Gennem de sidste 50 år har ”The Mullet” svævet ind og ud af popkulturen som et evigt genfødt oprør mod det brede konforme. Det seneste år har den omdiskuterede frisure igen manifesteret sig, både i de københavnske gader såvel som verden over. Men hvorfor bliver vi ved med at gribe ud efter den lange nakke? VINK har sat sig for at undersøge, hvordan og hvorfor ”The Mullet” gang på gang formår at genaktualisere sig selv.


Det er som om, at historien gentager sig selv, når 22-årige Luna Trank Rohlers går ned ad gaden på Nørrebro, hvor de bor. Deres ansigt er nemlig omkranset af en ildrød mullet, der straks leder tankerne hen på David Bowie alias’et ”Ziggy Stardust”. Ziggy var en alien, som blev sendt ned til jorden for at vise os, at vores normer i forhold til eksempelvist seksualitet og køn var konstruerede, at livet kunne leves på mange måder. Ledsaget af disse budskaber medbragte Ziggy desuden også sin androgyne, ambivalente frisure – den ildrøde mullet.
Du kender den godt, frisuren med det korte hår i front og den lange nakke. Måske under et af dens mange aliasser;” svenskernakke” eller ”bundesliga-hår” eller måske under mottoet ”Business in the front, party in the back”. Prøv at sige det en gang til. Smag på det – kan du fornemme det ambivalente danse over tungen?
Frisuren der bryder med kønsnormer
Når det kommer til at forstå mullets, både som frisure og som fænomen, er Ziggy Stardusts frigørende væsen på mange måder en nøglefigur. I hvert fald, hvis man skal forstå, hvorfor Luna valgte at få en mullet. For dem startede mulleteventyret i sommeren 2021, da de sprang ud som nonbinær og søgte efter nye måder at udtrykke sig på.
” De (en mullet, red.) er lidt en mellemvej til at se mere androgyn eller maskulin ud. Jeg tror, at det meget er det, mulletten kan. At den både kan være maskulin og feminin,” forklarer de og peger på, at mullets generelt er en yndet frisure blandt queer-personer.
”Det er blevet lidt en type, der går med mullets. For mig at se har mullets fyldt rigtig meget i queer-miljøet, og mange af mine queer venner har fået mullets. Jeg tror, at det er dens normbrydende effekt, og fordi den er stereotypisk grim, og det læner sig op ad queerness, fordi den også er normbrydende. Så jeg tror, at den gruppe mennesker har taget den meget til sig.”
En mere kompleks form for skønhed
Gennem historien har mullets skiftet mellem at være den smarteste og absolut mest kiksede frisure i verden. I 70’erne og 80’erne blev den flittigt båret af kæmpe (og forskelligartede) stjerner som David Bowie, Joan Jett og Billy Ray Cyrus. Begge årtier var prægede af politiske oprør og økonomiske kriser, og den kaotiske tid blev afspejlet i moden, heriblandt håret. Men mullettens succes vendte i 90’erne, hvor frisuren blev udråbt til den grimmeste i verdenshistorien. Efterfølgende var den mest forbundet med socialt taberi og folk der lever ”off the grid”, dvs. dem der har meldt sig ud af samfundet.
Da endnu en historisk krise meldte sin ankomst i 2020 med coronapandemien, genopstod frisurens kaotiske lokker så endnu engang.
Luna, der udover jobbet som receptionist også er amatørfrisør, har ifølge dem selv ”klippet absurd mange mullets det seneste år”. Kunderne spænder bredt fra både queerpersoner til cis- kvinder- og mænd. Trenden har bevæget sig hurtigt gennem sociale medier som Instagram og TikTok, hvor der findes hundredevis af gratis videoer med vejledning til hjemmeklipning. Ligeledes er der opstået underkategorier som fx det lidt blødere ”wolfcut”, hvor overgangen mellem front og nakke er mindre markant.
Ifølge modeekspert og redaktør på Børsen, Chris Pedersen, hænger mullettens tilbagevenden sammen et generelt blik mod 70’ernes kompleksiteter.
”Mulletten er på en måde antisexet og på den måde en sjov kommentar til en ungdomskultur, der er i gang med at redefinere kønsrollerne. De seneste års musikalske tilbagevenden til diskoen spiller også ind. Dua Lipa dyrker for eksempel discoen og har jo også lavet musik med Elton John, som i 70’erne klædte sig med masser af humor,” forklarer han og tilføjer:
”Ovenpå corona tror jeg, at vi kan forberede os på mere af den slags. Tjek for eksempel Gucci-kampagnerne, der dyrker en langt mere kompleks skønhed end de renvaskede SoMe-stjerner. ”

Tendensen, som Chris Pedersen beskriver, har også gjort sig bemærket hos Luna. De betegner det som en Ugly/Pretty trend, hvor det grimme ses som et centralt element i skønheden.
”Vi klæder os meget i ting, som typisk set er grimme og bryder dermed med en norm for, hvad der er klædeligt. Der findes et slags oprør i at klæde sig i noget, som ikke er ”alment pænt,” siger de og smiler. Her passer mulletten som sagt perfekt ind, fordi æstetikken på mange måder er hjemmeklippet. En mullet skal helst ikke være perfekt, men derimod dyrke det kaotiske.
Klæder skaber mening
At kigge tilbage på fortiden har altid eksisteret indenfor moden. Ifølge Chris Pedersen er det nostalgiske et grundlæggende træk ved mennesket, som en måde at forstå sig selv på og tage det bedste med videre fra tidligere erfaringer. Referencer i tøj eller arkitektur kan blive en måde at skabe mening på.
”Vi lærer, at vi står på skuldrene af tidligere generationer, og at vi på den måde tilhører en større historie. Det tror jeg er en form for trøst især i denne tid, hvor fremtiden føles enormt porøs og usikker. Med corona, miljø og en verden, hvor krig rykker tættere på Vesten igen,” forklarer han.
Også for Luna har måden, man går klædt på, en vigtig betydning. Både i forhold til at føle et slægtsskab med andre opbrudstider, men også for at blive mødt som man ønsker i sin egen tid.
”For mig har det været gender-affirming at få en mullet, og det har været megarart. Jeg var helt oppe at køre, da jeg først klippede den, fordi ”fuck, jeg ligner ikke en pige længere”. Det viser, hvor meget hår kan gøre ved ens psyke og velvære, fordi det er med til at bestemme, hvordan man bliver opfattet og på den måde har den gjort en ret stor forskel for mig.”
Spørger man Luna, er de dog i tvivl om, hvorvidt mulletten kan bibeholde sin plads i det mainstream. Måske den langsomt vil blive udfaset. Men selv hvis mulletten allerede er på retur, så vender den nok tilbage igen. Som den altid gør.