MIX COPENHAGEN LGBTQ+ Film Festival 2021

MIX Copenhagen

22. oktober slog Cinemateket for 36. gang dørene op for Danmarks ældste årlige filmfestival MIX CPH, der skildrer og repræsenterer minoriteter fra LGBTQ+ miljøet.

I en tid, hvor der er kommet øget fokus på ligestilling og minoriteters eksistensberettigelse og rettigheder, er en kulturel begivenhed som filmfestivalen MIX CPH en vigtig del af synliggørelsen, da de gennem film bøjer køn, bryder seksuelle grænser, vækker kønspolitik og afspejler mangfoldighed. Jo oftere vi oplever og ser repræsentationer, jo mere normaliseret bliver diversiteten.

Fire årtier med queerfilm

Filmfestivalen blev første gang afholdt i 1986 og er dermed også en af verdens ældste LGBTQ+ festivaler. Dengang blev filmene vist i biografen Delta i Knabrostræde, som nu huser Comedy Zoo. Det var det år, hvor Folketingets kommission udsendte redegørelsen ”Lyst eller Nød? – kvinders og mænds homoseksualitet” til belysning af homoseksuelles situation i samfundet. Kommissionens arbejde ledte frem til en række lovgivningstiltag, herunder det registrerede partnerskab. Et flertal i kommissionen endte med at anbefale, at der ikke skulle indføres et partnerskab, men oppositionen i Folketinget fremsatte og vedtog loven i 1989.

Filmfestivalen har altså fulgt med opblomstringen af LGBTQ+-miljøets rettigheder og er blevet en tilbagevendende del af Københavns kulturliv. 

”Vigtigst af alt for os er, at vi er en fast del af LGBTQ+- og kulturscenen i København. Med vores søsterfestivaler MIX Odense og PROUD! Filmfestival i henholdsvis Odense og Aarhus og vores online festival MIX@Home er vi også i stand til at sprede queer-film over hele Danmark.

Vi er en festival, der har eksisteret i næsten fire årtier, hvilket betyder, at vi hele tiden udvikler os med vores publikum og de forskellige LGBTQ+-stemmer og -fællesskaber i Danmark.”

Der er stadig historier, der venter på at blive fortalt

Selvom den brede offentlighed har fået større kendskab til og bevidsthed om forskellige kønsidentiteter, seksualitet og LGBTQ+miljøet generelt, så er der stadig et utal af historier der venter på at blive fortalt, siger Head of Program Gintaras Vagelas. 

”Vores mission er at skubbe samfundsmæssige og kulturelle grænser i forhold til seksualitet og køn, hvilket betyder, at vores filmvalg har et bredere udvalg af repræsentation, der endnu ikke findes i mainstream-film og medier. At LGBTQ+-historier får mere opmærksomhed har en dominoeffekt på vores festival, men på den anden side forventer vores loyale publikum banebrydende, uafhængige filmfortællinger, der ikke er let tilgængelige i streamingmedier eller lokale biografer.”

De frivillige, der står bag festivalen, har også formået at samle et imponerende program med film fra hele verden. For eksempel den kinesiske Wrath of Desire, en film om forbrydelse og begærets kriminalitet, der ændrer tre menneskers liv – eller brasilianske Valentina om den 17-årige transpige Valentina, der flytter på landet med sin mor for at starte på en frisk, mens hun prøver at holde sin transidentitet skjult på sin nye skole for at undgå at blive mobbet. 

Men selvom der er en bred repræsentation af kulturer og identiteter, bliver plot og fortælling stadig præsenteret på en måde, så det brede publikum kan være med. 

”Der er selvfølgelig mere repræsentation nu, hvilket fører til en mere nuanceret fremstilling af LGBTQ+oplevelser. Ikke desto mindre fortæller de fleste mainstream LGBTQ+-film den samme slags historier som deres mainstream, ikke-queer modstykker. Med andre ord er mange LGBTQ+-historier pænt pakket ind, så de passer til samfundsnormer,” fortæller Gintaras Vagelas. ”Vi længes efter en bred repræsentation af LGBTQ+-samfundet i film og serier i mainstreamen. Vi vil gerne se mere autentisk repræsentation, der giver os queer mennesker mulighed for at fremstille os selv foran og bag skærmen. Selvom vi ser nogle fremskridt, mangler mainstreamen stadig fremstilling af marginaliserede grupper såsom transkønnede, handicappede og racialiserede mennesker.”

Stigning i hadforbrydelser 

I forbindelse med Europa/Danmark kan vi sige, at samfundet har et positivt syn på homoseksuelle og lesbiske fællesskaber i den brede offentlighed – som et resultat af mere synlighed og repræsentation, især inden for film og tv. Men vi skal aldrig glemme, at intolerance og hadforbrydelser samtidig stiger.” siger festivalleder Andrea Coloma. 

Rigspolitiets statistik over hadforbrydelser i Danmark viser, at de er steget de senere år. I 2019 blev der registreret 569 sager, en stigning på 27 procent i forhold til 2018.  Netop hadforbrydelser med racistisk motiv lå på en førsteplads efterfulgt af religiøst motiverede på en anden pladsog seksuelt orienterede hadforbrydelser på en tredjeplads. Samtidig skal man tage højde for alle de sager, der ikke bliver anmeldt. Det viser netop, at vi endnu langt fra har opnået fuld inklusion, lige rettigheder og accept af minoriteter. Det kommer også til udtryk andre steder i samfundet, såsom i sundhedsvæsnet og familieret. 

”Inden for LGBTQ+paraplyen finder vi transkønnede, ikke-binære og intersex mennesker, der kæmper med vold fra sundhedsinstitutioner; nogle eksempler er unødvendige operationer på intersex spædbørn og mangel på adgang til hormoner. LGBTQ+-asylansøgere er tvunget til at ”bevise deres queerness” og kæmper mod frygtelige forhold i de danske og europæiske asylsystemer. Regnbuefamilier står over for konstante kampe med retssystemer, der ikke ønsker at anerkende familiekonstellationer uden for kernefamilienormen.

Der er en utrolig lang vej, før grundlæggende rettigheder er bredt forstået og givet i det offentlige sundheds- og juridiske væsen, uddannelsessystemer, og før alle LGBTQ+-personer bliver afkriminaliseret og afstigmatiseret,” slutter Andrea Coloma. 

Derfor er det vigtigt at støtte op om en filmfestival, der er med til at give en stemme til dem, der ikke bliver hørt eller set på lige fod med flertallet. 

Festivalen løber af stablen i Cinemateket fra 22. oktober til 31. oktober med spillefilm, kortfilm og dokumentarer på programmet. Udover film har de også en række events. Man kan blandt andet opleve MIX Drag Night eller deltage i debatter og gratis talks, for eksempel ”Films that Made me Realise I’m Queer,” hvor man med årets jury og filmskabere kan tale om, hvilke film der har været en del af ens queer-opvågning og frigørelse.

Programmet kan findes her (link) https://mixcopenhagen.dk/program2/category/Event

Kilder: MIX Copenhagen, Out&About, dfi.dk, lgbt.dk, tv2.dk, Rigspolitet

LÆS FLERE ARTIKLER AF VIKTORIA HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer