kan desværre ikke helt bryste sig af at være rendyrket natur, men må derimod også takke 3.000.000 m3 overskydende jord og murbrokker fra det omkringliggende byggeboom i 1960’erne, for dets eksistens. Til sammen udgør disse byggematerialer Herstedhøje, et bakkeområde placeret midt imellem motorvejsforbindelser og Vestskoven, som et meditativt ånderum midt i al den moderne travlhed. 

Ja, det er måske kontroversielt at foreslå en afsidesliggende perle, som kræver, at du er villig til at hoppe på cyklen og tilbagelægge små 10-15 km, men det er hvert et pedaltramp værd. Når man har kæmpet sig igennem det sidste kønsløse industrikvarter i Glostrup, belønnes du med pastoral idyl og snoede veje i den lille hyggelige by, Herstedøster. Kort efter din entré i denne pittoreske landsby kan du ane det kuperede og kunstigt anlagte bakkekompleks tårne sig op i det fjerne. Klarer du den til toppen, får du lov at overvære en fantastisk 360 graders udsigt over hele området med mulighed for at skimte Københavns forskellige vartegn som rager op i horisonten.

Herstedhøje er ikke just en offentlig hemmelighed og er derfor forholdsvis velbesøgt, specielt i weekenden. Her prøver ambitiøse cyklister kræfter med den stejle og ramponerede vej til toppen, alt imens familier spadserer rundt i bakkerne og bjergtages af stedets unikke udsigt. 

Herstedøster
//Foto: Andreas Brudsø

Det er denne fabelagtige udsigt, som adskiller stedet fra andre omkringliggende naturområder. Man får en legende lyst til at vandre rundt i det bakkede landskab, hvor man straks får associationer til det skotske højlands græssede dalgange. Hvad enten man ønsker at få pulsen op ved at vandre på de bakkede tinder eller blot foretrækker at sidde og suge stedets ånd til sig, er Herstedhøje leveringsdygtig.

Stedet er lige så fængslende som den topsikrede forvaringsanstalt i vest, så tøv ikke med at gøre det til et yndet udflugtsmål, når forårssolen endnu en gang tilsmiler de nordlige breddegrader.

Hvor: Herstedhøje ved Herstedøster
Hvornår: Helst når solen titter frem, og sigtbarheden er i top!
Hvorfor: Fordi du får den bedste udsigt over København og det omkringliggende område
Mønt: Gratis! Koster kun dejlig ømme ben og røde kinder!

LÆS FLERE ARTIKLER AF ANDREAS HÉR ELLER OPDAG FLERE AF VORES STEDER

Skriv en kommentar

kommentarer

Arkitekturelskende filmentuasist!