Udnyt mørket

GUIDE: Efterårsmørket har lagt sig, og mange venter allerede med længsel på, at de lange, lyse dage vender tilbage. Her kommer en lille guide til hyggelige ting, man kan tage sig til i mørket.

Efterårsmørket
Efterårsmørket lægger sig //Illustration: Nicole Blicher Jonasson 

Udenfor lægger efterårsmørket sig over København, og indenfor kryber folk sammen under dynerne eller trækker i striksokkerne og -trøjerne. Dagene bliver kortere, og man fryser på fingrene på de daglige cykelture til og fra studiet eller jobbet. Vinterdepressionerne og efterårsforkølelserne ligger i krogene og lurer, og måske drømmer man om lyse sommerdage og varme forårsnætter.

Men kan mørket ikke også noget andet? Måske være godt, hyggeligt og afslappende? Måske er det ikke for sjov, når ordsproget ”uden mørke, intet lys” engang imellem dukker op. Jeg elsker lyset, og for mig er lyset allervarmest, når det skinner ud fra et lejlighedsvindue på en mørk efterårsaften. Jeg har tænkt lidt over, hvornår mørket er bedst, og hvorfor man skal huske at nyde de til tider helt sorte efterårsaftener og vinternætter.

Hyggeaftener

Netflix, stearinlys, striksokker og hyggetæppe. De fire ting kan bare ikke det samme om sommeren som om vinteren. Lysten til at se en god serie melder sig engang imellem, men på en varm sommerdag føles det bare ikke okay at sidde og se Netflix hele dagen. Det kan man på en måde bedre tillade sig, når det er mørkt og koldt udenfor. Sammen med kulden kommer indehyggen også. Det er nu, tæpperne skal frem, og det er tid til at tænde stearinlyset, som altid tilføjer en ekstra hyggefaktor. Hverken lyset eller tæpperne fungerer lige så godt om sommeren.

Stjernehimlen, gule vinduer og en varm kakao til de kolde vinterfingre

En gåtur i København på en mørk og kold efterårsaften i byens indre gader er noget helt specielt. Luften er knivskarp, og en to-go varm kakao er optimal. Er der skyfrit, kan man kigge op på en stjernefyldt himmel. Man kan drømme sig væk i stjerner og tænke på, hvor mon universet ender. Den varme kakao er også lidt bedre, når det er koldt udenfor. Når du så er på vej ud for at nyde stjernerne, kan du passende nyde synet af de gule vinduer, som hilser dig i møde med deres varme lys. De emmer af hygge, familietid og minder, og de findes kun i efterårs- og vinternætterne.
En gåtur i Nyboder er altid hyggeligt, og i vintermørket lyser stjernerne klare og gule.

Allehelgensaften

Aftenen hvor vi mindes de døde. En aften fuld af lys og minder. Endnu noget, du kun kan gøre på den rigtige måde, når det er efterår og mørkt. Allehelgensaften er altid den 31. oktober, og mørket og lysene gør aftenen helt speciel at mindes i. Generelt synes jeg, de mørke aftener er gode, når vi skal tænke på dem, vi har mistet. På engelsk kendes aftenen som Halloween, og traditionen tro udhuler mange børn og voksne græskar og sætter dem på fortrappen, så de kan sprede lys, varme og en lille smule uhygge i oktober- og novembernætters efterårsmørke.

Lektier

Lektier bliver aldrig sjove, men når det er mørkt, og du har kaffe nok, kan det næsten blive hyggeligt. Jeg synes i hvert fald, at det lige er lidt mere hyggeligt at læse de 30 sider til i morgen, når det er mørkt udenfor, og man har varm te, stearinlys og et tæppe. Og så er det også lidt lettere at koncentrere sig, når solen ikke skinner, og man ved, at der ikke er nogen, som sidder med rosé i Kongens Have, mens man læser tunge bøger. Mørket er godt til lektier!

Så selvom det er mørkt, koldt og gråt udenfor, og man nogle gange ville ønske, at lyset ikke forsvandt så tidligt, så kan mørket altså også noget. Det synes jeg i hvert fald. Det handler bare om at udnytte timerne og drysse en masse hygge og lys udover efterårsmørket – det grå og til tider lidt kedelige vintervejr, som Danmark byder på.

LÆS FLERE ARTIKLER AF CECILIE HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

Læser journalistik på RUC og elsker ord, har let til latter og mister mindst et par luffer pr. vinter.