Lise om Skjold og Isabel

Skjold og Isabel
Skjold og Isabel // Foto: Angel Films

Jo længere jeg bevæger mig væk fra mine teenageår desto mere formes en ungdomsnostalgi i mig. Jeg oplever til tider en stikkende sentimental fornemmelse, når jeg tænker på mine år som teenager. Lange, lyse nætter. Stærke og euforiske følelser i forelskelsen. En fornemmelse af, at alt kunne ske. Ungdommen er en bittersød periode, som jeg langsomt og vaklende forsøger at distancere mig fra. Ikke desto mindre vækker Emil Næsby Hansens premiereaktuelle dokumentar Skjold og Isabel en længsel efter teenageårene med lyse nætter i Københavns gader, sanselige badeture og legende slåskampe på stranden.

Det bittersøde i ungdommen kan blandt andet forklares ved større udsving i følelserne, som kan udløse en fornemmelse af eufori, og i kraft heraf også en større nedtur og hjertesorg. En ungdomsnostalgi blusser op i den grad op, når jeg ser det unge par Skjold og Isabel flakke omkring i den Københavnske sommer.

Vi ser, hvordan København i sommersolen blomstrer op med den nysgerrige ungdom, og vi udforsker de mange forskelligheder i byens rum i selskab med det unge par. Fra æblerov, og afslapning i højt græs ved Nokken til Bispeengbuen med fest, mennesker og masser af bas.

Ungdommen kan opleves som tungt arbejde i forhold til at navigere i de nye følelser og mange muligheder, som man oplever. På samme tid kan følelsen af frigørelse og selvbestemmelse være ekstatisk. Den ambivalens portrætteres i Skjold & Isabel gennem de unges både kærlighedsfyldte og alvorstunge blikke på hinanden. Mens vi ser Skjold og Isabel legende på et tag, hvor sommerlige, idylliske København ligger for deres fødder, beretter lydsiden om deres vanskelige sms-korrespondance. Det unge ekskærestepar Skjold og Isabel forsøger at frigøre sig fra hinanden, men det er ikke så let som så. For hvad venter dem efter afslutningen af deres forhold – lettende frihed og et hav af muligheder, måske? Eller hjertesorg og frygt for fremtiden? Den flygtighed, der ligger i den Københavnske sommer er identisk med den flygtighed, der eksisterer i Skjold og Isabels ungdomsliv.

Filmen fik mig til at mindes denne periode af mit liv med længsel og sommerfugle i maven. Skjold & Isabel viser ambivalensen i ungdomslivet. På godt og ondt. Der gemmer sig både ekstrem glæde og stor usikkerhed i at opleve ting for første gang, hvilket teenageårene uundgåeligt indebærer. Sommetider kan de sviende og alvorstunge minder stå som en påmindelse om, at den romantiserede ungdom ikke blot var en dans på roser.

Premiere: 24. maj
Hvor: Grand Teatret, Empire Bio, Dagmar, Palads, Park Bio og Valby Kino.

LÆS FLERE ARTIKLER AF LISE HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

Filmskribent hos VINK og kandidatstuderende i Medievidenskab og Performance Design på RUC.